ALEGERI PREZIDENTIALE SUA 2016: DONALD TRUMP este, in pofida tuturor, cel de-al 45-lea presedinte al STATELOR UNITE

ALEGERI PREZIDENTIALE SUA 2016. Americanii sunt asteptati marti la vot pentru a alege cel de-al 45-lea presedinte din istoria tarii, dar si noii membri ai Camerei Reprezentantilor si o treime din Senat. Aproximativ 145 de milioane s-au inscris pe liste pentru a se prezenta la urne. Statele Unite folosesc un sistem de vot indirect pentru a-si alege presedintele – bazat pe votul cetatenilor si al electorilor.

In video-ul de mai jos puteti urmari rezultatele partiale difuzate de CNN, care sunt proiectate direct pe Empire State Building:

INFO: Votul pentru alegerea presedintelui SUA este un vot indirect. Mai intai are loc votul popular, al cetatenilor, dupa care electorii desemnati in fiecare stat voteaza presedintele SUA. Anul acesta, exprimarea votului popular se incheie pe 8 noiembrie. Majoritatea optiunilor de vot ale cetatenilor determina castigatorul intr-un stat, iar electorii alesi din fiecare stat vor vota, in principiu, asa cum au decis majoritatea cetatenilor din acel stat.

Fiecare stat are un numar diferit de electori, egal cu numarul de reprezentanti ai statului respectiv in Senat si Camera Reprezentantilor. In total sunt 538 de electori (care formeaza Colegiul Elector), iar candidatul care castiga majoritatea absoluta a voturilor electorilor, 270 de voturi, este desemnat presedintele SUA. Votul electorilor va avea loc in acest an in 19 decembrie. Desi, in principiu, votul electorilor ar trebui sa coincida cu votul popular majoritar stabilit pentru fiecare stat in parte (majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi electorii care isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv), au existat trei cazuri in istoria SUA in care electorii au decis sa voteze altfel.

La inceputul lunii ianuarie, presedintele Senatului va deschide rezultatul votului Colegiului Elector si il va citi in plenul sedintei comune a Camerei Reprezentantilor si a Senatului. Candidatul care reuseste sa stranga 270 de voturi de la electori va deveni presedintele presedintele SUA. In cazul in care niciun candidat nu obtine minimul necesar de 270 de voturi, atunci Camera Reprezentantilor decide prin vot cine va fi presedintele SUA.

INFO UPDATE: In conditiile in care rezultate partiale arata ca este foarte probabila o victorie a lui Donald Trump in cursa catre Casa Alba, multi americani se gandesc sa emigreze. Dupa anuntarea primelor rezultate, site-ul Biroului de imigrari din Canada a fost luat cu asalt si a picat. Pe masura ce Trump era anuntat castigator in mai multe state, tot mai multi americani care au votat cu democrata Hillary Clinton au accesat principalul website canadian dedicat imigrarii, arata Reuters.

Au fost mai multe momente, marti noapte, cand internautii au primit mesaje de eroare. Nici la ora transmiterii acestei stiri, site-ul nu functioneaza. Multi internauti au anuntat problema pe Twitter. Oficialii canadieni nu au facut pana in acest moment niciun comentariu legat de aceasta problema.

Inca dinainte ca Donald Trump sa devina candidatul oficial al republicanilor, multi americani au anuntat ca vor emigra in Canada. Unele comunitati din Canada chiar au lansat site-uri speciale in care anuntau ca ii asteapta pe americanii pesimisti cu privire la viitor.

UPDATE: ora 09.35- ora Romaniei: DONALD TRUMP este noul presedinte al Statelor Unite ale Americii, dupa ce contracandidata democrata HILLARY CLINTON l-a sunat si si-a recunoscut infrangerea in alegerile desfasurate marti. Donald Trump a sfidat astfel sondajele de opinie, ostilitatea generalizata a sistemului politic si mediatic din SUA si a devenit cel de-al 45-lea presedinte american, la capatul celei mai violente si murdare campanii electorale din era moderna.

