ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Aproape 3.000 de moldoveni au votat pana la ora 12.00 in Romania

Cetatenii Republicii Moldova care se afla in Romania vor putea vota la scrutinul parlamentar din 30 noiembrie in cele 11 SECTII DE VOTARE organizate pe teritoriul romanesc.

UPDATE 13.56: Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, IURIE RENITA, a declarat ca pana la ora 12.00, un numar de 1.400 de alegatori moldoveni au votat in Capitala Romaniei.

”Totul decurge bine la ambasade, la sectia consilara, la Cluj, la Timisoara, la alt sectii din Romania, cifra la ora 12.00 este de aproape 3.000 alegatori. Constat o calitate indubitabila a moldovenilor de a se misca incet. Dar o fac foarte bine. Trendul e unul ascendent. Sper sa avem o cifra cat mai impresionanta la sfarsitul zilei”, a declarat Renita.

”Cea mai mare prezenta la sediul Ambasadei din Bucuresti: 1.000 de cetatni si-au exercitat dreptul, iar la sectia consulara alti 400 s-au prezentat. In Romania totul decurge bine. Ne-am straduit sa fluidizam fluxul de cetateni”, a mai spus ambasadorul.

Doua dintre acestea se afla la Bucuresti, alte doua la Iasi, in timp ce orasele Suceava, Bacau, Galati, Constanta, Brasov, Cluj, Timisoara vor gazdui fiecare cate o SECTIE DE VOTARE.

Cetatenii moldoveni care vor vota in afara granitelor tarii o vor putea face inclusiv pe baza pasapoartelor cu valabilitate expirata si nu va fi necesara completarea declaratiei pe proprie raspundere.

Citeste si: ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Sectiile de vot s-au DESCHIS la ora 7.00

Potrivit ambasadorului Republicii Moldova la Bucuresti, va ramane la latitudinea birourilor SECTIILOR DE VOTARE sa decida, fara alte aprobari, daca e necesara extinderea cu doua ore a programului de lucru peste ora 21.00, in cazul in care acest lucru se impune.

Pe de alta parte, Guvernul Romaniei a aprobat un proiect de hotarare in conformitate cu care elevii si studentii din Republica Moldova care studiaza in Romania vor beneficia de o calatorie gratuita cu trenul in ziua alegerilor parlamentare.

In total, 2.073 de SECTII DE VOTARE vor fi deschise in Republica Moldova pentru alegerile de duminica, in timp ce in strainatate 95 de sectii, de trei ori mai mult fata de scrutinul din 2010.

Citeste si: ALEGERI IN MOLDOVA: CURTEA SUPREMA a mentinut decizia de EXCLUDERE a partidului PATRIA

In Italia vor fi deschise 25 de birouri electorale, in Romania — 11 SECTII DE VOTARE, in SUA — sase, in Franta, Portugalia, Rusia — cate cinci birouri electorale in fiecare. In Spania vor fi deschise patru birouri de vot, iar in Marea Britanie si Canada, cate trei in fiecare tara. In Ucraina vor fi deschise doua SECTII DE VOTARE, la Kiev si Odesa. Vor mai fi deschise sectii si in alte tari, printre care Grecia, Israel, Elvetia, Bulgaria, Austria.

ALEGERILE parlamentare din 30 noiembrie se vor desfasura in REPUBLICA MOLDOVA in baza sistemului proportional absolut. Pragul electoral pentru o formatiune politica este de 6 la suta; pentru un bloc electoral din doua partide — noua la suta; pentru un bloc electoral din trei si mai multe partide — 11 la suta; si pentru candidatii independenti — doi la suta. Mandatele ce ar trebui sa revina candidatilor care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite in mod egal partidelor care au depasit acest prag.

Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita, apreciaza ca alegerile parlamentare care vor avea loc pe 30 noiembrie in tara sa vor decide viitorul strategic al Chisinaului, daca va merge spre vest, catre integrarea in Uniunea Europeana, sau se va indrepta catre spatiul estic si va opta pentru o uniune vamala “cu multe probleme si cu o structura inca neconturata si nedefinita clar”.

“Alegerile, dincolo de aspectul lor pur politic, mai comporta si o conotatie geopolitica fiindca urmeaza ca cetatenii Republicii Moldova sa decida strategic perspectiva de durata a Republicii Moldova. De aici, caracterul crucial al actualelor alegeri parlamentare. Evident ca exista optiuni estice si vestice in societate. Intr-o societate democratica, este aceasta confruntare a opiniilor vizavi de viitorul strategic al Republicii Moldova: intre Uniunea Europeana, o integrare graduala, si o eventuala aderare la spatiul estic, printr-o uniune vamala, o uniune cu multe probleme, si cu o structura inca neconturata si nedefinita clar”, a declarat, vineri, Renita, citat de Agerpres.

Sursa foto: wikimapia.org