ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: HAOS la sectiile de vot in DIASPORA. UPDATE VIDEO

MAE

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a remis, duminica dimineata, un comunicat de presa in care se arata situatia votului in strainatate.

UPDATE 20.50: Romanii au inregistrat probleme si la sectia de votare deschisa la Consulatul din Torino, Italia.Un consilier local in Verbania, Adrian Chifu, scrie pe Facebook, ca a votat dupa sase ore de stat la coada. “Victorie, dupa 6 ore am reusit sa votez. Bulina neagra pentru cum a organizat MAE acest scrutin. Votul meu din urna va penaliza incompetenta”, scrie Chifu.

Acesta a postat si un filmulet cu protestul ad-hoc de la Consulat: “La Torino s-au incins spiritele. Romanii stau la coada de 5 ore si striga: ‘Hotii- Rusine- Vrem sa votam'”. VEZI FILMULETUL AICI

UPDATE 20.10: Biroul Electoral Nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate reaminteste ca, potrivit dispozitiilor art. 46 alin. (1) din Legea 370/ 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “la ora 21,00 presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza”.

Potrivit prevederilor art. 46 alin. (2) “Alegatorii care la ora 21,00 se afla in sala unde se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot”. “Prelungirea programului de votare nu este de competenta Biroului Electoral Nr. 48 pentru Sectiile de Votare din Strainatate”, mentioneaza Biroul Electoral pentru Stainatate.

UPDATE 20.00: CRISTINA STEFAN,  soprana romanca stabilita la Stuttgart, a povestit intr-o interventie telefonica la postul B1 Tv cum se desfasoara votul in urbea svaba. “Cei de la sectia de votare ne-au trimis deja acasa, in conditiile in care din cei cinci mii de romani care am fost aici, mai mult de jumatate au plecat din proprie initiativa descurajati de modul cum a fost organizat votul. Domnii de la sectia de votare ne-au spus ca in 2009 s-au prezentat doar 50 de oameni la vot si acum nu se asteptau la o asemenea afluenta. Mai suntem aproximativ 300 de romani aici si asteptam sa votam, nu vrem sa plecam acasa fara sa votam”, a spus Cristina Stefan.

UPDATE 19.33: Majoritatea asociatiilor de ROMANI stabiliti in strainatate solicita prelungirea programului sectiilor de votare.

UPDATE 19.30: ROMANII aflati in fata unei sectii de votare din Paris au inceput sa intoneze IMNUL NATIONAL.

UPDATE 19.15: Gabriela Firea, purtator de cuvant al PSD, a sustinut, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta duminica seara, ca ambasadorii Romaniei de la Berlin, Chisinau si Paris blocheaza in mod intentionat votul cetatenilor romani din cele trei tari.

“PSD atrage atentia asupra unor elemente care ridica suspiciuni de frauda la sectiile din Berlin, Paris si Chisinau. Ambasadorii si membrii din ambasade, precum si presedintii sectiilor de vot fac presiuni asupra celor care se ocupa de organizarea alegerilor cu scopul de a perturba buna organizare a votului”, a sustinut Firea. Mai multe detalii AICI.

UPDATE 19.00: Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale, a solicitat, duminica, prelungirea programului in sectiile de votare din strainatate daca la ora 21:00, ora la care este prevazuta inchiderea acestora, inca mai sunt cetateni romani care stau la coada pentru a vota. “Toti cetatenii romani care s-au deplasat pana la sectia de vot trebuie sa voteze”, arata candidatul independent la prezidentiale, intr-un comunicat.

UPDATE 17.30: La sectia de votare 152 Londra situata la Brand Civic Center “sunt mii de oameni si doar trei stampile” si ca se voteaza “urcand cu liftul” in sectia de votare. Emanuel Diaconu, un alegator roman in Anglia, semnaleaza ca “sunt 300 de persoane la etaj care stau de 2 ore. Încă 1000-1100 la parter si probabil 6-700 în afara complexului”, noteaza Hotnews.ro. 

In Germania, de pilda, la Munchen, una dintrele sursele site-ului amintit a declarat, in jurul orei 17.00, ca sta la coada de cinci ore si tot nu a reusit sa voteze. “Atmosfera e incrancenata imptriva Guvernului actual. Deja toata lumea isi face planuri cum sa procedeze la turul doi sa nu patim la fel. Toti sunt determinati sa voteze si acum, si in turul doi. Nemultumirea este foarte mare. Injuraturi la greu. Oameni veniti de la sute de km distanta” a spus sursa citata.

