ALEGERI PREZIDENTIALE CROATIA. Aproape patru milioane de oameni sunt asteptati la urne

ALEGERI PREZIDENTIALE CROATIA. 3.779.281 de alegatorii croati au fost convocati duminica la urne pentru a-si alege seful statului, presedintele in exercitiu – IVO JOSIPOVIC – clasandu-se in postura de favorit in sondajele de opinie in aceasta fosta republica iugoslava, cel mai nou membru al UE, care se confrunta cu o criza economica severa, relateaza AFP si Reuters.

Cele 5.350 de birouri de vot s-au deschis la ora locala 07:00 (06h00 GMT) si se vor inchide la 18h00 GMT. Primele rezultate sunt asteptate in decursul serii.

CITESTE SI: ALEGERI IN MOLDOVA: CURTEA SUPREMA a mentinut decizia de EXCLUDERE a partidului PATRIA 

ALEGERI PREZIDENTIALE CROATIA. Patru candidati isi disputa functia suprema, iar presedintele IVO JOSIPOVIC, jurist de formatie si compozitor de muzica clasica, ar urma sa se confrunte in turul al doilea — in 11 ianuarie — cu candidata opozitiei conservatoare, KOLINDA GRABAR KITAROVIC, fosta sefa a diplomatiei croate (2003-2008).

ALEGERI PREZIDENTIALE CROATIA. Potrivit ultimului sondaj, IVO JOSIPOVIC, care candideaza pentru al doilea mandat de cinci ani consecutiv, este creditat cu 46,5 % din voturi fata de 34,9 % pentru rivala sa. Constitutia croata acorda presedintelui puteri limitate. El este comandantul suprem al fortelor armate si gestioneaza impreuna cu guvernul politica externa a tarii.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE DONETK: ALEKSANDR ZAHARCENKO a castigat – EXIT POLL

ALEGERI PREZIDENTIALE CROATIA. Daca niciunul dintre candidati nu vor obtine in primul tur de scrutin 50% plus unu din voturi, peste 14 zile va avea loc al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi candidati clasati in primul tur al alegerilor. Astfel, un al doilea tur al alegerilor prezidentiale ar urma sa aiba loc la 11 ianuarie 2015.

Particularitatea actualului scrutin prezidential este numarul mare de observatori, circa 22.000, adica patru observatori la fiecare birou electoral.

Sursa foto: jurnalul.ro