In discursul victorios, DONALD TRUMP a renuntat la cateva dintre temele favorite de campanie, precum imigrantii, zidul de la granita cu Mexic si amenintarile la dresa lui Clinton. Marea necunoscuta pentru comunitatea internationala este acum echipa lui Trump si in ce masura izolationismul promovat in camapanie se va transforma in politica oficiala. DONALD TRUMP a castigat 276 de electori (avea nevoie de 270 pentru a castiga cursa), Hillary – doar 218.

UPDATE: 08.45-ora Romaniei: Potrivit ESTIMARILOR CNN, scorul este acum Trump 247Clinton 215 electori, dupa ce Trump a castigat Alaska (3 electori). La sediul central al lui Hillary Clinton oamenii sunt in stare de soc, plang sau pleaca acasa!

UPDATE: 08.40-ora Romaniei: Cum si-au impartit Trump si Clinton statele indecise!

Candidatul republican Donald Trump a reusit, pana la aceasta ora, sa castige cel putin patru dintre cele cateva state unde sondajele nu dadeau un castigator clar si unde s-a concentrat batalia electorala in ultimele luni. Astfel, el si-a revendicat Florida, Ohio, Iowa si Carolina de Nord, in timp ce rivala sa, Hillary Clinton, si-a asigurat doar Virginia si Nevada, conform rezultatelor partiale, potrivit BBC.

Votul in alte cateva state-cheie – Pennsylvania, New Hampshire, Michigan si Wisconsin – despre care se credea, pana in ultima clipa, ca nu se vor abate de la votul pro-democrati de la ultimele scrutinuri si vor vota Clinton in pofida avansului lui Trump din finalul cursei electorale, era inca indecis la 7.45 ora Romaniei. In Pennsylvania, Michigan si New Hampshire Trump avea un avantaj de un punct procentual in fata lui Clinton, la aceeasi ora, potrivit cifrelor livrate in direct de New York Times.

Votul in aceste state este foarte important, deoarece ele contribuie cu un numar mare de mari electori in Colegiu Electoral. BBC noteaza ca Ohio a fost un castig major pentru Donald Trump, avand in vedere ca niciun republican nu a castigat prezidentialele fara o victorie in acest stat. Foarte importanta a fost si Iowa, care ultima data a votat pentru un republican in 2004. Statele din centrul si sudul tarii au votat preponderent cu Trump, in timp ce Clinton si-a asigurat votul in aproape toata salba de state din nord-est si in statele din vestul SUA.

UPDATE: 08.00-ora Romaniei: Toate sectiile de vot din SUA s-au inchis si a inceput numararea voturilor. Lupta dintre Hillary Clinton si Donald Trump este stransa, iar rezultatele se schimba de la minut la minut. Dupa anuntarea primelor rezultate, Donald Trump s-a aflat pe primul loc. Insa dupa ce urnele s-au inchis in California, stat deosebit de important tinand seama de numarul mare de electori – 55 -, Hillary Clinton a preluat conducerea. Avea 197 de electori, in timp ce Trump avea 187.

Nu s-a bucurat insa prea mult de prima pozitie, pentru ca Trump a revenit. Republicanul are acum 254 de electori, in timp ce Hillary are 215, anunta mass-media de peste ocean.

 

UPDATE: 07.40-ora Romaniei: ESTIMARI ABC/BBC, Fox News: Trump 254 – Clinton 215 dupa ce s-au luat in considerare rezultatele partiale din 42 de state. Chiar daca a pierdut California (un stat cu 55 de electori), republicanul a luat Florida si mai multe state cheie si conduce la numarul de electori, avand nevoie doar de circa 20 de astfel de voturi pentru a merge la Casa Alba.

UPDATE: 07.05 – ora Romaniei: CNN anunta:

Rezultate Senatul SUA (camera superioara a Congresului american):

– Republicani: 48

– Democrati: 45

Rezultate Camera Reprezentantilor SUA (camera inferioara Congresului american):

– Republicani: 213

– Democrati: 152

UPDATE: ora 07.00 – ora Romaniei: ESTIMARI CNN: Trump 232 – Clinton 209. ESTIMARI Fox News: Trump 254 – Clinton 209! Cine ajunge la 270 de electori castiga! 

