ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA: Alegerile legislative, castigate de Partidul Socialistilor si Partidul Comunist. UPDATE

ALEGERI PARLAMENTARE REPUBLICA MOLDOVA: Republica Moldova a ales, duminica, in cadrul scrutinului parlamentar, nu mai putin de 2,7 milioane de alegatori fiind chemati la urne pentru a-i vota pe cei 101 membri ai parlamentului de la Chisinau.

UPDATE ora 11:04: Partidul Socialistilor (22,72%) si Partidul Comunist (21,49%) au obtinut cele mai multe voturi, potrivit primelor rezultate oficiale partiale, anuntate dupa numararea a 20% din buletinele de vot. Partidul Democrat condus de Marian Lupu ocupa locul al 3-lea, cu 16,8% din voturi. Partidul Socialistilor, aflat pe primul loc, este cel mai anti-occidental si anti-romanesc partid din Republica Moldova.

Prezenta la vot la alegerile legislative din Rep. Moldova a fost de 55,86% pana la ora 21:00 (Comisia Electorala Centrala).

Update ora 22:30: Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova: “Moldovenii au facut o alegere constienta, au ales viitorul pentru ca de aceasta depinde cum va arata noua guvernare. Vreau sa multumesc moldovenilor care au contribuit pentru pacea din Republica Moldova. In al doilea rand vreau sa multumesc in mod special cetatenilor din Republica Moldova care au sprijinit PD. Eu privesc cu optimism si stiu foarte bine ca acesta va fi unul pe potriva PD. Am remarcat si noi acele nereguli depistate de Comisia Electorala Centrala si ONG-uri. Toate au fost semnalate sub forma de contestatie. Sunt suficiente astfel de cazuri.”

Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal: “Ma asteptam la o participare mai buna. Sper ca ati facut alegerea corecta. Fara partide politice nu exista democratie. O economie dezvoltata, securitate, pace, liniste. Sper ca ati mentinut votul pentru acest viitor. Noi suntem asezati de Dumnezeu in Europa. Sper ca maine vom auzi ca Europa a invins. Noi suntem cu Europa, Europa este cu noi. Pentru noi este important ca votul sa fie dat pentru cursul european, in rest nu mai conteaza nimic. O sa facem coalitie cu cei care au promovat aceleasi lucruri ca si noi. S-au mai dat si macaroane, si hrisca, si muraturi, dar incalcari grave nu au avut loc. Maine impreuna vom striga Traiasca Europa!”

UPDATE ora 21:00 Militia transnistreana a incercat sa impiedice locuitorii din Corjova sa mearga la vot

Alegatorii moldoveni din Corjova, raionul Dubasari, au fost nevoiti sa voteze in satul vecin, pentru ca militia transnistreana a impiedicat deschiderea unei sectii de votare in localitatea lor, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica. Echipe ale militiei separatiste, mobilizate in localitate, i-au intimidat pe cei care voiau sa participe la alegeri, in conditiile in care in localitatea Corjova sunt aproximativ patru mii de persoane cu drept de vot. Comisia Electorala Centrala a fost nevoita sa mute sectia de votare din localitatea Corjova la Cocieri, pentru a evita eventuale provocari din partea autoritatilor separatiste de la Tiraspol. Totusi procesul electoral a fost dificil, pentru ca militienii transnistreni opreau, fara niciun motiv, masinile care mergeau din Corjova spre sectia de votare din Cocieri.

UPDATE ora 21:00 Votul s-a incheiat in Republica Moldova. Urnele s-au deschis la ora 07.00 si s-au inchis la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.

ALEGERI PARLAMENTARE REPUBLICA MOLDOVA: Fortele speciale ruse au fost mobilizate duminica in apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publica, in conditiile in care numerosi cetateni moldoveni stau la coada pentru a putea vota in cadrul scrutinului legislativ. Sectiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminica dimineata, peste trei milioane de cetateni fiind asteptati la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputati, intr-un scrutin crucial care va decide daca tara continua pe calea europeana sau se apropie de Rusia.

Moldovenii care traiesc in Romania au la dispozitie 11 sectii de votare organizate pe teritoriul tarii noastre.

