ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Votul in diaspora: PROTESTE, stampile putine, porti inchise inainte de 21.00

ROMANII din STRAINATATE au iesit, duminica, in numar record la vot, dar imaginile care vor ramane de la scrutinul din 2 noiembrie sunt cele ale COZILOR URIASE in mai multe capitale europene, ale PROTESTELOR pentru dreptul de a alege si al inchiderii portilor in fata celor care nu au mai putut vota.

Chisinau, Paris sau Londra sunt doar cateva dintrele capitalele unde cozile s-au format la putin timp dupa deschiderea urnelor, la 7:00, ora locala.

In capitala R. Moldova si la sectiile de vot din apropiere, mai multi alegatori – cateva sute potrivit unor martori oculari, cateva zeci, conform unor surse oficiale – NU AU PUTUT VOTA pana la ora locala 21:00.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. ROMANII DIN PARIS, LONDRA SI VIENA PROTESTEAZA LA ACEASTA ORA. VIDEO

Cetatenii ROMANI care au votat la Ambasada au fost nevoiti sa stea in frig in jur de patru ore, in timp ce la Ialoveni, la aproximativ 10 kilometri de Chisinau, s-a asteptat doar o ora.

Cele mai multe PROBLEME au fost la Ambasada de la Paris, unde a fost nevoie de interventia trupelor speciale. Cu cateva minute inaintea inchiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l’Exposition, unde se afla sediul Ambasadei Romaniei la Paris si cel al Institutului Cultural Roman, se aflau cateva sute de persoane care au stat la coada ore in sir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu FORTA in ambasada, in speranta ca, daca se vor afla in incinta acesteia, isi vor putea exercita DREPTUL DE VOT.

Ambasadorul Bogdan Mazuru a iesit abia dupa circa o ora sa discute cu oamenii nemultumiti. Dupa aproape doua ore de negocieri, alegatorii au acceptat sa paraseasca cladirea dupa ce au semnat o petitie prin care acuzau faptul ca le-au fost incalcate drepturile.

Probleme au fost si la Londra, unde peste 1.000 de oameni nu au putut vota la sectiile de la Ambasada si de la ICR. O alegatoare sustine ca a stat circa 7 ore la COADA si tot nu a reusit sa VOTEZE. Aceasta afirma ca in sectia de la ambasada nu a mai intrat nimeni dupa ora 20:45, iar cei din interior s-au baricadat si au chemat politia.

In Germania au fost deschise cinci sectii de vot, la trei dintre ele oamenii asteptand ore in sir pentru a vota.Peste 300 de ROMANI au PROTESTAT, duminica-seara, la consulatul de la Munchen, nemultumiti ca, din cauza aglomeratiei si a proastei organizari, nu au putut vota. O persoana care a votat a povestit ca a fost nevoit sa stea cinci ore la coada. Aceeasi situatia a fost si Stuttgart, unde alegatorii i-au cerut consulului sa-i lase pe toti sa intre in incinta cladirii pana la ora 21:00 pentru a putea VOTA.

Si la Viena s-a stat la cozi uriase, in timp ce mai multi romani din vestul Austriei au reclamat faptul ca au avut la dispozitie o singura sectie de vot, cea de la Graz, insuficienta pentru a-si exprima votul.

In Italia, la sectiile de vot din Roma, Torino si Bolognia s-au format COZI de la primele ore ale diminetii. Un consilier local din Verbania, Adrian Chifu, a anuntat victorios, pe Facebook, ca a reusit sa voteze dupa sase ore de stat la coada. “Victorie, dupa sase ore am reusit sa votez. Bulina neagra pentru cum a organizat MAE acest scrutin. Votul meu din urna va penaliza incompetenta”, a scris acesta.

Citeste si: PROTESTE LA AMBASADA ROMANIEI DE LA LONDRA, PESTE 1.000 DE ROMANI NU AU PUTUT VOTA

Si Stefan Iulius Gavril a stat peste sase ore la Consulatul de la Torino, conchizand cu amar ca votul in Donbass a fost mai bine organizat decat in diaspora. Un alt ROMAN a stat trei ore, tot la Torino, dar nu a mai putut vota.

In Spania, COZI mari s-au inregistrat, printre altele, la Madrid, Valencia si Coslada. Ministrul Titus Corlatean a precizat ca in Spania nu au fost probleme, cu exceptia sectiei din Valencia, unde 50 de persoane NU AU MAI VOTAT.

In jur de 100 de ROMANI nu au mai pus stampila pe buletinul de vot in Belgia, in timp ce la Haga, Luxemburg sau Berna romanii au stat peste doua ore la coada.

Nici in Danemarca nu a fost liniste. La sectia de vot din Ikast, mai multi alegatori i-au reprosat consulului faptul ca a fost o singura stampila de vot.

De altfel, pe langa numarul mic de sectii de vot, necorelat la numarul romanilor din unele tari europene, alegatorii au reclamat faptul ca procesul de vot a fost ingreunat de stampilele prea putine. In cele mai multe sectii cu probleme, au fost doar 3-4 stampile de vot.

Un alt factor care a dus la o durata mai mare a procedurilor de vot a fost completarea declaratiei pe proprie raspundere. In cursul dupa-amiezii, BES a decis ca aceasta sa poata fi completata si in afara sectiilor de vot, fapt ce a mai fluidizat procesul de vot, potrivit MAE.

Titus Corlatean a motivat procedura mai complicata de vot prin “scrupulozitatea” autoritatilor romane in incercarea de a evita frauda din 2009.

Presedintele Traian Basescu a cerut DEMISIA ministrilor Titus Corlatean si Bogdan Stanoevici. La fel si aproximativ 200 de persoane care au PROTESTAT la MAE, duminica seara, fata de organizarea alegerilor in STRAINATATE.

Vicepremierul Liviu Dragnea a apreciat ca activitatea Ministerului de Externe este una foarte buna, el aratand ca MAE nu poate fi invinovatit cu nimic pentru modul in care s-a desfasurat procesul electoral in DIASPORA.

In schimb, cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung a titrat ca alegerile din Romania “s-au incheiat in haos”.

Biroul Electoral Central a adresat, duminica noapte, Ministerului Afacerilor Externe invitatia de a participa, marti, de la ora 12.00, la o intalnire cu membrii Biroului, la sediul acestuia, pentru remedierea disfunctionalitatilor sesizate, in perspectiva turului doi al alegerilor prezidentiale.

BEC a lansat invitatia reprezentantilor Ministerului Afacerilor Externe pentru “identificarea unor solutii viabile pentru buna desfasurare in strainatate a turului doi de scrutin” si pentru remedierea disfunctionalitatilor sesizate, anuntul fiind facut de catre purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.

Sursa foto: romaniatv.net