UPDATE: ora 06.30 – ora Romaniei: ESTIMARI CNN: Trump 216 – Clinton 197 electori, dupa ce a adaugat si cele 29 de voturi din Florida. ESTIMARILE Fox News: Trump 238 – Clinton 209. ESTIMARI BBC/ABC: Trump  228- Clinton 209!

UPDATE: ora 06.15 – ora Romaniei: Dupa ce Donald Trump s-a aflat in fata lui Hillary Clinton, democrata reuseste sa se plaseze pe primul loc in California, stat foarte important, dupa numararea a 5% din voturi. ESTIMARI CNN: Clinton 197 electori – Trump cu 187, fara cei 29 din Florida! ESTIMARI Fox News: Trump 222 – Clinton 202! 

UPDATE: ora 06.00 – ora Romaniei:  ESTIMARI FoxNews: Trump 212 electori, Clinton 131 electori. Estimarile FoxNews si CNN indica si faptul ca republicanii lui Trump castiga cele mai multe dintre locurile disputate din Camera Reprezentantilor. La nivel national, Donald Trump are 48,9% din voturi, iar Hillary Clinton are 47% din sufragii, potrivit rezultatelor partiale anuntate dupa numararea a 44% din voturi, relateaza CNN.

Rezultatele preliminare favorabile candidatul republican pentru Casa Alba Donald Trump au provocat scaderi importante pe bursele americane. La ora locala 22:10 la New York toti indicii bursieri erau peminus pe masura ce magnatul imobiliar obtinea tot mai multe mandate in fata rivalei sale, democrata Hillary Clinton, scrie AFP. Euro si yenul castiga teren in fata dolarului pe fondul temerilor ca Trump va fi declarat presedintele SUA. Indicele principal S&P 500 a pierdut mai mult de 4% (-85 puncte), in timp ce indicele Dow Jones a scazut cu aproape 630 de puncte (-3.42%), ceea ce indica faptul ca piata e puternic preocupata de perspectivele economice.

Pietele bursiere din SUA si-au aratat de-a lungul timpului preferinta pentru candidatul democrat in defavoarea imprevizibilului Donald Trump ale carui declaratii impotriva acordurilor de liber schimb si a politicii privind de imigratia au ingrijorat marile companii.

UPDATE 16: ora 05.30 – ora Romaniei: ESTIMARI Fox News: Trump 168 – Clinton 131, ESTIMARI CNN: Trump 167 – Clinton 122! New York Times arata ca Trump are acum 94% sanse sa castige. Ieri, inainte de vot, avea 16%, saptamana trecuta era sub 10%!

UPDATE 15: ora 04.50 – ora Romaniei: Estimari CNN: DONALD TRUMP are 139 de electori, HILLARY CLINTON doar 104. Fox News da o diferenta si mai mare: DONALD TRUMP – 147 de electori, HILLARY CLINTON – 109.  Cine ajunge la 270 de electori castiga! New York Times face un calcul pe baza alegerilor anterioare, ale electoratului traditional si concluzioneaza ca Trump are 78% sanse sa castige.

UPDATE 14: ora 04.25 – ora Romaniei: REZULTATE PARTIALE ALEGERI PREZIDENTIALE SUA 2016:

ALABAMA  – Donald Trump se afla pe primul loc, cu 57% din voturi, iar Hillary Clinton are 39,6%. S-au numarat doar 1% din voturi. Alabama are 9 electori.

ALASKA – In acest ultim stat in care s-au inchis sectiile de vot, s-au numarat pana acum 19% dintre sufragii. Donald Trump este pe primul loc cu 53,4%, in timp ce Hilarry Clinton a obtinut 38,3%. Alaska are 3 electori.

ARIZONA – Conform rezultatelor partiale, Donald Trump a obtinut pana acest moment 55,1% din voturi, iar Hillary Clinton are 40,5%. Lupta este stransa, iar rezultatele se pot schimba. Arizona are 11 electori.

