ALEGERI PREZIDENTIALE, START VOT. Romanii din Noua Zeelanda au inceput votul pentru alegerea presedintelui

ALEGERI PREZIDENTIALE, START VOT. Votul pentru alegerea presedintelui Romaniei a inceput la sectia de vot din Auckland, Noua Zeelanda. Procesul de votare la scrutinul din 2 noiembrie 2014 pentru alegerea presedintelui Romaniei a inceput in afara tarii la sectia de votare organizata in Noua Zeelanda (Auckland), sambata, la ora 20.00, la ora Romaniei, avand in vedere diferenta de fus orar.

Romanii din Noua Zeelanda voteaza primii, iar cei de pe coasta de Vest a SUA ultimii. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza ca, avand in vedere diferentele de fus orar, procesul de votare pentru alegerea Presedintelui Romaniei incepe in afara tarii, la sectia de votare organizata in Noua Zeelanda (Auckland), in cursul serii de sambata, la ora 20.00, ora Romaniei (ora 7.00, ora locala), si se termina la sectiile de votare de pe coasta de Vest a SUA si Canada (Vancouver) in cursul diminetii de luni, ora 7.00, ora Romaniei (ora 21.00, ora locala).

“MAE a luat toate masurile organizatorice necesare pentru buna desfasurare a procesului de votare in strainatate la alegerile pentru presedintele Romaniei, in conformitate cu atributiile ce-i revin prin lege. Cetatenii romani cu drept de vot, din strainatate, sunt asteptati la urne, la sectiile de votare comunicate anterior si indicate pe site-ul MAE.

Reamintim ca intervalul orar in care se poate vota este acelasi ca in Romania. Specificul votului in strainatate este ca datorita diferentelor de fus orar votul incepe in afara tarii la sectia de votare din Noua Zeelanda/Auckland, in cursul acestei seri, ora 20.00, ora Romaniei (ora 7.00, ora locala) si se termina la sectiile de votare de pe coasta de Vest a SUA (Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Portland) si Canada (Vancouver), in cursul diminetii de luni, 3 noiembrie, ora 7.00 ora Romaniei (ora 21.00, ora locala)”, informeaza MAE intr-un comunicat remis presei.

Citeste si: ROMANIA VOTEAZA! CINE VA DEVENI NOUL PRESEDINTE AL ROMANIEI

Potrivit sursei citate, in vederea unei informari corecte si operative cu privire la procedura electorala, Ministerul Afacerilor Externe a creat pe site-urile institutiei, ale misiunilor diplomatice si ale oficiilor consulare, de la mijlocul lunii septembrie, o sectiune special dedicata alegerilor pentru presedintele Romaniei in anul 2014. Toate detaliile privind procedura de vot sunt disponibile accesand “Ghidul alegatorului roman din strainatate”, material realizat de MAE in colaborare cu AEP, disponibil si el in cadrul aceleasi sectiuni.

ALEGERI PREZIDENTIALE: Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot sunt asteptati la urne, duminica, pentru alegerea presedintelui pentru un mandat de cinci ani, dintre cei 14 candidati inscrisi in cursa.

Conform celor mai recente cifre, pentru cei 18.296.567 cetateni cu drept de vot au fost infiintate 18.550 de sectii de votare in tara si 294 in strainatate, pentru scrutin fiind pregatite 20.745.068 de buletine de vot si 94.220 de stampile cu mentiunea “Votat”.

Sectiile de vot se deschid la ora 7.00 si se inchid la ora 21.00.

ALEGERI PREZIDENTIALE: CINE VOTEAZA

Presedintele Romaniei se alege pentru un mandat de cinci ani, prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat.

Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.

Peste 200.000 de alegatori cu varsta de 18 ani sunt asteptati sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale, in timp ce peste 2.500 de cetateni cu drept de vot de peste 100 de ani sunt inscrisi de asemenea in listele electorale permanente, potrivit statisticilor AEP.

Astfel, la primul tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei sunt asteptati la urne 227.104 alegatori cu varsta de 18 ani.

Conform datelor AEP, 1.853 de alegatori au varsta de 100 de ani si 2.538 au peste 100 de ani. Potrivit statisticilor, 5.634.774 cetateni cu drept de vot au varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, iar 845.109 alegatori au peste 80 de ani.

Mondo News iti recomanda si: GHIDUL ALEGATORULUI: Tot ceea ce trebuie sa stii despre ALEGERILE PREZIDENTIALE

UNDE SE VOTEAZA

Alegatorii voteaza de regula la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului. Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii voteaza la sectia de votare in care isi desfasoara activitatea.

Alegatorii care in ziua votarii se afla in strainatate voteaza la sectiile de votare constituite pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Alegatorii care se prezinta la vot si fac dovada cu actul de identitate ca domiciliaza in raza teritoriala a sectiei de votare respective, insa au fost omisi din copia listei electorale permanente existente la biroul electoral al sectiei de votare, alegatorii care in ziua votarii se afla in alta localitate decat cea de domiciliu, precum si alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate sunt inscrisi in listele electorale suplimentare. Pe aceleasi liste vor fi trecuti, pentru a vota, alegatorii care isi exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii care nu sunt inscrise in copia listei electorale permanente din acea sectie.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in Romania in baza unuia din urmatoarele acte de identitate, valabile in ziua votarii: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania care in ziua votarii se afla in strainatate isi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate in baza unuia dintre urmatoarele acte de identitate: pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar sau titlul de calatorie, cartii de identitate si a cartii electronice de identitate, valabile in ziua votarii.

Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate, precum si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia din urmatoarele acte de identitate: pasaportul simplu, pasaportul simplu temporar, pasaportul simplu electronic, cu mentionarea tarii de domiciliu.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: ZIUA VOTULUI SI EXIT-POLL-URILE, PE MONDO NEWS INTR-UN MARATON MINUT CU MINUT

CUM VOTAM

Accesul alegatorilor in sala de vot are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor.

Alegatorul prezinta actul de identitate presedintelui biroului electoral al sectiei de votare sau membrului desemnat de acesta, care verifica daca alegatorul este inscris in copia de pe lista electorala permanenta, dupa care alegatorul semneaza in lista la pozitia destinata acestuia.

In baza semnaturii in copia de pe lista electorala permanenta sau in lista suplimentara, dupa caz, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta ii incredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea “VOTAT”, pe care acesta o va aplica pe buletinul de vot.

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinele de alt model decat cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea “VOTAT”, buletinele de vot la care stampila cu mentiunea “VOTAT” este aplicata pe mai multe patrulatere sau in afara acestora.

Votul este valabil exprimat in cazul in care, desi stampila cu mentiunea “VOTAT” aplicata a depasit limitele patrulaterului, optiunea alegatorului este evidenta, in cazul in care tusul s-a imprimat si pe cealalta parte a foii pe care a fost aplicata stampila cu mentiunea “VOTAT”, precum si in situatia in care stampila a fost aplicata de mai multe ori in acelasi patrulater sau atat intr-un patrulater, cat si in afara oricarui alt patrulater.

Efectuarea de stersaturi sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora. Buletinele de vot nule nu intra in calculul voturilor valabil exprimate.

In situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constatate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala, presedintele face o mentiune in lista, confirmata prin semnatura sa si a inca unui membru al biroului electoral.

Pe buletinul de vot ce va fi inmanat alegatorilor, numele candidatilor sunt tiparite in patrulatere dispuse pe doua pagini – opt pe prima pagina, sase pe urmatoarea.

Astfel, pe prima pagina sunt imprimate in ordine opt patrulatere cu numele urmatorilor candidati: Kelemen Hunor (UDMR), Klaus Iohannis (ACL), Dan Diaconescu (PPDD), Victor Ponta (Alianta Electorala PSD-UNPR-PC), William Brinza (PER), Elena Udrea (PMP), Mircea Amaritei (Prodemo) si Teodor Melescanu (independent). Pe pagina a doua a buletinului de vot vor fi inscrisi candidatii Gheorghe Funar (independent), Zsolt Szilagyi (PPMT), Monica Macovei (independent), Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialista), Calin Popescu Tariceanu (independent) si Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea “VOTAT” inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care il voteaza.

Potrivit legii, presedintele biroului sectiei de votare poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.

Potrivit unei decizii luate de Biroul Electoral Central, alegatorii analfabeti nu vor putea fi insotiti in cabina de vot de catre alte persoane, BEC apreciind ca nestiinta de carte nu poate fi constatata cu certitudine. De asemenea, BEC a aratat ca patrulaterele in care sunt inscrisi candidatii sunt individualizate nu numai prin numere, denumirea formatiunii politice sau sintagma “candidat independent”, prenumele si numele candidatilor, ci si prin semnele electorale, aratand ca aceste elemente “sunt suficiente pentru a facilita identificarea candidatului preferat si de catre alegatorii nestiutori de carte”.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea “VOTAT”, dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul initial.

stampila incredintata pentru votare se restituie presedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al sectiei de votare desemnati de acesta, care aplica pe actul de identitate a alegatorului stampila cu mentiunea “VOTAT” sau un timbru autocolant, dupa caz, si inscriu data scrutinului.

Alegatorii netransportabili pot vota folosind urna speciala.

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii. Urna speciala, care se utilizeaza doar la sectiile de votare din tara, se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare. Urna speciala va putea fi folosita, la cerere, de catre persoanele retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale.

In cazul in care intr-un penitenciar se solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 400 de persoane aflate in detentie, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse, cel mai tarziu in preziua votarii, la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti. De asemenea, cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate in spitale pot fi depuse, cel mai tarziu in preziua votarii, la mai multe sectii de votare din localitatea in care se afla spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.

Alegatorul are dreptul la un singur vot, in fiecare tur de scrutin.

REGLEMENTARI IN TIMPUL PROCESULUI DE VOTARE

Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora. Suspendarea este anuntata prin afisare la usa sediului sectiei de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declansat suspendarea. in timpul suspendarii, urnele de votare, stampilele, buletinele de vot si celelalte documente si materiale ale biroului electoral al sectiei de votare vor ramane sub paza permanenta. in timpul suspendarii nu poate parasi sala de votare mai mult de jumatate din numarul membrilor biroului electoral al sectiei de votare, in acelasi timp. Candidatii si persoanele acreditate care asista la votare nu pot fi obligate sa paraseasca sala de votare in acest timp.

