ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Partidele cu sansele cele mai mari de a intra in PARLAMENT

Cinci formatiuni politice sunt creditate cu sanse de a intra in Parlament dupa alegerile legislative care au loc duminica in R.Moldova, dar situatia ar putea sa se schimbe dupa o decizie de ultim moment a Curtii de Apel, care a exclus joi Partidul Patria, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale.

PARTIDUL COMUNISTILOR (PCRM, opozitie)

Prorus si avand ca sigla secera si ciocanul, PCRM a fost inregistrat ca partid la 27 aprilie 1994 sub conducerea lui VLADIMIR VORONIN (73 de ani), veteranul scenei politice moldovenesti. Dupa alegerile din 2001, partidul a obtinut majoritatea calificata in Parlament si a modificat Constitutia pentru a desemna seful statului. Ca urmare, Vladimir Voronin si partidul sau au condus tara din 2001 si pana in 2009.

Alegerile din aprilie 2009, urmate de proteste masive, au marcat inceputul procesului de inlaturare de la putere a regimului comunist din Republica Moldova. In urma acestor alegeri, comunistii au obtinut doar 60 de mandate, numarul minim pentru impunerea unui candidat la presedintie fiind de 61. Criza creata a dus la convocarea unor alegeri anticipate, in iulie acelasi an, in urma carora PCRM a trecut in opozitie.

Partidul se mentine pe primul loc in preferintele alegatorilor moldoveni, dar scorul sau este cu mult diminuat. Daca in 2001 obtinea peste 50 la suta din voturi si 71 de mandate, la ultimele alegeri legislative, din 2010 a obtinut 39,34 la suta din voturi si 42 de mandate. Intre timp, mai multi parlamentari au abandonat formatiunea, astfel ca grupul comunist numara in prezent 34 de deputati.

In ultimele sondaje de opinie, partidul este creditat cu un scor cuprins intre 20 si 24 la suta din intentiile de vot.

PARTIDUL LIBERAL-DEMOCRAT (PLDM, coalitie de guvernare)

PLDM, proeuropean, este un partid relativ nou pe scena politica a Republicii Moldova, dar care a fost intr-o continua crestere, in prezent numarand 43.000 de membri. Partidul, a carui sigla este un stejar, se declara conservator si este condus de VLAD FILAT (45 de ani), fost premier al R.Moldova in perioada 2009-2013. Prim-vicepresedintele partidului, Iurie Leanca, detine in prezent functia de premier, dupa demiterea Guvernului Filat in februarie 2013.

In septembrie 2007, deputatul Vlad Filat isi anunta plecarea din Partidul Democrat pentru a lansa un nou proiect politic de orientare liberal-demcorata, care a fost inregistrat ca partid la 25 ianuarie 2008. Din februarie 2011, PLDM este membru cu statut de observator al Partidului Popular European.

De la infiintarea sa, PLDM a participat la cinci scrutine electorale, trei parlamentare si doua locale. Daca la primele alegeri la care a participat, in aprilie 2009, partidul a obtinut 12,43 la suta din voturi si 15 mandate, la alegerile anticipate din 2010 a ajuns la 29,42 la suta din voturi, respectiv 32 de mandate. In prezent, partidul are 31 de deputati in Parlament, dupa plecarea prim-vicepresedintelui liberal-democrat Mihai Godea in mai 2011.

La alegerile de duminica, PLDM este creditat de diverse institute de sondaje cu un scor cuprins intre 18 si 20 la suta.

CITESTE SI: PARTIDUL “PATRIA” a fost EXCLUS din cursa electorala din Republica Moldova 

PARTIDUL DEMOCRAT (PDM, coalitie de guvernare)

A treia forta politica din Republica Moldova, PDM a fost inregistrat ca partid in martie 1997 sub numele de Miscarea pentru o Moldova Democratica si Prospera (MpMDP), iar in prezent se afla la guvernare in cadrul Coalitiei pentru Guvernare Pro-Europeana.

La 15 aprilie 2000, MpMDP a fost reorganizata in Partidul Democrat din Moldova (PDM), sub conducerea lui DUMITRU DIACOV. In iulie 2009, incepe o etapa de renovare a PDM, dupa venirea in partid a fostului sef al Parlamentului MARIAN LUPU (48 de ani), care preia conducerea formatiunii. Anterior, Marian Lupu plecase din Partidul Comunistilor, dupa ce denuntase autoritarismul si metodele nedemocratice ale acestui partid.

MpMDP s-a aflat la guvernare in perioada 1998-1999, in cadrul coalitiei Alianta pentru Democratie si Reforme, destramata la doar un an dupa infiintare. Incepand din 2009, PDM participa la guvernare in cadrul coalitiei proeuropene formate cu PLDM si liberalii. In prezent, PDM are 15 deputati in Parlament, fiind singurul partid care a ramas cu acelasi numar de parlamentari in urma alegerilor anticipate din 2010.

In alegerile de duminica, partidul este creditat cu un scor cuprins intre 16 si 17 la suta din intentiile de vot.