ARKANSAS  – Donald Trump conduce cu 59,2%, in timp ce Hillary Clinton are 35,7%, arata rezultatele partiale. Arkansas are 6 electori.

CALIFORNIA (stat-cheie) – Hillary Clinton se afla pe primul loc dupa numararea a 5% din voturi. A obtinut pana in acest moment 58,7% din voturi, iar Donald Trump are 36,6%. California are 55 de electori.

CAROLINA de NORD – S-au numarat 20% din voturi iar Hillary Clinton conduce cu 49,6%. Donald Trump se afla la o diferenta foarte mica, avand 47,9%. Carolina de Nord are 5 electori.

CAROLINA de SUD – Donald Trump conduce cu 59% din voturi. Contracandidata sa, Hillary Clinton, are 37,5%. Carolina de Sud are 9 electori.

COLORADO – Donald Trump se afla pe primul loc, cu 46,4%. Hillary Clinton se afla insa la o distanta foarte mica, avand 45,9%. Colorado are 9 electori.

CONNECTICUT – S-au numarat 72% din voturi si pe primul loc in acest moment se afla Hillary Clinton cu 52,1% din voturi. Donald Trump are 43,4%. Connecticut are 7 electori.

DAKOTA de NORD  – 71,9% din voturi a obtinut Donald Trump in acest stat, aflandu-se pe primul loc. Contracandidata sa, Hillary Clinton, are 21,7% din voturi. Dakota de Nord are 3 electori.

DAKOTA de SUD – Donald Trump a obtinut 67,8% din voturi si se afla pe primul loc, iar Hillary Clinton are 26%. Dakota de Sud are 3 electori.

DELAWARE – Hillary Clinton obtine 53,2% din voturi si se afla pe primul loc, iar Donald Trump are 42,1%. Delaware are 3 electori.

FLORIDA (stat-cheie) – Diferenta foarte mica intre Donald Trump si Hillary Clinton, dupa numararea a 95% din voturi. Candidatul republican conduce cu 49,2%, in timp ce candidata democrata are 47,7%. Florida are 29 de electori.

GEORGIA (stat-cheie) – S-au numarat 13% din voturi, iar Donald Trump conduce cu 60,2%. Hillary Clinton are 37,5%. In Georgia sunt 16 electori.

HAWAII – Dupa numararea primelor voturi Hillary Clinton conduce cu 65,6%, in timp ce Donald Trump are 27,6%. Hawaii are 4 electori.

IDAHO – Primele rezultate partiale il dau invingator pe Donald Trump, cu 81,3% din voturi. Hillary Clinton are doar 10,1%. Idaho are 4 electori.

ILLINOIS – Hillary Clinton conduce dupa numararea a 1% din voturi cu 52,9%. Contracandidatul sau, Donald Trump are 42,4%. In Illinois sunt 20 de electori.

INDIANA – Donald Trump conduce cu 69,3% din voturi, potrivit primelor rezultate partiale anuntate dupa numararea a 1% dintre voturi. Rivala sa democrata, Hillary Clinton, a obtinut 27,5% din voturi. Indiana are 11 electori.

IOWA – S-au numarat 68% din voturi. Pana in acest moment Donald Trump conduce cu 51,8%, iar Hillary Clinton are 42,4%. Iowa are 6 electori.

KANSAS – S-au numarat 70% din voturi, iar Donald Trump conduce cu 68,1%. Hillary Clinton are momentan 26,9%. Kansas are 6 alectori.

KENTUCKY – Donald Trump a obtinut 79,1% din voturi, arata rezultatele partiale anuntate dupa numararea a 1% din voturi, relateaza CNN. Trump a primit 3.441 de voturi dintre cele numarate. Hillary Clinton a obtinut 18% din sufragii, adica 782.

LOUISIANA  – Donald Trump se afla pe prima pozitie in acest moment, cu 66,3% din voturi, iar Hillary Clinton ocupa pozitia secunda cu 31,1% din voturi. Louisiana are 8 electori.

MAINE – Au fost numarate 3% din voturi, iar Hillary Clinton conduce cu 54%. Donald Trump are 38,3%. Maine are 4 electori.

