ALEGERI PREZIDENTIALE SUA: HILLARY CLINTON s-a ales doar cu VOTUL POPULAR

ALEGERI PREZIDENTIALE SUA. Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din SUA, avand sustinerea a 279 de electori. Pentru a obtine victoria, el avea nevoie de cel putin 270 de electori din cele 50 de state din SUA. Hillary Clinton a castigat doar 218 electori.

ALEGERI PREZIDENTIALE SUA. Insa, la votul popular, Clinton pare sa fi iesit invingatoare, potrivit datelor preliminare, citate de New York Times. Mai exact, Clinton avea (la 14:00, ora Romaniei) un avans de peste 100.000 de voturi. Mentionam ca la aceste alegeri si-au exprimat optiunea peste 123 de milioane de cetateni americani. Fiecare stat are un numar diferit de electori, egal cu numarul de reprezentanti ai statului respectiv in Senat si Camera Reprezentantilor. In total sunt 538 de electori.

ALEGERI PREZIDENTIALE SUA. Votul electorilor va avea loc in acest an in 19 decembrie. Desi, in principiu, votul electorilor ar trebui sa coincida cu votul popular majoritar stabilit pentru fiecare stat in parte (majoritatea statelor au legi destul de drastice pentru a pedepsi electorii care isi dau votul in alt fel decat rezultatul alegerilor statului respectiv), au existat trei cazuri in istoria SUA in care electorii au decis sa voteze altfel. In cele mai multe dintre state, numararea voturilor s-a incheiat.

Sursa foto: the independent