ALEGERI PREZIDENTIALE SUA: Totul despre SUPER TUESDAY – INFOGRAFIE si VIDEO

Marti se desfasoara in SUA evenimentul electoral cunoscut drept “SUPER TUESDAY” (SUPER MARTI), ce influenteaza alegerea candidatilor celor doua partide, republican si democrat, in alegerile prezidentiale de anul acesta.

O data la fiecare patru ani, in procesul de alegere a unui nou presedinte, de „SuperTuesday”, 14 state si teritorii americane voteaza pentru persoana pe care vor sa o vada candidat la alegerile prezidentiale din 8 noiembrie, informeaza Ambasada SUA pe Facebook.

Partidele americane isi selecteaza candidatii la prezidentiale la o conventie a partidului unde isi trimite delegatii fiecare stat american. Daca in februarie patru state isi aleg delegatii (Iowa, New Hampshire, Nevada si South Carolina), la 1 martie, de “super marti”, 14 state si teritorii americane organizeaza alegeri pentru mai mult de 1.000 de delegati democrati si 600 de delegati republicani.

Un candidat democrat are nevoie de 2.382 de voturi ale delegatilor si un republican de 1.237 pentru a obtine nominalizarea partidului la prezidentiale, asa ca “super martea” joaca un rol crucial in acest proces.

Pe langa acest rol, Super Tuesday este si un bun instrument de reducere a numarului de candidati fara sanse. Este de asteptat ca acei candidati inscrisi la cursa pentru nominalizarea democrata sau republicana care obtin rezultate slabe de “super marti” sa se retraga din cursa.

Sondajele arata ca Donald Trump (republicani) si Hillary Clinton (democrati) au cele mai mari sanse de a triumfa in votul care va incepe azi in SUA.

Unde se voteaza:

Simpatizantii republicani si democrati vor vota astazi in 12 state americane: Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont si Virginia. Republicanii vor vota si in Alaska, iar democratii si in Samoa Americana.

Cele 12 state plus Samoa Americana au o suprafata mai mare decat India si o populatie de circa 83,5 milioane, mai mare decat a Germaniei.

Care sunt participantii:

Partidul Republican, cinci candidati: Donald Trump (om de afaceri), Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) si Ben Carson (chirurg).

Partidul Democrat, doi candidati: Hillary Clinton (fost secretar de stat), Bernie Sanders (senator de Vermont).

Cine sunt favoritii:

Sondajele prezentate de CNN arata ca Donald Trump (anti-imigranti, ultra-populist, anti-sistem) are sanse sa castige nominalizarea in cele mai multe dintre statele de astazi in fata principalilor sai contra-candidati, Rubio si Cruz. In tabara democrata, Clinton (centru-stanga) e favorita in fata ultra-stangistului Sanders. Donald Trump a castigat deja trei din precedentele patru alegeri primare, la fel ca si Hillary Clinton.

Sursa foto: facebook / ambasada sua