MARYLAND – Au fost numarate aproape toate voturile, mai exact 99%. Hillary Clinton se afla pe prima pozitie, cu 60,5%, iar Donald Trump are 35,3%. Maryland are 10 electori.

MASSACHUSETTS – Donald Trump se afla pe prima pozitie dupa numararea a 72% din voturi, cu 60,4%, in timp ce Hillary Clinton este pe locul doi cu 33,7%. Massachusetts are 11 electori.

MICHIGAN (stat-cheie)  – Donald Trump are 50% dupa anuntarea primelor rezultate in acest stat, iar Hillary Clinton a obtinut 44,9%. Michigan are 16 electori.

MINNESOTA – Hillary Clinton se afla pe primul loc, cu 46,8% din voturi, insa Donald Trump se afla la o distanta foarte mica, avand 45,7%. Minnesota are 10 electori.

MISSISSIPPI – Dupa ce s-au numarat 87% din voturi, Donald Trump se afla pe prima pozitie cu 58,2%. Contracandidata sa, Hillary Clinton are 39,9%. Mississipi are 6 electori.

MSSOURI– Rezultatele partiale din acest stat o plaseaza pe primul loc pe Hillary Clinton, cu 51,8% din voturi. Donald Trump are 44,7%. Missouri are 10 electori.

MONTANA – 54,5% dintre voturi sunt pentru Donald Trump, in timp ce Hillary Clinton a obtinut 38,1%, arata rezultatele partiale. Montana are 3 electori.

NEBRASKA – Donald Trump se afla pe primul loc, cu 52,9% din voturi, iar Hillary Clinton are 41,6%. Nebraska are 5 electori.

NEVADA – Dupa numararea a 1% din voturi, Donald Trump se afla pe primul loc cu 67,9% din voturi iar Hillary Clinton are 26,6%. Nevada are 6 electori.

NEW HAMPSHIRE – S-au numarat 1% din voturi. Hillary Clinton a obtinut 51% din voturi, in timp ce contracandidatul sau, Donald Trump, are 44%.

NEW JERSEY – S-au numarat 90% din voturi iar Hillary Clinton conduce cu 54,4%. Contracandidatul sau, Donald Trump, are 42,4%.  New Jersey are 14 electori.

NEW MEXICO – Hillary Clinton se afla pe primul loc, dupa anuntarea rezultatelor partiale, cu 50,2% din voturi. Donald Trump este pe locul doi cu 38,6% din voturi. New Mexico are 5 electori.

NEW YORK (stat-cheie) – Hillary Clinton se afla pe prima pozitie, potrivit rezultatelor partiale, cu 78,1%. Donald Trump are doar 19,2%. New York are 29 de electori.

OHIO – Dupa numararea a 1% din voturi Donald Trump conduce cu 52%. Hillary Clinton a obtinut 44% din voturi. Ohio are 18 electori.

OKLAHOMA – Primele rezultate arata ca Donald Trump conduce cu 66,9%, iar Hillary Clinton are 28,7%.

OREGON – S-au numarat 14% din voturi iar Hillary Clinton se afla pe prima pozitie cu 68,4%. Contracandidatul sau, Donald Trump, are 25,8%. Oregon are 7 electori.

PENNSYLVANIA (stat-cheie) UPDATE – Trump echilibreaza situatia in Pennsylvania, unde Clinton parea scapata in castigatoare. 48,3% Trump – 48,2% Clinton. S-au numarat 1% din voturi iar Hillary Clinton conduce cu 80,3% din voturi. Donald Trump are 17,4%. Pennsylvania are 20 de electori.

RHODE ISLAND– Au fost numarate 89% din voturi, iar Hillary Clinton se afla pe prima pozitie cu 54,8%. Donald Trump are 40,5%. Rhode Island are 4 electori.

TENNESSEE – Donald Trump conduce cu 65,1% din voturi, in timp ce Hillary Clinton are 30,9%. S-au numarat aici 62% din voturi. Tennessee are 11 electori.

