REZULTATE PARTIALE ALEGERI PREZIDENTIALE REPUBLICA MOLDOVA: IGOR DODON este noul PRESEDINTE

In total au fost deschise 2.081 de sectii de vot atat in tara cat si peste hotare, informeaza Agerpres. In afara tarii au fost deschise 100 de sectii de votare. In acest al doilea tur de scrutin au fost tiparite cu peste 10.000 de buletine de vot mai multe decat la scrutinul din urma cu doua saptamani.

UPDATE 10: La numararea a 99,81% din procese verbale, Igor Dodon a acumulat 52,4%, iar Maia Sandu – 47,6%, informeaza Unimedia. Au fost procesate rezultatele a 2078 din 2081 sectii de votare.

UPDATE 9:  Rezultate dupa prelucrarea a 98,37% din procesele verbale: Igor Dodon – 54,16%, Maia Sandu – 45,84% ( Unimedia).

UPDATE 8:  “Haideti sa chemam oamenii la calm, noi nu avem nevoie de destabilizari, trebuie sa ne invatam sa pierdem. Gata, alegerile s-au terminat. (…) Nu trebuie aceste tensiuni in societate, cui ii trebuiesc ele?  Cetatenii au ales deja presedintele, iar noi trebuie sa avem grija ca sa avem un echilibru in societate”, a declarat Igor Dodon, citat de Agora.md. “Mai aproape de ora 12 noaptea, rezultatele deja vor fi si voi iesi din nou la presa. Haideti sa chemam lumea la calm. Nu avem nevoie de destabilizare, traim intr-o tara unita, in aceeasi tara”, a adaugat candidatul pro-rus.

UPDATE 7: Unimedia anunta ca IGOR DODON este noul presedinte al Republicii Moldova. Candidatul pro-rus a acumulat 803.794 din cele 1.603.809 de optiuni de vot realizate astazi si este noul presedinte al tarii.
UPDATE 6: Proteste in fata Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau. Protestatarii au scandat si au anuntat apoi ca pleaca la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant. (Unimedia)
UPDATE 5: Rezultate dupa centralizarea a 94,09% din procesele verbale: Igor Dodon – 55,53%, Maia Sandu – 44,52% (Unimedia).
UPDATE 4: Sectiile de vot pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale s-au inchis duminica seara in Republica Moldova. Igor Dodon, candidatul pro-rus al Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), si Maia Sandu, candidata pro-europeana a Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), s-au confruntat in turul al doilea, considerat crucial pentru viitorul tarii. Acest tur doi a consemnat o mobilizare masiva a diasporei, care a adus peste 8% din cele circa 53% dintre moldovenii care s-au prezentat la vot. In mai multe capitale europene importante s-au terminat buletinele de vot si se acuza aducerea cu microbuze a numerosi cetateni din Transnistria pentru vot. Prezenta la vot a fost mai buna decat in primul tur, au votat mai multi tineri si mai putine persoane in varsta.

UPDATE 3: Maia Sandu a declarat, dupa ce si-a exercitat dreptul de vot la Liceul Teoretic Petru Rares din Chisinau, ca spera ca al doilea tur de scrutin sa nu fie fraudat in favoarea contracandidatului sau, socialistul Igor Dodon. “Eu contez pe vigilenta tuturor celor care merg la vot, pe vigilenta observatorilor. Daca alegerile vor fi corecte, atunci noi vom castiga”, a afirmat Maia Sandu, informeaza Agerpres.

Intrebat daca are temeri cu privire la declansarea unor actiuni de strada in cazul in care socialistii vor castiga functia de presedinte, liderul PAS a facut apel la populatie sa dea dovada de calm. “Eu vreau sa ii rog pe toti cetatenii Republicii Moldova sa fim calmi, sa asteptam rezultatele, sa vedem rapoartele celor care monitorizeaza aceste alegeri si dupa aceea sa discutam. Pana atunci, fac un apel la calm”, a adaugat Sandu.

Candidata pro-europeana sustine ca ea a votat pentru oamenii care cred in adevar, in munca cinstita si in bun simt si le-a multumit tuturor care au iesit la vot. “Am votat pentru oamenii minunati ai acestei tarii, am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit in aceste saptamani si de care sunt tare impresionata, am votat pentru oamenii care cred in corectitudine, in adevar, in munca cinstita, in educatie, in bun simt. Vreau sa le multumesc tuturor celor care s-au mobilizat si au ajuns la vot. Am demonstrat ca suntem multi si ca suntem puternici. Vreau sa ii rog pe cei care inca nu au ajuns la vot sa faca acest lucru. Votul dumneavoastra este foarte important pentru noi toti. Sa fim vigilenti, sa nu le permitem sa ne fure votul si vreau sa va rog sa credem ca noi putem”, a mai spus Maia Sandu.

Ea a reiterat ca, in cazul in care va deveni presedinte, isi va folosi prerogativele pentru a numi in functii oameni profesionisti si integri. “Primul lucru pe care trebuie sa il facem este sa redam increderea cetatenilor in statul Republica Moldova. Pentru asta, eu voi numi in functiile pe care poate sa le numeasca presedintele Republicii Moldova oameni integri si buni profesionisti. Acesta va fi primul semnal ca in Republica Moldova lucrurile se schimba”, a subliniat candidata PAS.

UPDATE 2: Zeci de cetateni moldoveni stau la coada, duminica dimineata, in fata Ambasadei Republicii Moldova de la Bucuresti, pentru a vota noul presedinte, la ora transmiterii acestei stiri fiind peste 50 de persoane care asteapta sa-si exercite dreptul la vot, informeaza News.ro.

UPDATE 1: Traian Basescu si sotia sa au votat in scrutinul prezidential din Moldova la sectia de vot de la Ambasada R.Moldova de la Bucuresti, relateaza Unimedia.info.

STIRE INITIALA

Socialistul Igor Dodon a castigat primul tur de scrutin, desfasurat la 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi). Maia Sandu, candidata fortelor pro-europene, s-a plasat pe pozitia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezenta la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima data dupa anul 2000 cand cetatenii isi aleg prin vot direct presedintele, acesta fiind pana acum votat de parlament.

Sursa foto: timpul.md