ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. ROMANII de la LONDRA UMILITI la sectiile de votare

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. “Mii de romani erau inca la coada, in sectiile de votare din Londra, la ora 7:00, ora Romaniei”, a declarat doctorul roman Tommy Tomescu, liderul Partidului Europenilor din Anglia si unul dintre liderii diasporei romanesti din Regatul Unit, informeaza Gandul.info.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. „Exista ingrijorari cu privire la o posibila terminare a buletinelor de vot. Se acuza o organizare dezastruoasa. Oamenii injura si acuza organizatorii”, a fost mesajul lui Tommy Tomescu, doctorul devenit cunoscut in Romania dupa ce si-a facut campanie pentru europarlamentare pe strada eurofobului Nigel Farage.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: HAOS la sectiile de vot in DIASPORA. UPDATE VIDEO 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Potrivit sursei citate, Tommy Tomescu creat deja o petitie, prin care cere deschiderea unei sectii de votare suplimentare pentru turul al doilea al alegerilor prezidentiale. „Trebuie sa ramanem in acelasi numar mare in fata sectiilor din Diaspora si sa nu acceptam inchiderea sectiilor, in semn de protest. Nu trebuie sa acceptam aceasta umilinta perpetua a membrilor Diasporei cu aceleasi drepturi depline civile si constitutionale”, a fost mesajul lui Tomescu pentru romanii – cateva mii, spune el – care se aflau inca, duminica seara, la coada, asteptand sa voteze, noteaza Gandul.info.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Dincolo de numarul mic de sectii de votare, principalul factor care a ingreunat procedura de vot, nu doar in Londra, ci in toate orasele cu o comunitate mare de romani, a fost lipsa formularelor pe care romanii trebuie sa le completeze pe propria raspundere, daca voteaza pe listele suplimentare.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. O alta problema semnalata de alegatorii din diaspora este ca autoritatile nu permit completarea acestor formulare in timp ce se sta la coada, in afara sectiei de votare, pentru a grabi lucrurile. In schimb, organizatorii au impus completarea declaratiilor in fata unui oficial din sectia de votare.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Ca urmare a presiunii publice si a mediatizarii acestor probleme de catre presa din tara, interdictia a fost ridicata dupa ora 17.00 de Biroul Electoral pentru Strainatate. Anterior, romanii trimisesera  imagini din mai multe tari, in care se vad cozile de sute de persoane care asteapta sa voteze.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. KLAUS IOHANNIS a castigat in COREEA de SUD 

Reprezentantii  MAE considera insa ca votul se desfasoara in conditii normale, potrivit Gandul.info.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. In plus, Ministerul de Externe nu are nici o responsabilitate pentru situatia creata, sustine Brandusa Predescu, purtatoarea de cuvant a MAE. „Am asigurat toate conditiile, la toate sectiile de votare din strainatate ca votul sa se desfasoare in conditii optime. MAE nu are nicio responsabilitate in luarea unor decizii privind desfasurarea votului in sectiile de vot, are responsabilitate in organizarea procesului de vot. Pana la momentul de fata, nu s-au semnalat incidente la sectiile de vot din strainatate. Este un aflux important de cetateni care doresc sa-si exprime votul”, a declarat Predescu, citata de Mediafax.

Sursa foto: gandul.info via facebook TOMMY TOMESCU