ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. In Republica Moldova se preconizeaza un RECORD de prezenta. UPDATE FOTO

In Republica Moldova au fost deschise, duminica dimineata, 21 de sectii de votare pentru alegerile prezidentiale din Romania. Autoritatile de la Bucuresti au anuntat si lista actelor in baza carora pot vota cetatenii romani domiciliati peste hotare.

UPDATE 15.25 Victor Alexeev, senatorul PSD de Diaspora, si un jurnalist de la publicatia moldoveneasca Curaj.TV au avut duminica o altercatie verbala in fata unei sectii de votare din Chisinau. 

Altercatia a inceput dupa ce soferul masinii in care se afla senatorul i-a cerut explicatii reporterului pentru faptul ca filma autovehiculul care avea pe parbriz indicatorul de Senatul Romaniei. Ulterior, senatorul a coborat din masina si a solicitat si el explicatii, jurnalistul raspunzandu-i ca are voie sa filmeze in spatiul public si intrebandu-l ce cauta masina Senatului in fata sectiei de vot. Reporterul sustine ca a fost lovit de senatorul PSD de Chisinau.

UPDATE 14.40Pana la ora 13:00 in Republica Moldova s-au prezentat la sectiile de vot peste 9.000 de cetateni romani. Surse politice estimeaza un record istoric de prezenta in Republica Moldova, in conditiile in care aglomeratia este de asteptat sa creasca spre finele votului.

UPDATE 13.00Cetatenii romani din Republica Moldova au facut coada la sectiile de votare, scrie publicatia Unimedia.info. Potrivit jurnalistilor de la Chisinau, sute de persoane stau la coada la sectiile deschise in capitala Republicii Moldova, pentru a vota in primul tur al alegerilor prezidentiale din Romania. Publicatia citata noteaza ca romanii care stau la coada sa voteze spun ca trebuie sa astepte si pana la o ora. 

In urma unei decizii a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din Romania, patru sectii de votare au fost deschise la Chisinau, iar cate o sectie – la Orhei, Nisporeni, Hincesti, Calarasi, Cahul, Cimislia, Balti, Soroca, Ungheni, Drochia, Giurgiulesti, Cantemir, Ialoveni, Floresti, Leova, Edinet, Falesti. 

CITESTE SI: ROMANIA VOTEAZA, MARATON MINUT CU MINUT! Ce politicieni au votat. Date BEC privind prezenta la vot 

Romanii din Republica Moldova pot sa voteze cu unul din urmatoarele documente:  pasaportul simplu, electronic sau temporar, cu mentionarea tarii de domiciliu, sau titlul de calatorie. De asemenea, pot vota si in baza cartii de identitate si a buletinului. 

Potrivit IPN, primarul capitalei din tara vecina, Dorin Chirtoaca, a semnat o dispozitie prin care interzice ca, in data de 2 noiembrie, langa cele patru sectii de votare deschise la Chisinau, sa fie organizate mitinguri, targuri sau intalniri electorale, pe o raza de 500 de metri. Restrictiile vor fi valabile pana la ora 21.00, cand se va incheia procesul de votare.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE: MAE anunta situatia votului in STRAINATATE 

Ambasada Romaniei la Chisinau se asteapta ca la urne sa se prezinte cel putin 10 mii de moldoveni cu dubla cetatenie.

Sursa foto: timpul.md, unimedia.info, facebook