ALEGERI PREZIDENTIALE FRANTA: EMMANUEL MACRON este noul PRESEDINTE – rezultate oficiale definitive

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemati la urne duminica pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, dupa o campanie electorala extrem de agresiva, marcata de multe incidente. Batalia finala a alegerilor din Franta ii are ca actori pe centristul Emmanuel Macron si pe reprezentanta extremei-drepte Marine Le Pen. 

UPDATE 4Emmanuel Macron a fost ales duminica  presedinte cu 66,10% din voturi, fata de 33,90% pentru candidata extremei dreapta Marine Le Pen, potrivit rezultatelor definitive publicate luni de ministerul francez de Interne, informeaza AFP.

Absenteismul s-a ridicat la 25,44%, o cifra record. 

UPDATE 3: Emmanuel Macron ar urma sa isi preia, pe 14 mai, mandatul de presedinte al Frantei. “Voi apara Franta, voi apara Europa, civilizatia noastra e in joc. Stiu ca multi si-au exprimat anexietatea si indoielile la vot. E datoria mea sa am grija de ei, de securitatea lor”, a afirmat el duminica seara, intr-un discurs tinut imediat dupa aflarea primelor rezultate ale alegerilor. “In aceasta seara ati castigat! Franta a castigat! Ceea ce am facut noi luni la rand nu are nici precedent, nici echivalent. Cunosc dezacordurile noastre, le voi respecta, dar voi fi fidel angajamentelor asumate. Eu voi apara republica. In aceasta seara nu exista decat femeile si barbatii francezi, poporul francez reunit. In aceasta seara, Europa, lumea ne priveste. Sarcina care ne asteapta, dragi concetateni, este imensa. Voi reuni si voi impaca, pentru ca vreau unitatea poporului nostru si tarii noastre. Va voi servi cu modestie, cu forta, va voi servi in numele devizei noastre: Libertate, Egalitate, Fraternitate. Va voi servi cu loialitate (…), cu iubire. Traiasca Republica, traiasca Franta!”, a promis noul presedinte a Frantei.

UPDATE 2Emmanuel Macron este noul presedinte al Frantei, dupa ce peste 60% dintre alegatori l-au votat in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, in detrimentul candidatei de extrema dreapta, Marine Le Pen.

Macron devine astfel cel mai tanar lider de la Elysee, singurul de pana acum care ajunge in fruntea republicii franceze inainte de a implini 40 de ani.

UPDATE 1Emmanuel Macron ar fi obtinut intre 62% si 64% dintre voturile exprimate pana la ora locala 16.00 (17.00, ora Romaniei), potrivit estimarilor si sondajelor consultate de RTBF, care le descrie drept “fiabile”, scrie News.ro.

Acesta nu este primul scrutin la care presa belgiana publica rezultate preliminare in cursul alegerilor din Franta. Mass-media din Hexagon nu are voie, prin lege, sa divulge astfel de informatii inainte de incheierea votului.

STIRE INITIALA

Pe teritoriul tarii, 66.546 de sectii de vot s-au deschis la ora locala 8.00 ( 9.00 ora Romaniei) si se vor inchide la ora locala 19.00 (20.00 ora Romaniei) – cu o ora mai tarziu decat la prezidentialele precedente, pentru a evita riscul divulgarii rezultatelor. 

In unele orase mari, sectiile vor ramane deschise pana la ora 20.00 (21.00 ora Romaniei). De asemenea, in unele colonii, Guadalupe, Guyana Franceza, Martinica, Saint-Barthélemy, Saint-Martin, Saint-Pierre-et-Miquelon si în Polinezia franceza, votul a inceput de sambata. 

Cetatenii francezi din Romania isi pot alege presedintele, duminica, in Bucuresti, Cluj-Napoca sau Iasi, orase in care au fost amenajate sectii de votare ce vor fi deschise intre orele 8,00 si 19,00. Peste 50.000 de politisti, jandarmi si militari vor fi desfasurati pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 în aglomeratia pariziana.

Rezultatele oficiale definitive ale celui de-al doilea tur de scrutin vor fi publicate de Consiliul Constitutional cel mai tarziu miercuri, la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei).  Candidata Frontului National, Marin Le Pen, in varsta de 48 de ani, a reafirmat in saptamana de dinaintea alegerilor ca vrea sa retraga tara din Euro si ca spera ca cetatenii vor avea in buzunare o moneda nationala in doi ani de zile.

Pe de alta parte, candidatul  “En Marche!” Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, sustine ca vrea o Europa unita, o Europa care apara. Cele mai noi sondaje de opinie il dau pe Emmanuel Macron invingator detasat in turul doi al prezidentialelor din Franta, cu 62% din optiuni fata de 38% pentru Marine Le Pen.

Sursa foto: le monde