ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: TURUL II va avea loc in 18.550 de sectii de VOTARE din tara

Turul al doilea al alegerilor prezidentiale va avea loc in 18.550 de sectii de votare din tara, iar pentru acest scrutin au fost tiparite 20.945.068 de buletine de vot, acestea urmand sa fie predate sambata presedintilor Birourilor electorale ale sectiilor de votare.

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anuntat vineri, in videoconferinta cu prefectii, ca MAI a realizat, pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, 20.945.068 de buletine de vot si 11.808.375 de timbre autocolante. Numarul stampilelor a ramas acelasi ca si in primul tur, respectiv 94.220.

“Aceste materiale necesare votarii se afla acum in fiecare judet sub paza si asa vor ramane pana ce vor ajunge in sectiile de votare. Sambata, pana la ora 18.00, presedintii Birourilor electorale ale celor 18.550 de sectii care vor functiona la nivel national vor prelua toate aceste materiale si se vor deplasa la sectiile de votare”, a spus Gabriel Oprea.

CITESTE SI: GABI OPREA: In ziua ALEGERILOR vom avea la datorie 31.300 de politisti si 12.500 de jandarmi 

Ministrul a precizat ca votul de duminica se va desfasura in aceleasi sectii care au fost organizate si pentru primul tur al alegerilor, in aceleasi locatii si sub autoritatea acelorasi Birouri electorale.

Vicepremierul a mai spus ca la Ministerul Afacerilor Interne va functiona 24 de ore din 24 Centrul Operational de Comanda, in care vor fi prezenti reprezentanti ai tuturor structurilor de ordine publica. Oprea a atras atentia prefectilor ca, in cazul in care nu isi vor face datoria, “nu exista scuze, asa cum nu exista nici fuga de raspundere”.

Masurile de organizare si cele de ordine publica necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii sunt in atributia presedintelui biroului electoral al sectiei de votare. Autoritatea acestuia se intinde si in afara locului in care se voteaza, respectiv in curte si in jurul acestuia, pe strazi si in piete publice, pana la o distanta de 500 de metri. Persoanele care nu respecta dispozitiile presedintelui biroului electoral al sectiei de votare in ce priveste asigurarea ordinii in sediul in care functioneaza sectia de votare si in imprejurimi poate fi sanctionat cu amenda de la 1.500 la 4.500 de lei.

Procesul de votare va incepe duminica, la ora 07.00 si se va termina la ora 21.00. Alegatorii vor vota la sectiile la care sunt arondati potrivit domiciliului. Persoanele care in ziua votarii se vor afla in alte localitati decat cele de domiliu vor putea vota la orice sectie din tara, insa numai dupa ce vor declara in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

CITESTE SI: BEC anunta DUMINICA prezenta la vot la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 si 22.30 

Persoanele care voteaza de doua sau de mai multe ori, ori voteaza fara a avea acest drept risca intre sase luni si trei ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru persoanele care ofera bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegatorii sa voteze sau nu un anumite candidat. Romanii care duminica se vor afla in strainatate pot vota la sectiile de votare organizate in afara tarii.

Alegatorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate presedintelui Biroului Electoral al sectiei de votare, solicitari care trebuie depuse cel mai tarziu pana sambata. Persoanele retinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale vor putea vota dupa ce vor face cereri in acest sens catre directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobila daca vor face cereri catre presedintii sectiilor de votare, insotite de o copie a hotararii judecatresti prin care s-a decis masura respectiva, precum si de o copie a incheierii prin care s-a respins cererea de a permite parasirea domiciliului, a mai spus vicepremierul Gabriel Oprea.

Sursa foto: adevarul.ro