UPDATE ora 19:45: Pana la ora 18.30, 51.2% (1.429.778) dintre cetatenii moldoveni cu drept de vot s-au prezentat la urne la alegerile parlamentare din Republica Moldova, arata datele prezentate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau, citate de Unimedia.

UPDATE ora 19:28: Aproximativ 9.000 de cetateni moldoveni au votat in Romania pana la ora 18:00.

Ambasadorul R. Moldova, Iurie Renita, a declarat ca 9.000 de cetateni moldoveni au votat, in cadrul alegerilor parlamentare, la cele 11 sectii de votare din Romania, pana la ora 18:00, cei mai multi votanti inregistrandu-se la sediul ambasadei, peste 2.300. “Pana la ora 18:00, si-au exercitat dreptul de vot in Romania, la cele 11 sectii de votare, 9.000 de cetateni ai Republicii Moldova (…). Cele mai multe persoane au votat la sediul ambasadei, e o cifra impresionata, peste 2.300 de persoane”, a declarat, duminica, ambasadorul moldovean Iurie Renita.
Ora 19:00 Pavel Stratan si Catalin Josan au votat la Bucuresti

Daca la sectiile din Republica Moldova, votul a decurs normal, alta a fost situatia in capitala Rusiei. La Moscova sute de alegatori stau la o coada uriasa, in fata cladirii Ambasadei. Constienti ca nu vor ajunge sa voteze toti, au reclamat organizarea proasta a scrutinului.

Moldovenii cu drept de vot din Bucuresti au venit la sediul Ambasadei si al Consulatului. Printre ei, si cunoscutul cantaret Pavel Stratan. “E foarte important sa votam cu totii, pentru ca votul nostru conteaza, iar daca nu votam noi, decid altii in locul nostru. Asa ca mi-am facut datoria”, a spus acesta.

Oamenii aflati la studii sau la munca in Romania au avut o surpriza placuta cand au ajuns la gara. Au calatorit gratis cu trenul pana la cea mai apropiata sectie. Pentru cele doua sectii de votare deschise la Iasi, la Consulatul Republicii Moldova si in cadrul unei scoli generale, organizatorii au solicitat numarul maxim de buletine de vot : 6000. O premiera a fost faptul ca CNP-urile au fost introduse in calculator, fiind exclusa astfel fraudarea votului.

UPDATE 18:02 – Observatorii anunta o serie de nereguli la scrutinul parlamentar din Republica Moldova

Observatorii nationali la alegerile parlamentare de duminica din Republica Moldova au anuntat o serie de nereguli in desfasurarea procesului electoral, in timp ce misiunea internationala de monitorizare a OSCE a precizat ca scrutinul se desfasoara fara probleme, relateaza agentia de presa IPN in pagina electronica.

Observatorii Promo-LEX au semnalat cazuri de agitatie electorala in fata sectiilor de votare, dar si transportarea organizata a alegatorilor sau deteriorarea echipamentului din sectiile de votare.

Pavel Postica, presedintele Efortului de monitorizare a alegerilor, a informat, intr-o conferinta de presa, ca la o sectie de votare din Cahul s-a spart o urna pentru buletinele de vot, iar la una din Orhei s-au atestat deficiente la sigilarea urnelor. in unele sectii, mai multi alegatori nu s-au regasit pe listele electorale, iar la alte sectii au fost constatate cazuri cand, venind sa voteze, alegatorii au constatat ca cineva deja a votat in locul lor.

La sectia de votare din satul Sanatauca, raionul Floresti, unde pot vota si cetatenii din regiunea transnistreana, s-a constatat ca autoritatile nu au eliberat destule liste suplimentare. Dupa ce au fost inregistrati 150 de cetateni din regiunea transnistreana, listele s-au terminat si a fost nevoie sa se mearga dupa alte liste in satul Bursuc din comuna Japca.

Pavel Postica a remarcat ca s-au inregistrat cazuri izolate cand pe fisa de insotire a buletinului de identitate nu s-a aplicat stampila “Alegeri 30.11.2014”, care confirma ca titularul acestuia a votat. seful Efortului de monitorizare a alegerilor a mai spus ca se depisteaza cazuri de incalcare a legislatiei prin fotografierea si postarea pe Internet a buletinului de vot cu stampila “Votat” aplicata, iar acest lucru este ilegal.

S-au depistat de asemenea patru cazuri de transportare organizata a alegatorilor cu autocare si microbuze la sectiile de votare. De asemenea, observatorii au sesizat ca administratia de la Tiraspol a verificat minutios cetatenii din stanga Nistrului care se deplasau pe malul drept pentru a vota.

Anterior, reprezentantul Promo-LEX anuntase ca 26 de sectii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o intarziere de pana la 55 de minute, in timp ce o sectie din Chisinau s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociatia are cate un observator in majoritatea sectiilor de votare.

Potrivit rapoartelor observatorilor, in unele sectii de votare iluminatul a fost slab, iar in doua sectii nu exista seif. De asemenea, in unele sectii lipseau agentul termic si energia electrica.

Referitor la registrul electronic, Pavel Postica a spus ca au fost intalnite deficiente tehnice imediat dupa deschiderea urnelor. De asemenea, in unele sectii de votare s-au creat cozi.

Pe de alta parte, potrivit observatorilor internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), la primele ore ale diminetii, alegerile s-au desfasurat normal, fara probleme sau incalcari semnificative. “Am vizitat mai multe sectii de votare, era o atmosfera normala si am fost foarte bine primiti”, a declarat Arta Dade, sefa Delegatiei de Observatori a Adunarii Parlamentare a OSCE.

“Totul este in regula, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situatie mai rea”, a confirmat si liderul misiunii de observare de scurta durata a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat ca misiunea pe care o conduce se afla in tara pentru doua zile si a avut mai multe intalniri cu politicieni si ONG-uri, iar luni va organiza o conferinta de presa in care se vor anunta rezultatele prealabile ale monitorizarii si evaluarii scrutinului.

Citeste si: Renita: Am votat pentru un viitor in care sa ne putem manifesta fara imixtiunile din afara

UPDATE 17:51 – Participarea la alegerile din R.Moldova a depasit 39%, astfel ca scrutinul va putea fi validat

Rata de participare la scrutinul parlamentar de duminica din Republica Moldova era de 39,21 la suta la ora 15.30, a anuntat Comisia Electorala Centrala (CEC), ceea ce inseamna ca alegerile pot fi validate, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.

Pana la ora 15.30 au reusit sa voteze 1.098.227 de cetateni, reprezentand 39, 21% din electorat. “Aceasta prezenta la vot ne permite sa spunem ca alegerile parlamentare de astazi sunt valabile din punct de vedere al prezentei la vot”, a anuntat seful CEC, Iurie Ciocan.

Cea mai inalta rata de participare se mentine la soldanesti – 45,83%, urmata de Ocnita cu 44%. si locuitorii capitalei au devenit mai activi, rata de participare in Chisinau fiind mai mare decat media pe tara – 39,35%. La Balti este inregistrata o rata de participare de 35%, iar in Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia – 34,78%.

Cea mai mica prezenta de vot este in Basarabeasca – 30,8%. Pe liste suplimentare, pana la aceasta ora, au votat 47.331 de alegatori.

UPDATE 15:51 – Cetateni moldoveni spun ca au votat pentru ca tara lor sa urmeze mai departe calea europeana

Cetateni moldoveni care au votat, duminica, la Galati spun ca vor ca tara lor sa urmeze mai departe calea europeana, sa se integreze in Uniunea Europeana, sa se schimbe in bine, ”cu realizari corecte, fara coruptie”, iar toti cei care au plecat peste hotare sa se intoarca.

La Galati, pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, a fost organizata o singura sectie de votare la sediul central al Universitatii ”Dunarea de Jos”, transmite corespondentul Mediafax.

Procesul electoral se desfasoara fara incidente, existand totusi momente in care se formeaza grupuri de sase-sapte persoane care trebuie sa astepte la rand cateva minute pentru a vota.

