ALEGERI PREZIDENTIALE FRANTA: EMMANUEL MACRON si MARINE le PEN se vor duela in TURUL II

Aproximativ 47 de milioane de francezi sunt asteptati astazi la urne, incepand cu ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei), in primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica. Batalia se da intre centristul Emmanuel Macron si presedinta Frontului National Marine Le Pen, dar ecartul dintre primii patru candidati este mic.Turul doi este programat pe 7 mai.

UPDATE 5: Emmanuel Macron, candidatul miscarii de centru En Marche!, este castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 23,75% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale definitive anuntate luni dimineata de ministerul francez de Interne. Macron se va confrunta in turul al II-lea cu Marine Le Pen, candidata Frontului National (extrema dreapta), care a obtinut 21,53% din voturi in primul tur. Primul tur al scrutinului prezidential din Franta s-a bucurat de o prezenta masiva la urne – aproape 80% dintre cetatenii cu drept de vot. Emmanuel Macron este cotat in sondaje ca favorit detasat in turul al II-lea.

UPDATE 4: Emmanuel Macron, candidatul miscarii de centru En Marche!, este castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, el obtinand 23,54% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale partiale anuntate dupa numararea a peste 80% dintre voturile exprimate. Macron se va confrunta in turul al II-lea cu Marine Le Pen, candidata Frontului National (extrema dreapta), care a obtinut 22,33% din voturi in primul tur. Primul tur al scrutinului prezidential din Franta s-a bucurat de o prezenta masiva la urne – aproape 80% dintre cetatenii cu drept de vot.

Centristul Emmanuel Macron, cotat in sondaje drept castigatorul primului tur al alegerilor prezidentiale, a afirmat, duminica seara, ca asistam la “un punct de cotitura in viata politica franceza”, potrivit AFP. Macron se va confrunta in turul al doilea al alegerilor cu Marine Le Pen, candidata Frontului National (extrema dreapta), potrivit sondajelor realizate la iesirea de la urne. Emmanuel Macron (39 de ani) ar putea deveni cel mai tanar presedinte al Frantei, dupa o ascensiune rapida in politica. El a fost timp de doi ani ministru al Economiei (2014-2016), insa nu a fost niciodata membru de partid si nu a mai candidat pana acum la vreo functie publica.

UPDATE 3: Candidata Frontului National, Marine Le Pen (extrema dreapta) este pe primul loc la finalul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 24,38% din voturi, urmata de Emmanuel Macron (centru), cu 22,19%, indica primele rezultate oficiale partiale, date publicitatii dupa numararea a 20 de milioane de voturi (numarul total al alegatorilor asteptati la urne era de aproximativ 47 de milioane, iar prezenta la vot s-a apropiat de 80%), potrivit Reuters.

UPDATE 2: Sondaj Kantar: Macron si Le Pen merg in turul al doilea, dupa ce fiecare a obtinut cate 23% din voturi (Reuters). Al treilea sondaj care indica o finala Macron – Le Pen: Emmanuel Macron – 23,7%, Marine Le Pen – 21,7% (sondaj Ipsos citat de Reuters). Un alt sondaj citat de televiziunea belgiana il indica pe Emmanuel Macron castigator cu 23%, iar pe Marine Le Pen pe locul al doilea, cu 22,5%. Fillon, pe locul al treilea, cu 20%.

Presa din Franta nu are voie sa prezinte exit-poll-uri pana la inchiderea urnelor.

UPDATE 1: Emmanuel Macron (cu 24% din voturi) si Marine Le Pen (cu 22%)  sunt candidatii care vor merge in turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Franta, arata un sondaj realizat duminica, la iesirea de la urne, dat publicitatii de televiziunea belgiana RTBF. Francois Fillon este pe locul al treilea, cu 20,5%, iar Jean-Luc Mélenchon pe locul al patrulea, cu 18% din voturi.

STIRE INITIALA

Dintre cei aproape 47 milioane de francezi asteptati la urne, 119.773  sunt inscrisi pe listele electorale din Statele Unite, informeaza AFP. Cei patru favoriti ai scrutinului sunt Marine Le Pen, 48 de ani (Frontul National, extrema dreapta), Francois Fillon, 63 de ani (Republicanii, dreapta), Emmanuel Macron, 39 de ani (En marche!, centru), Jean-Luc Melenchon, 65 de ani (La France insoumise, stanga radicala).

Ceilalti sapte candidati sunt suveranistii Nicolas Dupont-Aignan, 56 de ani, Jacques Cheminade, 75 de ani, si Francois Asselineau, 59 de ani, trotkistii Nathalie Arthaud, 47 de ani, si Philippe Poutou, 50 de ani, si deputatul si fostul cioban Jean Lassalle, 61 de ani. Nu trebuie uitat nici celalalat reprezentant al stangii< Benoit Hamon, 49 de ani. reprezentantul Partidului Socialist, 

Un sondaj realizat intre 20 si 21 aprilie, de BVA, citat de Reuters, arata ca Emmanuel Macron si lidera extremei drepte Marine Le Pen sunt cotati amandoi cu 23 la suta din intentiile de vot si ar urma sa se califice in turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta.

Potrivit aceluiasi sondaj, candidatul extremei stanga Jean-Luc Melanchon l-a depasit pe conservatorul Francois Fillon. Pana vineri, candidatul dreptei Francois Fillon a fost pe locul trei in sondaje, in ciuda scandalului legat de angajarea fictiva a sotiei sale. Acesta a fost criticat ca a facut remarci sexiste in cadrul unei emisiuni, dupa ce a sugerat ca jurnalista care il intervieveaza nu este la curent cu opiniile sale din campanie pentru ca a fost in concediu de maternitate.

Si Marine Le Pen are propriile probleme. Procurorii francezi au cerut Parlamentului European sa ii ridice imunitatea acesteia, intr-un nou dosar legat de suspiciuni de angajari fictive ale unor asistenti parlamentari ai Frontului National. Mai exact, anchetatorii incearca sa stabileasca daca Frontul National a organizat un sistem pentru remunerarea cadrelor formatiunii sale cu fonduri publice UE, prin intermediul unor contracte de asistenti parlamentari.

Pe de alta parte si Emmanuel Macron a fost nevoit la un moment dat sa respinga acuzatiile ca ar fi avut o relatie extraconjugala cu un barbat.  La trei zile dupa atentatul de pe Champes Elysees, 50.000 de politisti si 7.000 de militari sunt mobilizati penutru asigurarea bunei desfasurari a scrutinului.

Sursa foto: le monde