TEXAS – Donald Trump conduce dupa numararea a 1% din voturi. Republicanul a obtinut 53,2%, in timp ce Hillary Clinton are 43,1% din voturi.

UTAH – S-au numarat 7% din voturi iar in acest moment Donald Trump are 51,7%. In schimb, Hillary Clinton a obtinut 22,5%. Utah are 6 electori.

VERMONT – S-au numarat 75% din voturi, iar Hillary Clinton conduce in acest moment cu 60,2%. Donald Trump se afla pe locul doi cu 33,4%. Vermont are 3 electori.

VIRGINIA – Dupa numararea a 1% din voturi, Clinton are un avans de 294 de sufragii. Ea a obtinut 3.617 voturi, adica 49,5% din totalul celor numarate. Trump a obtinut 3.323 de voturi, adica 45,5% din totalul numarat.

VIRGINIA de VEST – S-au numarat 70% din voturi, iar Donald Trump conduce cu 68,1%. Hillary Clinton are momentan 26,9%. Virginia de Vest are 5 electori.

WASHINGTON – Au fost numarate 32% din voturi, iar Donald Trump se afla pe primul loc cu 47,2% in timp ce Hillary Clinton are 46,4%. Washington are 12 electori.

WISCONSIN  – Donald Trump conduce in acest moment cu 57,2%, in timp ce Hillary Clinton are 37,8%. Wisconsin are 10 electori.

WYOMING – S-au numarat 7% din voturi, iar Donald Trump este pe primul loc cu 62,2%. Hillary Clinton are doar 27,9%. Wyoming are 3 electori.

UPDATE 13: ora 04.00 – ora Romaniei: Estimari CNN: Clinton castiga New York-ul, Trump in Kansas, Nebraska. Rezultate electori Clinton 97-Trump 84!

UPDATE 12: ora 03.40-ora Romaniei: Estimare CNN: Trump castiga in Alabama, Tennessee si Carolina de SudClinton in Illinois. Clinton 68 electori – Trump 66 electori!

UPDATE 11: ora 03.30-ora Romaniei: 

TEXAS: Donald Trump a obtinut 53,2%, in timp ce Hillary Clinton are 43,1% din voturi.
OKLAHOMA: Donald Trump conduce cu 66,9%, iar Hillary Clinton are 28,7%.
TENNESSEE: Donald Trump se afla in acest moment pe primul loc, cu 72,1%, iar Hillary Clinton are 24,8%. In Tennessee sunt 11 electori.

Estimari CNN: Trump castiga in Kentucky, Indiana, Virginia, Oklahoma (48 electori), Clinton in Vermont, Massachusetts, Maryland, New Jersey, Delaware si District of Columbia. Scor strans in Florida dupa jumatate din voturi numarate (Clinton 49%-Trump 48%). Trump 48 electori-Clinton 68 electori!

ALABAMA si SOUTH CAROLINA castigate, asteptat, de Trump!

UPDATE 10: ora 03.00-ora Romaniei: Hillary Clinton preia conducerea in FLORIDA. A obtinut 49,2% din sufragiile numarate pana in prezent, iar Donald Trump 47,9%, potrivit CNN. Hillary Clinton preia conducerea si in CAROLINA DE NORD, potrivit rezultatelor obtinute dupa numararea a 28% din voturi. Ea a obtinut 49,7% din sufragiile numarate, iar Trump 48%.

Associated Press (agentia de presa cu cea mai performanta acoperire a alegerilor, gratie unei retele uriase de corespondenti) da rezultatele din inca sase state: 5 castigate de Clinton (Massachusetts, Maryland, New Jersey, Delaware si District of Columbia), unul de Trump: Oklahoma.

Estimari ABC News: Clinton castiga in New Jersey, Columbia, Massachusetts, Maryland, Delaware, Illinois si Rhode Island. 
Trump castiga in Mississippi si Oklahoma. 

UPDATE 9: ora 02.30-ora Romaniei: Estimari CNN pentru:
FLORIDA: 
Trump: 47,8%, Clinton: 49,5%. Exista insa estimari cu rezultate diferite 
VIRGINIA:
 Trump 52,1%, Clinton 42,4% ; 
GEORGIA: 
Trump 74%, Clinton 25%
WEST VIRGINIA: 
Trump castiga
NEW HAMPSHIRE: Hillary Clinton a obtinut 51% din voturi, in timp ce contracandidatul sau, Donald Trump, are 44%.
OHIO: Donald Trump conduce cu 52%. Hillary Clinton a obtinut 44% din voturi. Ohio are 18 electori.
CAROLINA DE NORD: Trump a obtinut 54,5% din voturile numarate pana acum (255.715), in timp ce Clinton a obtinut 202,905 sufragii (43,3%). Carolina de Nord pune in joc 15 electori.
VERMONT: 54% Clinton, 41% Trump

UPDATE 8: ora 2.00-ora Romaniei: Estimari CNN pentru FLORIDA: Trump: 51%, Clinton: 46,6%. Exista insa estimari diferite care o dau pe Hillary in frunte. Estimari CNN: Trump ar castiga detasat Kentucky (8 electori) si Indiana (11 electori), Clinton Vermontul (3 electori). Rezultate preliminarii KENTUCKY: Trump 79,1%, Hillary Clinton 17,3%/ INDIANA: Trump 71,4%, Clinton 24,4%

UPDATE 7: Primele sectii de vot s-au inchis la 1 ora Romaniei, in unele zone din statele republicane Kentucky si Indiana, state traditional republicane. Indiana, stat de unde este originar candidatul republican la vicepresedintie Mike Pence, are 11 mari electori in Colegiul Electoral, iar Kentucky opt. Dupa ora 2 (ora Romaniei), toti ochii vor fi atintiti asupra statului-cheie Virginia (13 mari electori), care a votat in 2008 si 2012 pentru Barack Obama, dar anterior a fost republican. Potrivit analistilor, sansele lui Trump depind de rezultatele sale din Florida, Michigan, Carolina de Nord, Ohio, dar si din Pennsylvania.

Dupa ora 2 (ora Romaniei), toti ochii vor fi atintiti asupra statului-cheie Virginia (13 mari electori), care a votat in 2008 si 2012 pentru Barack Obama, dar anterior a fost republican, potrivit News.ro. Daca Donald Trump va castiga acolo sau daca diferenta este foarte mica, cursa se anunta foarte stransa. Si Georgia (16 mari electori) este un stat care merita urmarit. Republicanii au trecut statul in fieful lor din 1996, dar sustinerea de care se bucura acolo s-a erodat. Televiziunile ar urma sa faca proiectii si in Carolina de Sud (noua mari electori) si Vermont (trei mari electori).

Potrivit analistilor, sansele lui Trump depind de rezultatele sale din Florida, Michigan, Carolina de Nord, Ohio, dar si din Pennsylvania. Mai exact, pentru ca Trump sa castige, trebuie sa obtina victoria in majoritatea acestor state. Daca Trump nu castiga Florida, Michigan si Pennsylvania, Clinton are, practic, victoria asigurata.

In acelasi timp, Trump trebuie sa isi mentina controlul in statul traditional republican Arizona, unde cursa este foarte stransa. Mai mult, omul de afaceri spera ca Evan McMullin, un candidat indendependent, sa nu castige in bastionul republican Utah. De asemenea, la nivel national, Trump are nevoie de o rata de participare in randul republicanilor albi mai mare decat in 2012, o scadere a numarului de afro-americani care se prezinta la urne si o crestere mai mica decat estimat a numarului de alegatori hispanici.

UPDATE 6: Trump a lasat de inteles si pe ultima suta de metri ca exista posibilitatea de a nu accepta rezultatul alegerilor, declarand ca ar fi vazut rapoartele de nereguli de vot, potrivit Reuters. CNN: Cine a votat pana acum (Ora 00.00 ora Romaniei): Peste 70% din populatia de culoare alba, 17% hispanici si 12% populatie de culoare neagra. 