O tanara din Republica Moldova, studenta la universitatea din Galati, a declarat ca a votat pentru o schimbare in tara sa, pentru ca doreste sa se intoarca.

”Vreau o schimbare in tara mea, vreau sa ma intorc acasa neaparat, vreau ca parintii mei sa traiasca bine in tara de unde am plecat. Am votat cu oamenii despre care stiu ca pot sa schimbe tara mea. A fost un vot pentru parcursul european. Fiecare poate sa faca astazi ceva pentru Republica Moldova si pentru el, exprimandu-si votul. Eu vreau sa ma intorc in Moldova sa fac teatru, sa fiu actrita si cantareata”, a spus Cristina, studenta la Facultatea de Arte de la Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galati.

O alta tanara din Republica Moldova care studiaza la Galati a afirmat ca isi doreste ”un viitor mai bun pentru Republica Moldova” si din acest motiv a tinut neaparat sa voteze.

Printre studentii moldoveni care au votat pana acum s-a aflat si Andrei Jurcaneanu, presedintele Clubului Studentilor Basarabeni si Bucovineni ”stefan cel Mare si Sfant” din cadrul Ligii Studentilor de la Universitatea ”Dunarea de Jos”.

”Am votat cu gandul sa avem o tara competitiva care sa urmeze mai departea calea europeana, in contextul in care exista deja un acord de asociere cu Uniunea Europeana. Sper sa facem cat mai curand parte din marea familie europeana”, a afirmat Adrian Jurcaneanu.

Potrivit acestuia, aproximativ 200 de studenti basarabeni au ramas in acest weekend in Campusul universitatii de la Galati, insa cei mai multi, circa 300, au plecat acasa pentru a profita de minivacanta prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei.

La Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galati invata aproximativ 1.560 de studenti din Republica Moldova, iar mare parte dintre acestia apartin sectiei transfrontaliere de la Cahul a institutiei superioare de invatamant, in timp ce la facultatile din Galati studiaza circa 450 de tineri moldoveni.

Nu doar studenti se prezinta la vot la sectia de la universitatea galateana, ci si persoane mai in varsta, cu dubla cetatenie, romana si moldoveneasca.

”Eu am votat pentru ce trebuie sa voteze toata lumea normala la cap: pentru integrarea in Europa a Republicii Moldova. Cine nu stie ce a facut comunismul sa dea Dumnezeu sa mai traisca odata in acea perioada sau sa mearga in Coreea de Nord – acolo e un exemplu cunoscut de toata lumea ce inseamna comunismul”, a afirmat Jan stefan Crivat, in varsta de aproximativ 60 de ani, cu dubla cetatenie, stabilit de mult timp in municipiul Galati.

O femeie de 40 ani, Silvia Neagu, a venit la vot impreuna cu sotul, afirmand ca isi doreste o schimbare in bine pentru Republica Moldova.

”Veau o schimbare in bine, cu realizari corecte, fara coruptie, copiii sa poata invata in tara, toti care au plecat peste hotare sa se intoarca in tara. imi doresc sa avem cele mai bune realizari, iar investiitiile din tara, banii, sa se foloseasca corect. Va dau un exemplu – se organizeaza multe concerte, spectacole in R. Moldova, e bine, dar banii puteau fi indreptati si in alte parti: la gradinite, drumuri pentru sate, sunt multe. Politicienii trebuie sa stie ca nu pot cumpara votul poporului cu spectacole”, a spus femeia.

Si la Iasi, majoritatea celor care s-au prezentat la vot sunt tineri basarabeni aflati la studii in Romania. Ei au spus ca au votat pentru Europa si pentru un trai mai bun in Republica Moldova.

La cele doua sectii de votare deschise la Iasi – la Consulat si la scoala “Gheorghe Asachi – au fost distribuite in total 6.000 de buletine de vot.

La sectia de votare de la scoala ”Gheorghe Asachi” au votat, pana la pranz, aproximativ 200 de cetateni moldoveni.

si la Suceava, 179 de cetateni moldoveni, majoritatea studenti, au votat pana la ora 14.00 la sectia de votare 352 amenajata la Universitatea “stefan cel Mare” din Suceava, potrivit presedintelui sectiei, Arghir Maxim.

