Alegeri prezidențiale 2019. Declarațiile candidaților pentru Cotroceni după ce au ieșit din secțiile de votare

Alegeri prezidențiale 2019. Astăzi, duminică 10 noiembrie românii își aleg un nou președinte. Până la orele prânzului, cei care și-au exercitat dreptul constituțional de a vota a depășit cu mult pe cel (n.red. la aceeași oră) de la alegerile precedente din 2014. În continuare vă prezentăm principalele declarații ale candidaților intrați în cursa pentru Palatul Cotroceni la scurt timp după ce au ieșit din secțiile de votare

Viorica Dăncilă, fostul premier, a venit la vot, în jurul orei 8.00, alături de soţul său şi de Lia Olguţa Vasilescu, fostul ministru al Muncii şi şi-au exercitat dreptul la vot la o secţie de la Colegiul Naţional “Sfântu Sava”.

“Am votat pentru o Românie a bunăstării, o Românie a drepturilor garantate, o Românie sigură şi demnă, în care românii să nu trăiască cu teama zilei de mâine, că nu au ce pune pe masă, că nu au bani pentru medicamente sau pentru facturi. Am votat împotriva tăierilor de pensii şi salarii, am votat împotriva austerităţii, am votat pentru o Românie unită, în care fiecare român să se regăsească în deciziile preşedintelui României”, a declarat Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis a mers la vot în jurul orei 9, la Liceul Jean Monet, din Capitală, fiind însoţit de mai mulţi membri ai Partidului Naţional Liberal. Iohannis, care candidează pentru un al doilea mandat la Palatul Cotroceni, a mers la vot neînsoţit de soţia sa, Carmen, care se află la Sibiu. După ce şi-a exercitat dreptul la vot, preşedintele în exerciţiu a declarat:

“Astăzi este o zi extrem de importantă pentru România, dar recunosc Am votat pentru România normală. Îmi doresc un viitor foarte bun pentru România şi sper să primesc azi confirmarea că foarte mulţi români îşi doresc acelaşi lucru. Românii decid astăzi ce viitor va avea ţara în următorii ani. Dragi români vă aştept la vot!”.

Dan Barna, candidatul Alianței USR-PLUS, a votat la Sibiu, el prezentându-se, împreună cu familia, la urne la ora 10. Dan Barna a avut un mesaj pentru generaţia tânără. “Am votat la finalul unui proces la care românii au înţeles care este miza acestor alegeri şi care se se implică generaţia născută după 1989. Am venit la vot împreună cu familia mea, cu părinţii mei, cu fraţii mei. Mesajul meu este simplu, luaţi-vă prietenii, colegii, şi mergeţi la vot şi exprimaţi-vă dorinţa, oricare ar fi ea. Astăzi putem avea România aşa cum ne-o dorim”, a spus Dan Barna.

El i-a îndemnat pe români să meargă la vot, spunând că “astăzi, ștampila aceea mică este puterea pe care o are fiecare cetățean și astăzi putem să avem România pe care ne-o dorim toți împreună”.

Kelemen Hunor, candidatul UDMR la Preşedinţie, a votat la o secţie din judeţul Harghita. Liderul UDMR le-a transmis alegătorilor mesajul de a merge la vot şi de a alege cea mai bună soluţie pentru România.

“Am votat pentru viitorul României, pentru respect si pentru încredere. Am votat pentru societate şi pentru o ţară care va investi în cele două resurse importate, omul şi natura, în educaţie şi în protecţia mediului şi susţinerea economiei. Sunt convins ca astăzi va fi o prezenţă mare si eu spun sa mergeţi la vot, sa votaţi si sa alegeţi cea mai bună soluţie pentru România”, a declarat candidatul UDMR.

Theodor Paleologu, candidat independent susținut de PMP la alegerile prezidențiale, spune că a votat pentru valori, pentru credințe, pentru convingeri, pentru idei și pentru idealuri. Paleologu a votat la Liceul “Spiru Haret” din București.

“Am votat pentru ca fiul meu să aibă mai multe motive de a trăi și de a munci în România, pentru ca tineri ca el, din generația lui, să aibă motive să rămână în România (..) Am votat pentru o Românie a respectului pentru muncă, pentru educație, pentru moștenirea culturală și spirituală a României și a Europei, pentru respect pentru românii de toate vârstele, pentru tineri și bătrâni, pentru românii din România și din afara țării”, a declarat Paleologu.

El a mai spus că a vota înseamnă a îndeplini o îndatorire, “un act sacrosanct în democrație” și o chestiune de respect. “Și am votat pentru, pentru că în primul tur nu se votează contra, în primul tur se votează pentru. Pentru valori, pentru credințe, pentru convingeri, pentru idei, pentru idealuri”, a mai spus Theodor Paleologu.

Ramona Ioana Bruynseels,  candidata umaniştilor la alegerile prezidenţiale, a mers astăzi la vot împreună cu mama ei, cu soțul și cele două fetițe. “Am votat pentru o Românie în care diaspora să se întoarcă acasă și în care noi toți să ne dorim să rămânem și de care să fim mândri”.

Ramona Ioana Bruynseels a spus că votul de astăzi este foarte important și tocmai de aceea îi îndeamnă pe toți românii să iasă la vot. “Mulți și-au dat viața pentru ca noi să avem acest drept și pentru a ne face vocea auzită. Vă rog să ieșiți la vot, vă rog să votați cu sufletul pentru ceea ce ne dorim noi, pentru o țară frumoasă în care să ne putem bucura de ceea ce avem împreună cu familiile noastre”, a spus candidata la prezidențiale după ce a votat.

Prezidențiabilul Alianței electorale “Un Om” (ALDE și ProRomânia) Mircea Diaconu a spus duminică, la ieșirea de la urne, că a votat pentru un președinte al tuturor românilor și în niciun caz pentru un președinte al propriului său partid politic contra celuilalt partid politic, împărțind România în bucăți.

“Am votat pentru un președinte al tuturor românilor și în niciun caz pentru un președinte al propriului său partid politic contra celuilalt partid politic, împărțind România în bucăți. Din păcate, de 30 de ani se întâmplă cam la fel. Sper din tot sufletul cât mai repede să începem să facem pace în țara asta”, a declarat Mircea Diaconu, după ce a votat la o secție de votare din Capitală, unde a venit împreună cu familia sa.

El a spus că după ora 21.00, când se închid urnele, se va afla pe treptele Ateneului Român, acolo unde și-a anunțat candidatura pentru prezidențiale. “Nu eu am ales Ateneul. Ateneul ne-a ales pe noi. Este, după părerea mea, un templu al românismului. Așa și arată. Așa s-a și instituit. Este o formă splendidă de civism românesc care a funcționat acum 100 de ani. Dați un leu pentru Ateneu. De aceea, simbolic, pentru mine, Ateneul este una dintre principalele rădăcini ale noastre”, a adăugat Diaconu.

Sursa foto: adevarul