Americanii nu sunt multumiti de cei doi candidati.  La nivel national, 54% dintre votanti au spus ca sunt multumiti de mandatul presedintelului Obama, dar numai patru din 10 au spus ca sunt optimisti in privinta democratei Hillary Clinton sau a candidatului republican Donald Trump. Mai mult, aproximativ 7 din 10 au spus ca sunt nemultumiti sau chiar suparati de felul in care lucreaza guvernul.

UPDATE 5: Campania electorala americana a “divizat” Statele Unite si reprezinta o “mostenire dificila” pentru al 45-lea presedinte, crede seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, citat de AFP. “Noi, in Europa, dar si multi americani, suntem multumiti ca aceasta campanie electorala deosebit de dificila s-a terminat. Ea lasa in urma o mostenire dificila pentru viitorii lideri pentru ca a divizat tara, a aratat el.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a declarat, marti, in cadrul festivitatii organizate cu ocazia alegerilor prezidentiale din Statele Unite, ca acest scrutin este unul dintre cele mai controversate, dar si cele mai importante din istorie, iar mesajul comun al celor doi candidati este ca oamenii sa voteze, ceea ce le transmite si el romanilor, potrivit News.ro.

UPDATE 4: S-au deschis sectiile de vot pe Coasta de Est. Actiunile sunt in crestere usoara la nivel mondial, in contextul alegerilor din SUA, investitorii fiind de un optimism moderat ca victoria va reveni democratei Hillary Clinton, transmite Reuters, citata de News.ro.

Dolarul si randamentele obligatiunilor scad usor, iar aurul are o tendinta usor ascendenta. La nivel global, actiunile au avut luni cea mai buna evolutie din ultimele patru luni, iar cele de pe Wall Street cea mai buna dupa luna martie.

Hillary Clinton a obtinut 71,63% din voturi in insula Guam, iar republicanul Donald Trump 24,16%, dupa numararea tuturor celor 32.071 de voturi din acest teritoriu american din Pacific. “Locul de unde incep Statele Unite”, aflat pe un fus orar cu 15 ore inaintea Washingtonului, nu desemneaza niciun elector in colegiul electoral de 538 de electori care desemneaza presedintele SUA. Votul din Guam are o semnificatie pur simbolica, dar din 1980 incoace candidatul preferat de alegatorii din insula a fost intotdeauna cel care a castigat pana la urma alegerile, arata agentia de presa citata.

UPDATE 3: Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), al carei rol este in special de a asigura buna desfasurare a alegerilor in tarile membre, a anuntat marti ca a trimis 300 de observatori provenind din 43 de tari membre la scrutinul prezidential american. Numarul observatorilor OSCE, care au fost de doar 57 la alegerile prezidentiale precedente, in 2012, a fost majorat de mai mult de cinci ori pe fondul “interesului foarte mare” suscitat de scrutin printre tarile membre.

UPDATE 2: New York Times, cotidian care si-a anuntat sprijinul pentru Hillary Clinton in campanie, o crediteaza pe candidata democrata cu 46%, iar pe Donald Trump cu 42.9%. Un alt sondaj, realizat de BBC: Hillary Clinton 48%, Donald Trump – 44%.

UPDATE 1: Americanii au inceput deja sa voteze pentru alegerea presedintelui dintre democrata Hillary Clinton si republicanul Donald Trump. Primii care au introdus voturile in urne sunt locuitorii din Dixville Notch, din New Hampshire. Shane Kimbrough, un astronaut NASA care se afla la bordul Statiei Spatiale Internationale, a votat, a anuntat Administratia Nationala pentru Aeronautica si Spatiu.

STIRE INITIALA

ALEGERI PREZIDENTIALE SUA 2016. Alegerile au loc la capatul a 511 zile de campanie electorala care a bulversat America, marcata de derapajele din discursul candidatului republican, dar si de ancheta FBI privind e-mail-urile candidatei democrate. Cel mai recent sondaj, dat publicitatii de Reuters/Ipsos cu doar cateva ore inaintea alegerilor, o crediteaza pe candidata democrata Hillary Clinton (69 de ani) cu 90% sanse sa il invinga pe rivalul republican Donald Trump (70 de ani).

Sursa foto: the independent