Alegeri prezidențiale Republica Moldova. Maia Sandu va fi prima femeie președinte din țara vecină

Maia Sandu a câștigat de o manieră categorică alegerile prezidențiale din Republica Moldova, potrivit rezultatelor oficiale anunțate de Comisia Electorală Centrală. Candidata proeuropeană va deveni prima femeie președinte din țara vecină și va trebui să facă față unui Parlament cu o majoritate potrivnică.

Maia Sandu a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova cu 57,75%, adică 943.486 de voturi. Președintele în exercițiu Igor Dodon a obținut 42,25%, adică 690.139 de voturi.

Maia Sandu și-a luat astfel revanșa în fața lui Igor Dodon însă la un scor mult mai mare decât cel înregistrat acum patru ani, în turul II al alegerilor prezidențiale care au avut loc în noiembrie 2016. Diferența de atunci fusese de aproximativ 70.000 de voturi în favoarea lui Dodon.

Și asta în condițiile în care foarte mulți cetățeni moldoveni din Diaspora nu au putut vota pentru că buletinele de vot din anumite secții aflate în diferite orașe europene s-au epuizat cu mult timp înaintea închiderii urnelor. Chiar și în aceste condiții, numărul de alegători care au votat în străinătate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este un record, conform datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală.

Prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 52,69%, adică 1.644.510 alegători s-au prezentat la urne. Dintre aceștia, 262.739 de cetăţeni și-au exprimat votul la secțiile de votare din afara țării.

Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, a fost premierul Republicii Moldova și este lidera Partidului Acțiune și Solidaritate. Sandu este recunoscută pentru orientarea pro-europeană fermă și are sprijinul capitalelor europene, în mod special, al Bruxelles-ului.

Sursa foto: facebook