La sectia de votare din Universitatea Suceava era liniste la orele pranzului, iar studentii vin in grupuri de cate cinci-sase. La vot a venit si un cetatean moldovean, fost absolvent al universitatii. El a declarat corespondentului Mediafax ca a studiat in urma cu mai multi ani la universitatea suceveana si ca nu mai recunoaste institutia dupa amplele modernizari aduse si ca a cautat mai multe minute locul unde a fost organizata sectia de votare.

“Am venit sa votez pentru ca m-a sunat sora mea care e in Franta si mi-a spus ca trebuie sa merg la vot”, a spus barbatul.

La Suceava este pentru prima data cand se infiinteaza o sectie de votare pentru cetatenii din Republica Moldova.

In judetul Suceava sunt 726 de rezidenti din Republica Moldova, din care 506 sunt la studii, iar 220 prin casatorie. Din cei aflati la studii, circa 300 sunt studenti, iar restul sunt liceeni.

UPDATE 15:45 – Renato Usatii a votat la ambasada R.Moldova din Moscova, fiind aclamat de multime

Controversatul om de afaceri Renato Usatii, al carui partid Patria a fost exclus din cursa electorala din Republica Moldova, a fost aclamat duminica de multimea de alegatori de la ambasada din Moscova, unde a mers sa voteze.

Renato Usatii a votat la una dintre cele doua sectii de votare deschise la Moscova. Multimea l-a intampinat pe omul de afaceri cu aplauze si a scandat “Usatii”, “Renato” si “Puterea e in adevar”, relateaza site-ul Unimedia.info.

Chiar daca in fata ambasadei Republicii Moldova la Moscova era o coada imensa, oamenii si politia i-au permis lui Usatii sa voteze fara a tine cont de numarul de persoane care asteptau de cateva ore la usa sectiei de votare.

De asemenea, Usatii a filmat momentul in care a pus stampila pe buletinul de vot. El a votat partidul Patria, care a fost exclus zilele trecute din cursa electorala.

“Noi oricum vom castiga si ma bucur ca sute de mii de oameni ne sustin”, a declarat Usatii, adaugand ca moldovenii nu au fost intrebati unde vor sa mearga, ci li s-a impus drumul spre UE, potrivit site-ului inProfunzime.md.

“Cat despre excluderea partidului Patria din cursa electorala, au spus ca ei cred ca suntem finantati de peste hotare, adica ei cred, li se pare… sunt niste aiureli”, a afirmat politicianul.

“Aceasta a fost o intelegere cu UE pentru a ma scoate din cursa, potrivit sondajelor, suntem pe locul doi, dupa comunisti. O sa vedeti ca sute de mii de buletine o sa fie cu stampila la partidul Patria, asta e un protest, cu toate ca nu vor fi considerate valabile”, a conchis Renato Usatii.

Curtea Suprema de Justitie din Republica Moldova a hotarat sambata sa mentina decizia Curtii de Apel din Chisinau cu privire la excluderea Partidului politic Patria din cursa pentru scrutinul legislativ de duminica. Astfel, potrivit deciziei Curtii Supreme, Partidul politic Patria va fi exclus definitiv din cursa electorala, iar in dreptul acestuia, in buletinele de vot va fi aplicata stampila “RETRAS”.

UPDATE 15:21 – Numerosi moldoveni stau la coada pentru a putea vota la o sectie din Moscova

Numerosi cetateni moldoveni stau la coada duminica pentru a putea vota in cadrul scrutinului parlamentar la sectia de votare deschisa la ambasada Republicii Moldova din Moscova, iar la sectiile de votare din Roma si Timisoara, desi s-au format cozi, procesul avanseaza rapid.

Un rand imens s-a format la sectia de votare de la Ambasada Republicii Moldova in Rusia, relateaza PRO TV Chisinau, adaugand ca intr-o inregistrare video postata pe o retea de socializare se poate vedea ca zeci de oameni asteapta sa-si exercite dreptul la vot.