Potrivit legii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii. Atributiile acestuia se intind si in afara localului de votare, in curtea acestuia, in intrarile in curte, in jurul localului de vot, precum si pe strazi si in piete publice, pana la o distanta de 500 m.

Pentru mentinerea ordinii, presedintele biroului electoral al sectiei de votare are la dispozitie mijloacele de ordine necesare, asigurate de primar si de prefect, impreuna cu reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor.

in afara de membrii biroului electoral al sectiei de votare, de candidati si de persoanele acreditate, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare.

La toate operatiunile electorale efectuate de birourile electorale ale sectiilor de votare pot asista, in afara membrilor acestora, persoanele acreditate: observatorii interni si externi si reprezentantii interni si externi ai mass-media.

La iesirea de la urne, pot efectua sondaje de opinie institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de BEC. Operatorii de sondaj ai acestora au acces, in baza acreditarii institutiei pentru care lucreaza, in zona de protectie a sectiei de votare, fara a avea acces in interiorul localului sectiei de votare.

Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanelor insarcinate cu mentinerea ordinii, persoanelor acreditate si operatorilor de sondaj sa poarte ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala.

In ziua votarii, intre orele 7.00 si 21.00 sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare.

Potrivit legii, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 10.000 lei inscrierea cu buna stiinta a unui alegator in mai multe liste electorale permanente, inscrierea in listele electorale sau tabelele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot, tiparirea fara drept de buletine de vot, in vederea utilizarii acestora in ziua alegerii, inmanarea buletinului de vot unui alegator care nu prezinta actul de identitate ori care refuza sa semneze in lista electorala sau tabelul electoral in care este inscris pentru primirea buletinului de vot si a stampilei cu mentiunea “VOTAT”. Cu aceeasi amenda se sanctioneaza neaplicarea pe actul de identitate a stampilei cu mentiunea “VOTAT” sau a timbrului autocolant, dupa caz, precum si retinerea actului de identitate, fara motive intemeiate, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare.

Tot cu amenda de la 4.500 la 10.000 lei este sanctionata incalcarea prevederii legale potrivit careia, cu 48 de ore inainte de ziua votarii, este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu continut electoral facute pe strada.

Refuzul de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi este sanctionat cu amenda de la 1.500 la 4.500 lei.

Aceeasi amenda este prevazuta de lege pentru continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat.

Cu amenda de la 1.500 la 4.500 lei vor fi sanctionate si persoanele care, in ziua votarii, comercializeaza sau consuma bauturi alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare, precum si continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat. Purtarea pe durata votarii de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanele insarcinate cu paza, persoanele acreditate sau de catre operatorii de sondaj de ecusoane, insigne ori alte insemne de propaganda electorala se sanctioneaza amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.500 de lei.

CE SE INTAMPLA DUPA INCHEIEREA VOTARII

La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza. Alegatorii care la ora 21.00 se afla in sala unde se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot.

Dupa inchiderea salii unde se voteaza, presedintele, in prezenta membrilor biroului electoral, efectueaza operatiunile de numarare a buletinelor de vot si de consemnare a rezultatului votarii.

Rezultatele scrutinului sunt centralizate de Biroul Electoral Central. BEC poate dispune renumararea voturilor intr-o sectie de votare sau refacerea centralizarii voturilor si a rezultatului alegerilor in situatia in care constata ca au fost comise erori sau exista neconcordante intre datele consemnate in procesele-verbale.

Dupa votare si centralizarea voturilor, Biroul Electoral Central inainteaza la Curtea Constitutionala procesul-verbal constatator pentru fiecare tur de scrutin.

Curtea Constitutionala valideaza rezultatul fiecarui tur de scrutin, asigura publicarea rezultatului alegerilor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, pentru fiecare tur de scrutin si valideaza rezultatul alegerilor pentru presedintele ales. Actul de validare se intocmeste in trei exemplare – unul ramane la Curtea Constitutionala, unul se prezinta Parlamentului pentru depunerea juramantului prevazut de Constitutie, iar al treilea se inmaneaza candidatului ales.

Este declarat ales candidatul care a intrunit, in primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale legatorilor inscrisi in listele electorale permanente. Daca niciunul dintre candidati nu a intrunit majoritatea voturilor, se organizeaza al doilea tur de scrutin, la care participa numai primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. in cel de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Al doilea tur de scrutin are loc la doua saptamani de la primul tur de scrutin, in data de 16 noiembrie.

Potrivit legii, Curtea Constitutionala poate anula alegerile daca votarea si stabilirea rezultatelor au avut loc prin frauda de natura sa modifice atribuirea mandatului sau, dupa caz, ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. in aceasta situatie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.

Cererea motivata de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, aliantele politice sau electorale si de candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult 3 zile de la inchiderea votarii.

Candidatul a carui alegere a fost validata depune in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, juramantul de credinta fata de tara si popor.

Mandatul Presedintelui Romaniei se exercita de la data depunerii juramantului pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales.