Alegeri prezidențiale SUA 2020. Trump sau Biden? Primele rezultate parțiale! Live Video

Alegeri prezidențiale SUA 2020. Aproximativ 100 de milioane de americani și-au exprimat deja votul prin intermediul corespondenței sau prin procedura de vot anticipat. Astăzi este rândul celorlalți americani să voteze următorul președinte care se va instala la Casa Albă pentru următorii 4 ani.

Update: ora 16.45: Joe Biden l-a depășit pe Donald Trump în Michigan, un stat cheie și conduce la o diferență de 0,1%, însă un număr important de voturi din zonele urbane ale statului urmează să fie numărate. În Wisconsin, Joe Biden și-a mărit din nou avansul și conduce cu 0,6% după ce rezultatele parțiale inițiale arătau o diferență mare. Dacă Biden câștigă Wisconsin și Michigan și își păstrează avansul în Nevada și Arizona, el nu mai are nevoie de alt stat pentru a câștiga, aceste state asigurându-i exact 270 de voturi în Colegiul Electoral. Donald Trump, în schimb, trebuie să își mențină scorul în Georgia și Carolina de Nord și să câștige Michigan și Pennsylvania pentru a putea câștiga, dacă Biden menține controlul în Wisconsin, Nevada și Arizona.

Update: ora 15.00: Joe Biden și-a trecut în cont, până acum, circa 69 milioane de voturi, iar Donald Trump 66,75 milioane (Fox News).  Biden își mărește avansul în Wisconsin la peste 20.000 de voturi după două ultime raportări venite chiar din comunități pro-republicane (Kenosha County și Green Bay).

Cursa ar putea rămâne indecisă ceva vreme, deoarece, deși rezultatul din Wisconsin este așteptat în următoarele ore, în alte state – Nevada, Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania și Michigan – ar putea fi nevoie de zile pentru numărătoarea completă, scrie Guardian.

Nevada va relua numărarea voturilor joi dimineață, la ora locală 09.00 (miercuri ora 19.00, ora României), potrivit Edison Research, preluat de Reuters. Nevada are 6 voturi electorale. Potrivit estimărilor NYT, după numărarea a 86% dintre voturi, Biden are 49,3%, iar Trump 48,7%. Diferența dintre cei doi este mai mică de 8.000 de voturi.

Update: 11.45: Conform principalelor estimări de voturi pentru Colegiul Electoral (centralizare Reuters) situația arată astfel în acest moment,: ABC este singura care îl consideră pe Trump în frunte – 209 la 200. În rest, Biden este creditat cu mai multe voturi: CBS – 202 la 200, NBC – 220 la 209, FoxNews – 238 la 213, CNN- 224 la 213, Edison – 220 la 213 și AP – 238 la 213.

Update: 10.10: Donald Trump s-a declarat învingător în alegerile prezidențiale, deși majoritatea voturilor într-o mulțime de state cruciale nu au fost numărate încă în totalitate. Joe Biden a ieșit în fața presei cu un scurt discurs menit să blocheze planul lui Donald Trump de a-și anunța victoria în alegeri înainte de finalizarea numărării tuturor voturilor. „Suntem pe cale să câștigăm, păstrați-vă credința!”, a spus Biden.  Donald Trump s-a plâns că „democrații vor să fure alegerile”.

„Vreau să mulțumesc poporului american pentru sprijinul lor. Milioane de oameni au votat pentru noi iar un alt grup trist de oameni a încercat să îi oprească din a vota. Nu vom accepta asta!

Ne pregătim pentru o sărbătoare, rezultatele sunt fenomenale și suntem pregătiți să sărbătorim acest succes, cetățenii acestei țări au ieșit în număr mare pentru a sprijini această mișcare a noastră. Am câștigat în Florida, am câștigat în marele stat Ohio. E destul de clar că am câștigat în Georgia. Nu ne mai pot prinde din urmă. De asemenea, am câștigat cu siguranță în Carolina de Nord.

Ne pregăteam să câștigăm aceste alegeri. Sincer, am câștigat aceste alegeri. Acum încercăm să păstrăm integritatea alegerilor pentru binele națiunii. Se încearcă o fraudă importantă. Vom merge la Curtea Supremă și vom cere ca votarea să se oprească. Este un moment trist, vom câștiga. În ce mă privește am câștigat deja”, a spus Donald Trump.

Update: 09.10: Potrivit ultimelor estimări situația din Senat la acest moment este de 47-46 în favoarea republicanilor, iar în Camera Reprezentanților de 175 la 166 în favoarea democraților (New York Times).  La această oră este tot un avans al lui Biden în fața lui Trump: 238 la 213 (Fox News), 220 la 213 (CNN), 225 la 213 (New York Times).

