ALEGERI 25 MAI: Din cei 33 de actuali europarlamentari, 22 candideaza la alegerile de duminica

ALEGERI 25 MAI: Din cei 33 de actuali europarlamentari romani, 22 se regasesc pe listele pentru europarlamentarele din 25 mai, la care se adauga Laszlo Tokes, care va candida, pentru un al treilea mandat, din partea formatiunii Fidesz, din Ungaria. 

Listele partidelor romanesti pentru europarlamentare sunt dominate de actuali europarlamentari, la care se adauga fosti ministri, parlamentari sau alti oficiali, numele noi pe locurile eligibile fiind o raritate.

Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati duminica, 25 mai, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European. Votarea va incepe duminica dimineata la ora 7,00 si se va incheia la ora 21,00. In 2009, prezenta la vot a fost de 27,4%, romanii fiind depasiti la rata de absenteism doar de Slovacia (19,6%), Lituania (20,9%) si Polonia (24,5%), in timp ce media europeana a fost de 43%.

Alegatorii pot vota la sectia de votare unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala speciala ori la orice alta sectie de votare. Pentru alegerile europarlamentare vor fi organizate 18.532 de sectii de votare pe teritoriul national, in strainatate cetatenii romani putand sa voteze in 190 de sectii. 

Afla aici detalii despre alegerile de duminica

ALEGERI 25 MAI: Din cei 11 europarlamentari in legislatura 2009-2014, PSD a pastrat, pe lista comuna cu UNPR si PC, sase: Corina Cretu, Catalin Ivan, Daciana Sarbu, Ioan-Mircea Pascu, Victor Bostinaru si Claudiu Ciprian Tanasescu. PSD mizeaza pe 13 locuri eligibile in PE, locurile 14 si 15 fiind cu semnul intrebarii.

In afara de europarlamentari, pe locurile eligibile ale PSD-UNPR-PC se afla trei fosti ministri: Ecaterina Andronescu, Dan Nica si Maria Grapini (PC), senatorul Damian Draghici si Sorin Moisa, adjunctul sefului de cabinet al comisarului european pentru Agricultura. Doru-Claudian Frunzulica (UNPR), secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, ar putea prinde si el un loc de europarlamentar. sanse au si Constantin-Laurentiu Rebega (PC), vicepresedinte la Consiliul Judetean Prahova, si Ana-Claudia tapardel.

Dupa ce in 2009-2014 a avut 11 europarlamentari, PDL spera sa obtina, dupa scrutinul din mai, 5-6 mandate. Democrat-liberalii mizeaza pe europarlamentarii cu experienta, astfel ca pe primele locuri pe lista se afla Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Ungureanu si Marian-Jean Marinescu. Cei patru eurodeputati sunt urmati de presedintele PDL Cluj, Daniel Buda, si de consilierul parlamentar Orest Onofrei.

ALEGERI 25 MAI: Si PNL, care ar putea obtine 7 mandate, merge pe mana europarlamentarilor, actuali sau fosti. Lista este deschisa de eurodeputata Norica Nicolai, urmata de Adina Valean, Ramona Manescu (care a parasit PE anul trecut pentru a prelua portofoliul de la Transporturi), Cristian Busoi (si el fost europarlamentar, inainte de a fi numit in fruntea CNAS, in 2013), Renate Weber si Eduard Hellvig.

Doi europarlamentari care in 2009 au fost pe lista PDL candideaza din nou dar din partea altor partide: Sebastian Bodu, pe pozitia a doua la PNtCD, si Cristian Preda, care deschide lista noii formatiuni PMP. Cele doua formatiuni si-au propus sa atinga pragul de 5%, ceea ce le-ar permite sa trimita doi reprezentanti in PE.

Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre alegerile europarlamentare din 25 mai

Pe primele doua locuri ale listei UDMR se afla europarlamentarii Iuliu Winkler si Csaba Sogor. 

Corneliu Vadim Tudor candideaza si el pentru un nou mandat pe listele PRM, dupa ce, initial, Biroul Electoral Central (BEC) i-a respins candidatura.

Dupa ce a candidat din partea Romaniei de doua ori, in 2007 ca independent, iar in 2009 pe lista UDMR, Laszlo Tokes ocupa acum pozitia a treia pe listele aliantei Fidesz-KDNP din Ungaria.

ALEGERI 25 MAI: Fara indoiala, “marea absenta” a acestor euroalegeri este Elena Basescu. In 2009, fiica presedintelui s-a aflat, initial, pe listele PDL, fiind propusa si sustinuta de organizatia de tineret. Au aparut insa critici, inclusiv din partid, iar Traian Basescu preciza, la 10 martie 2009, intr-o emisiune tv, ca va discuta cu ea despre candidatura. Dupa 8 zile, Elena Basescu anunta, intr-o conferinta de presa, ca demisioneaza din PDL pentru a candida ca independent.

