ALEGERI PREZIDENTIALE MOLDOVA: IGOR DODON, acuzat de PLAGIAT in preziua scrutinului

Socialistul IGOR DODON (foto), principalul candidat la ALEGERILE PREZIDENTIALE de maine din REPUBLICA MOLDOVA se bucura de un CV foarte bogat, avand trei facultati absolvite si un doctorat “sustinut in timp record’, insa se pare ca a recurs la “incalcari grave”, pentru a obtine titlul stiintific de doctor in stiinte economice, scrie Deschide.md.

Publicatia citata spune ca a studiat teza si ca a identificat mai multe pasaje care au fost “imprumutate” fara a fi indicata sursa, respectiv texte de autori romani, profesori universitari de la Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, confirmand suspiciunile de plagiat vehiculate anterior.

Potrivit CV-ului, IGOR DODON mentioneaza ca, in 2002, a obtinut titlul de doctor in stiinte economice, absolvind Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Catedra banci si burse de valori. Potrivit unui articol din ziarul Timpul (editia din 19 mai 2009), in realitate, Dodon minte ca a sustinut teza de doctorat la ASEM. 

 
CITESTE SI: EXCLUSIV: MONDO NEWS a obtinut ultimul sondaj dinaintea ALEGERILOR PREZIDENTIALE din REPUBLICA MOLDOVA
In articol se scrie ca “Responsabili de la aceasta institutie spun ca Dodon a recurs la grave incalcari, din care cauza ASEM nu l-a acceptat. In cele din urma, viitorul ministru si-ᅡa sustinut lucrarea la UTM, in 2002”. Reporterii Deschide.md au mers la Biblioteca Nationala din Chisinau, unde au reusit fotocopieze lucrarea de doctorat a presedintelui PSRM, IGOR DODON.  Dupa o verificare pentru cu softuri specializate (plagiarsim.net si plagtracker.com), acestia ar fi descoperit ca lucrarea contine mai multe pasaje si fragmente preluate din cel putin doua lucrari: “Bursa”, de Ioan Popa (1993), si “Tranzactii bursiere”, de Mihaela Gradu (1997), ambii autori romani. Cele doua publicatii au fost trecute in bibliografie, dar nu au fost citate corect in interiorul lucrarii, dupa cum reiese din pasajele identificate si publicate in facsimil.
IGOR DODON nu a comentat pana acum acest subiect, in ciuda insistentelor jurnalistilor de la Deschide.MD. In Republica Moldova are loc duminica turul intai al primelor alegeri prezidentiale din ultimii 20 de ani, socialistul IGOR DODON fiind cotat ca favorit. Maia Sandu este principalul sau contracandidat din tabara pro-europeana, dupa ce Andrei Nastase si Marian Lupu au anuntat ca se retrag din cursa electorala, in care au mai ramas Iurie Leanca si Mihai Ghimpu.
 
Sursa foto: timpul.md