ALEGERI PREZIDENTIALE POLONIA: Polonezii sunt ASTEPTATI la URNE sa isi VOTEZE PRESEDINTELE in al doilea tur de scrutin

ALEGERI PREZIDENTIALE, POLONIA, VOT, URNE, AL DOILEA SCRUTIN, DUEL, PRESEDINTE IN EXERCITIU, BRONISLAW KOMOROWSKI, CONTRACANDIDAT, ANDRZEJ DUDA

Polonezii au inceput sa voteze duminica in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, pe fondul incertitudinii totale cu privire la deznodamantul “duelului” dintre presedintele in exercitiu Bronislaw Komorowski (de centru-dreapta) si contracandidatul sau conservator si populist Andrzej Duda, transmite AFP.

Duda, jurist si eurodeputat, in varsta de 43 de ani, candideaza din partea partidului eurosceptic Dreptate si Justitie (Pis, de opozitie), condus de Jaroslaw Kaczynski. Presedintele Komorowski, in varsta de 62 de ani, este sustinut de formatiunea liberala Platforma civica (PO), aflata la putere de mai bine de opt ani.

Dupa un inceput tern de campanie in care Komorowski era dat drept favorit, cu peste 60% din intentiile de vot, scrutinul a luat o turnura surprinzatoare la 10 mai, Duda devansandu-l “la mustata” pe Komorowski in primul tur, castigandu-l cu 34,76%, in timp ce presedintele in exercitiu a obtinut 33,77% din voturi.

Potrivit unui ultim sondaj de opinie publicat inaintea celui de-al doilea tur de scrutin de ziarul Polska The Times, Duda era creditat cu 51% din intentiile de vot, iar Komorowski cu 49%, o diferenta apropiata de marja de eroare. Alte doua sondaje prognozau o victorie la limita a lui Duda, in timp ce institutul Millward Brown il dadea drept castigator pe Komorowski.
Cei doi candidati s-au infruntat direct pe parcursul a doua dezbateri televizate. Presedintele in exercitiu a insistat pe locul Poloniei in cadrul Uniunii Europene si a NATO drept “garantie” a securitatii si prosperitatii, aparandu-si realizarile mandatului precedent si insistand pe indelungata sa experienta politica.

Rivalul sau, foarte bataios, a promis “sa apere in primul rand interesele nationale” ale polonezilor pe scena internationala, s-a angajat sa scada varsta de pensionare de la 67 la 65 de ani si sa reduca impozitele.

Cele peste 26.000 de circumscriptii electorale din aceasta tara, cu circa 38 de milioane de locuitori, dintre care 31 de milioane de oameni cu drept de vot, se vor inchide la 19:00 GMT, ora la care va fi dat publicitatii un exit poll care ar putea oferi primele indicii cu privire la rezultate. in Polonia, rolul presedintelui este preponderent onorific.

Sursa foto www.dcnews.ro