Update: 08.10: Estimările de la acest moment sunt de 237 voturi la 213 în favoarea lui Biden (Fox News) și 215 la 171 (CNN).

Donald Trump, dat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texas, Montana.

Joe Biden, dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota.

Update: 07.10: Potrivit estimărilor Fox News, scorul la acest moment este de 227 la 204 în favoarea lui Biden. Estimarea CNN de acum este de 205 la 132. Fox News îl dă câștigător pe Trump în Ohio și Texas, iar pe Biden câștigător în Hawaii.

Update: 06.50: Votul s-a încheiat în 48 din cele 50 de state din ţară, transmite miercuri EFE, preluată de Agerpres. Odată cu închiderea urnelor pe coasta de vest a SUA, marţi la ora locală 20:00 (04:00 GMT, miercuri), se mai votează doar în Alaska şi în Hawaii. Cele două state care mai au la dispoziţie o oră pentru a vota nu sunt considerate vitale pentru rezultatul scrutinului, ţinând cont de faptul că democraţii sunt tradiţional puternici în Hawaii, în timp ce republicanii câştigă de obicei în Alaska, şi nici nu se aşteaptă surprize.

Candidatul democrat Joe Biden şi-a asigurat deja cel puţin 209 mari electori în Colegiul Electoral, faţă de 119 cât a acumulat preşedintele Donald Trump, dintr-un total de 270 care ar desemna câştigătorul, potrivit proiecţiilor principalelor mass media.

Update: 06.30: S-ar putea să fie o săptămână electorală lungă acum când  cursa prezidențială va coborî în Midwest. Oficialii din Michigan, Wisconsin și Pennsylvania au spus că nu vor anunța azi câștigătorii din statele respective, scrie o jurnalistă de la Bloomberg.

Donald Trump este dat câștigător în Florida cu peste 53% din voturi, după numărarea a 98% din buletinele de vot. Acest stat cheie asigură 29 de voturi ale electorilor, dintr-un minim de 270 necesar pentru a câştiga Casa Albă.

Pe de altă parte, Fox News anunță că Joe Biden ar fi câștigat în Arizona, ceea ce i-ar permite să piardă Pennsylvania, dacă ar câștiga Michigan, Wisconsin.

Update: ora 05.45: Proiecție CNN: Trump 95 de electori, Biden 98 de electori / Fox News: Trump 115, Biden 129.

Presa americană precizează că deși rezultatele parțiale ale votului direct pot să îl favorizeze pe Donald Trump, trebuie așteptată și numărarea voturilor prin corespondență. Simpatizanții democraților au preferat această metodă de vot spre deosebire de cei ai republicanilor care au fost îndemnați să meargă la urne.

Update: ora 04.35: Proiecție CNN: Trump 72 de electori, Biden 89 de electori / Fox News: Trump 109, Biden 129.

Pentru a ajunge la Casa Albă, Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind suficient. La votul popular, conduce Donald Trump cu 50,4%, în timp ce candidatul democraților, Joe Biden, are doar 48,3%.

Donald Trump, dat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Utah, Kansas

Joe Biden, dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire

Știre inițială

Donald Trump, președintele în exercițiu și candidatul republicanilor, dă piept cu Joe Biden, fostul vicepreședinte și candidatul democraților, iar bătălia electorală se va da, în mare măsură, în acele state în care părerile sunt împărțite și sondajele de opinie nu au putut face ”lumină” asupra situației.

Acestea sunt Arizona, Carolina de Nord, Florida, Georgia, Iowa, Maine – districtul electoral II, Michigan, Nebraska – districtul electoral II, New Hampshire, Ohio, Pennsylvania, Texas, Wisconsin, în timp ce în celelalte state sunt considerate a fi deja în suita unuia dintre candidați.

Candidatul democrat, fostul vicepreședinte Joe Biden, este favorit să câștige majoritatea statelor competitive, multe dintre ele fiind esențiale pentru o posibilă victorie a lui Donald Trump. Toate aceste date nu sunt decât orientative, însă, iar rezultatul final poate să arate foarte diferit după numărarea voturilor.

Candidatul republican Donald Trump, care se află pe locul al doilea în sondajele de opinie naţionale, va încerca să evite să devină primul preşedinte în exerciţiu care pierde alegerile pentru un al doilea mandat după colegul republican George H.W. Bush în 1992.

Sursa foto: washington post