“Contrar celor aparute in presa, vreau sa stiti ca nu tata mi-a impus candidatura si nici PDL nu a actionat servil, acceptandu-ma pe lista (…) Eu nu doresc sa ma ascund dupa listele unui partid, nu doresc ca tatal meu sa fie acuzat de nepotism si PDL sa fie pus in situatia dificila de a alege intre mine si intelectuali, si ca urmare am decis sa demisionez din PDL”, spunea Elena Basescu, adaugand ca dupa euroalegeri intentioneaza sa revina in partid.

Citeste si: Absenta la vot va determina rezultatul final al alegerilor

In campania de strangere de semnaturi, Elena Basescu a fost ajutata de lideri democrat-liberali, precum fostul presedinte al PDL Salaj, Viorel Stanca, in timp ce Elena Udrea declara ca este dispusa sa o ajute financiar daca are nevoie.

Candidatura sa a atras atentia presei straine, care a numit-o fie “Paris Hilton din Carpati” (BBC), fie o “papusa Barbie”, care “defileaza pe podiumurile de moda, petrece in cluburi pana in zori si nu se descurca intotdeauna cu gramatica” (AP).

ALEGERI 25 MAI: La 7 iunie 2009, Elena Basescu a castigat un mandat de europarlamentar si la scurt timp dupa anunt a redevenit membru al PDL dupa ce a primit, la sediul central al formatiunii, de la Monica Iacob Ridzi, documentele necesare.

Dupa scrutin, vicepresedintele PDL Cezar Preda a recunoscut ca democrat-liberalii au ajutat-o pe Elena Basescu, mentionand ca este greu sa creada cineva in Romania ca “un independent pur si fara sprijinul unui partid” poate sa obtina in alegeri un scor de 4,2%.

“O parte din Partidul Democrat Liberal s-a mobilizat si pentru Elena Basescu, care era clar un om al nostru si care, printr-o greseala, eu insist sa cred ca a fost o mare greseala, a cedat unor interventii din societatea civila, complet deplasate, s-a retras si a candidat ca independenta”, a spus Preda, la RFI.

In ceea ce priveste o noua candidatura in mai, Elena Basescu a pastrat suspansul pana in ultima clipa.

Desi in presa s-a vehiculat ca fiica presedintelui va candida din partea PMP, fiind chiar invitata de unii membri ai noului partid sa faca acest lucru, Elena Basescu a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca nu mai vizeaza un nou mandat de parlamentar european. “Desi am numarul de semnaturi, nu voi candida, pentru ca nu doresc sa iau unul, doua sau trei procente din scorul PMP. Doresc ca acest proiect lansat de tatal meu sa reuseasca sa dea, in 2016, premierul”, a spus Elena Basescu, la 24 martie, cand a si demisionat din PDL pentru a se inscrie in PMP.

“Pozitionarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora”, a spus Elena Basescu, precizand ca ar fi doar un “troc imoral”, ea referindu-se la faptul ca PMP ii rezervase locul 2 pe lista de candidati la PE.

“Imi exprim speranta ca toti cei care mi-au oferit semnaturile sa dea voturile PMP si nu altor partide, mai ales PDL care pe pozitii eligibile are persoane care au trecut mult de varsta pensionarii”, a mai precizat Elena Basescu.

Ulterior, ea avea sa declare ca a decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat in PE dupa o discutie “foarte serioasa” cu Traian Basescu.

ALEGERI 25 MAI: In afara de partidele politice care au europarlamentari in prezent, s-au mai inscris pentru scrutinul din mai Alianta Nationala a Agricultorilor, Partidul Dreptatii Sociale, Noua Republica, Partidul Verde, Forta Civica, Partidul Ecologist Roman, Partidul Alternativa Socialista si Partidul Poporului Dan Diaconescu.

Pe langa candidatii aflati pe liste de partid, la euroalegeri se vor prezenta si 8 candidati independenti: Mircea Diaconu, Corina Ungureanu, Danut Liga, Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Peter Costea, Constantin Filip Titian, Valentin Daeanu.

Mircea Diaconu a avut probleme legate de candidatura, care i-a fost respinsa initial de BEC. Agentia Nationala de Integritate a trimis BEC, la 26 martie, o informare in care se arata ca fostul ministru nu indeplineste conditiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

Diaconu a contestat la Tribunalul Bucuresti decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsa candidatura, iar decizia finala a apartinut Curtii de Apel Bucuresti care i-a dat unda verde pentru PE.

ALEGERI 25 MAI: Si candidatul PNL Eduard Hellvig se afla in proces cu ANI, dupa ce a fost gasit incompatibil de catre inspectorii de integritate, intrucat pe langa functia ministeriala a fost si director la o firma, angajat ca cercetator in stiinte politice in alta societate si a mai incasat salariu de la o banca de celule stem.

In 2009, prezenta la vot a fost de 27,4%, romanii fiind depasiti la rata de absenteism doar de Slovacia (19,6%), Lituania (20,9%) si Polonia (24,5%), in timp ce media europeana a fost de 43%.