UPDATE 16.35: Romanii de la Londra, Munchen, Madrid, Roma, Haga, Paris si din alte capitale europene stau ore in sir la coada pentru a putea vota! Pe langa teama ca se va ajunge la termenul limita din punct de vedere al orarului, au inceput sa circule zvonuri conform carora nu ar mai fi nici buletine de VOT suficiente!

UPDATE 15.20: DANIEL TECU, presedinte FADERE,  anuntat ca sunt foarte multi ROMANI din strainatate care renunta la vot din cauza cozilor interminabile, dar si al numarului mic de sectii amenajate.

UPDATE 15.00: Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat aglomeratia uriasa creata la sectiile de votare din strainatate. Potrivit primelor informatii centralizate din 262 de sectii din totalul de 294 legate de situatia votului din Diaspora, pana la ora 13.00 (ora Romaniei) isi exercitasera dreptul constitutional 40.206 de catateni romani, a anuntat Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al BEC. Acesta a anuntat si ca patru sectii de votare din Australia si Noua Zeelanda s-au inchis dupa terminarea votului.

Astfel, la cele 21 de sectii de vot din Republica Moldova au votat 9.087 persoane, in Spania  au votat 6.959 (la 38 de sectii de vot organizate) iar la cele 51 de sectii din Italia au votat 8.728 persoane.

UPDATE 14.25: Aglomeratia de la sectiile de votare pentru romanii din Diaspora este din ce in ce mai mare:

UPDATEA 14.10: Pana la ora 12.00, ora Spaniei (13.00, ora Romaniei), potrivit datelor centralizate, 1.929 de romani au votat la 6 sectii: Madrid 1 (200), Madrid 2 (221), Madrid 3 (254), Madrid 4 (227), Coslada (565), Alcala de Henares (462). 

In Spania, Ministerul roman al Afacerilor Externe a deschis sectii de votare la : MADRID, COSLADA, ALCALA DE HENARES, GETAFE, ARGANDA DEL REY, MOSTOLES, BURGOS, TOLEDO, GUADALAJARA, SEVILLA, MALAGA, MOTRIL, MURCIA, BARCELONA, LERIDA, REUS, PALMA DE MALLORCA, BILBAO, LOGRONO, PAMPLONA, ZARAGOZA, CALATAYUD, CIUDAD REAL, ALBACETE, ALMERIA, CASTELLON DE LA PLANA, VALENCIA, ALICANTE, LEPE, SANTIAGO DE COMPOSTELA, CORDOBA, GIJON.

UPDATE 12.35: Inghesuiala mare la sectiile de votare din Diaspora. Cele 294 de sectii de votare din strainatate sunt insuficiente si fac fata cu greutate afluxului de cetateni romani care vor sa-si exercite acest drept constitutional. La Roma si Paris, cetatenii romani se plang de faptul ca sunt foarte putine sectii de votare si din aceasta cauza procesul electoral se desfasoara cu mare greutate. In aceeasi situatie se afla si romanii stabiliti in Spania, dar si in Republica Moldova, in ciuda faptului ca in tara vecina numarul sectiilor de votare a fost suplimenta de la 13 la 21.

In Germania, la aproximativ 40 de kilometri de Munchen se afla 100 de masini pline cu romani care se indreapta catre sectiile de votare din landul bavarez, informeaza postul B1 Tv. 

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Astfel, la inceperea votului in Romania, ora 7.00, ora locala, cetatenii romani votau deja in 45 de sectii de votare din afara tarii. Simultan cu inceperea votului in Romania s-au deschis 50 de sectii de votare din afara tarii, in Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Cipru, Grecia, Israel, Finlanda, Lituania, Letonia, Ucraina, Africa  de Sud, Egipt, Siria, Palestina, Iordania, Liban, Zimbabwe.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. “Toate sectiile din strainatate sunt pregatite pentru derularea in bune conditii a procesului electoral. Votul decurge in conditii normale.

CITESTE SI: INCIDENTE ELECTORALE – ALEGERI PREZIDENTIALE: Mondo News transmite LIVE TEXT incidentele din ziua alegerilor 

Mai multe informatii privind desfasurarea in strainatate a alegerilor pentru Presedintele Romaniei sunt disponibile accesand sectiunea special dedicata acestui scrutin de pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro/prezidentiale-2014, precum si pe site-urile misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Reamintim ca, pentru organizarea scrutinului in strainatate, respectarea si aplicarea unitara a dispozitiilor privitoare la alegeri de catre toate autoritatile, institutiile si organismele cu responsabilitati in materie electorala, sunt asigurate de Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate nr. 48, in conformitate cu prevederile legale”, se arata in comunicatul MAE.

Sursa foto, video: realitatea.net, youtube.com