PARTIDUL LIBERAL (PL)

Partidul Liberal este succesorul Partidului Reformei (PR) si a fost constituit la 5 septembrie 1993. Partidul a participat la alegerile parlamentare din 1994, 1998 si 2001, fara a reusi sa intre insa in Parlament. Prima reusita a partidului a fost inregistrata in 2009, cand a obtinut 15 mandate in alegerile din 5 aprilie, acelasi numar ca in scrutinul anticipat din iulie acelasi an.

PL a participat la coalitia de guvernare din 2009 pana in februarie 2013, sub conducerea lui MIHAI GHIMPU (63 de ani), care a fost presedinte al Parlamentului si presedinte interimar al tarii in perioada 2009-2010. Dupa destramarea coalitiei guvernamentale Alianta pentru Integrare Europeana II si demiterea Guvernului Filat printr-o motiune de cenzura, partidul s-a fragmentat.

La refuzul lui Ghimpu de a accepta o noua candidatura a lui Vlad Filat in functia de premier, un grup de sapte deputati din cadrul PL au format un Consiliu ad-hoc de Reformare a Partidului Liberal, cerand revenirea formatiunii la masa negocierilor pentru a evita trecerea in opozitie dar si alegerile parlamentare anticipate. La 13 aprilie 2013, Consiliul Republican al PL a exclus din randurile partidului cinci deputati si a retras sustinerea politica pentru ministrul apararii si ministrul mediului. Fiind majoritari, ei au format grupul parlamentar al Partidului Liberal Reformator, formatiune infiintata in decembrie 2013, sub conducerea lui Ion Hadarca.

La alegerile de duminica, PLR participa pe liste separate, dar fara sanse de a intra in Parlament.

In congresul din 2014, Partidul Liberal l-a confirmat in functie pe Mihai Ghimpu. PL este creditat cu un scor cuprins intre 8 si 10 la suta din intentiile de vot, potrivit ultimelor sondaje de opinie.

PARTIDUL PATRIA (PP, exclus din scrutinul parlamentar)

Partidul Patria este o formatiune foarte noua pe scena politica din Republica Moldova, fiind inregistrata in septembrie 2014. PP s-a inscris in cursa electorala avandu-l cap de lista pe controversatul om de afaceri RENATO USATII (36 de ani), originar din R.Moldova dar cu afaceri in Rusia. Ascensiunea partidului a fost fulminanta, acesta reusind sa ajunga a patra forta politica de la Chisinau, devansandu-i pe liberalii lui Ghimpu, intr-un timp foarte scurt.

Un lider tanar, Usatii s-a impus printr-un stil accesibil si un comportament care se apropie periculos de mult de cel al lumii criminale si a reusit sa ii atraga pe cei nemultumiti de actualii actori politici din R. Moldova. El pare sa reprezinte un curent nou pe scena politica moldoveneasca, afirma expertii.

Cu doar cateva zile inaintea alegerilor insa, Partidul Patria a fost exclus din cursa electorala la decizia Curtii de Apel din Chisinau, in urma unei solicitari din partea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urma sustine ca a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Politie, care ar prezenta dovezi ca PP ar fi utilizat in campanie 8,1 milioane de lei moldovenesti (aproximativ 430.000 de euro) proveniti din strainatate. Totodata, partidul nu ar fi raportat acesti bani Comisiei, asa cum era obligat sa faca.

Hotararea Curtii de Apel poate fi atacata la Curtea Suprema de Justitie, iar aceasta poate pronunta o decizie definitiva cel mai probabil pana vineri seara. De altfel, avocatii lui Renato Usatii au anuntat deja ca vor ataca decizia instantei la CSJ.

CITESTE SI: ALEGERILE DIN MOLDOVA caracterizate de JOSEPH DAUL, presedintele PPE 

Partidul era creditat in sondaje cu un scor cuprins intre 9 si 11 procente.

PARTIDUL SOCIALISTILOR (PSRM, extraparlamentar)

Infiintat in 1997, PSRM este format din fosti membri ai Partidului Socialist din Moldova (PSM), care parasisera partidul la inceputul lui 1996 din motive de natura strategica si ideologice.

In congresul din 2011, partidul il alege in functia de presedinte pe deputatul neafiliat IGOR DODON (39 de ani), fost membru al PCRM, din care a plecat in noiembrie acelasi an, impreuna cu Zinaida Greceanii si Veronica Abramciuc.

In octombrie 2012, Dodon si deputatii Greceanii si Vadim Misin (care a plecat din PCRM in iunie 2012) au anuntat formarea grupului parlamentar al neafiliatilor. Noua structura era formata din sapte persoane, toate foste membre ale PCRM. Intentiile lor au fost suspendate insa de adoptarea unui proiect de lege in Parlament potrivit caruia grupurile parlamentare se constituie doar in termen de zece zile dupa formarea Parlamentului.

Daca pana recent, PSRM nu era creditat cu sanse de a intra in Parlament, ultimele sondaje ii acorda aproximativ 6 la suta din intentiile de vot, mergand chiar pana la 15 la suta, in cazul celor mai partinitoare.

Sursa foto: timpul.md