ALEGERI PREZIDENTIALE TUNISIA: MONCEF MARZOUKI si BEJI ESSEBSI la egalitate in turul I

Echipa de campanie a presedintelui tunisian Moncef Marzouki a estimat ca presedintele aflat la sfarsit de mandat este la egalitate cu favoritul alegerilor prezidentiale de duminica, Beji Caid Essebsi, si ca un al doilea tur va fi necesar pentru a-i departaja.

“In cel mai rau caz suntem la egalitate si in cel mai bun avem un avans de 2 la 4%”, a declarat pentru presa directorul de campanie al lui Marzouki, Adnene Mancer. “Intram in al doilea tur cu mari sanse” fata de Essebsi, a adaugat el, citat de AFP. Mai devreme, tabara Essebsi a revendicat un mare avans, estimand ca nu este foarte departe de o victorie din primul tur.

CITESTE SI: ALEGERI PREZIDENTIALE TUNISIA: Premiera istorica in istoria tarii africane 

Mancer a mai declarat ca se teme de “fraude” in favoarea lui Essebsi si a chemat observatorii electorali la vigilenta. Dupa-amiaza, campania presedintelui Marzouki a acuzat deja sustinatorii lui Essebsi ca au vrut sa atace biroul sau de vot. Publicarea de sondaje la iesirea de la urne a fost interzisa in Tunisia.

Autoritatile tunisiene au insistat asupra caracterului istoric al acestor prime alegeri prezidentiale libere din Tunisia independenta, presedintii precedenti, Habib Bourguiba si Zine El Abidine Ben Ali, facand uz de plebiscit si de falsificari pentru a se face realesi cu scoruri ce depaseau 90% din voturi.

CITESTE SI: ALEGERI EGIPT: Primele rezultate indica o VICTORIE clara pentru maresalul EL-SISI 

Circa 5,3 milioane de alegatori au fost chemati la urne in Tunisia, dupa o luna de la alegerile legislative al caror caracter democratic a fost salutat de comunitatea internationala, o exceptie in regiune, majoritatea tarilor “Primaverii Arabe” alunecand pe panta represiunilor si haosului.

Sursa foto: bbc.co.uk