“Rusine. Cu fiecare minut randul devine tot mai mare”, a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informeaza Jurnal de Chisinau, care precizeaza ca in Rusia au fost deschise in total cinci sectii de votare, dintre care doua la Moscova si celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci si Novosibirsk. 

Potrivit postului mir24tv.ru, citat de site-ul inProfunzime.md, la Moscova, sute de moldoveni au stat la coada de la ora 5. Unii oameni au venit cu copii mici in fata ambasadei R. Moldova, formand o coada de zeci de metri. La un moment dat, acestia au incercat sa intre cu forta in cladire, transmite mir24tv.ru. Pentru a evita altercatiile, la fata locului au venit echipe ale fortelor speciale ruse. “Unii alegatori au venit cu masinile, altii au fost adusi de autobuze”. Potrivit vesti.ru, in fata sectiei de votare s-au adunat aproximativ 15.000 de alegatori.

PRO TV Chisinau informeaza de asemenea ca si la sectia de votare deschisa la Roma s-a format o coada, insa aceasta nu este nici pe departe atat de mare ca la Moscova.

Un moldovean, care a votat la sectia de la Ambasada Republicii Moldova in Italia, a postat o fotografie pe Facebook, unde arata ca deja s-a format rand, insa oamenii trec destul de repede. “Am votat alaturi de basarabenii din Diaspora, la sectia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Cand am intrat, in fata mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la iesire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizeaza!”, scrie Dorin Dusciac pe Facebook.

De asemenea, zeci de moldoveni asteapta in fata sectiei amenajate la Timisoara ca sa isi exercite dreptul la vot, potrivit unei inregistrari video postate pe Facebook de Ghenadie Rudei. Cativa dintre acestia flutura drapelele, iar unii chiar au inceput sa cante piese patriotice.

La sectia de votare din Paris, pana la ora 14.00 (ora Romaniei), au votat circa 700 de moldoveni, procesul decurgand in regim normal. La Atena, au votat peste 400 de alegatori. in prima jumatate a zilei au fost si momente in care s-au format cozi, dar acum nu mai este aglomeratie, transmite agentia de presa IPN.

In Ucraina, la sectia de votare de la Kiev, au votat peste 70 de cetateni moldoveni, iar procesul de votare se desfasoara in regim normal. La sectia de votare de la Ankara, au votat aproximativ 90 de moldoveni si nu au fost semnalate incidente.

Sectiile de vot pentru ALEGERILE parlamentare din REPUBLICA MOLDOVA s-au DESCHIS duminica dimineata, peste trei milioane de cetateni fiind asteptati la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputati, intr-un scrutin crucial care va decide daca tara continua pe calea europeana sau se apropie de Rusia.

UPDATE ora 16:15: 39.21% dintre cetatenii moldoveni cu drept de vot s-au prezentat la urne pana la ora 15.30, rata de participare inregistrata pana la aceasta ora fiind suficienta pentru validarea scrutinului parlamentar de duminica, transmite site-ul Unimedia, citand datele furnizate de presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

Aproape 21% din totalul celor 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminica pana la ora 12.30 la urne pentru alegerea noului Parlament, potrivit datelor furnizate de presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan. Mai exact, 587 930 de cetateni si-a exprimat deja optiunea de vot, anunta Unimedia.md. Autoritatile din Chisinau vor prezenta o noua situatie privind participarea la vot la ora 16:00, transmite si Agerpres.

Cea mai ridicata prezenta la vot s-a inregistrat in localitatile Soldanesti -29.34% si Rezina – 29,01%, iar cea mai redusa in raionul Cantemir – 12,97%. In Chisinau, rata de participare este mai mica decat media pe tara. In Capitala au votat 110.102 alegatori sau 17,78%, in municipiul Balti au votat 19.761 alegatori – 18,73%, iar in UTA Gagauzia 24.280 de alegatori – 18,68 %.

Pe listele suplimentare au votat pana la ora 12:30 25.725 de alegatori.

Peste 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati, duminica, la urne, cu prilejul alegerilor parlamentare. Ei vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului care vor obtine un mandat de patru ani.

UPDATE 14.20: Aproape 21 la suta din totalul celor 3,2 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminica pana la ora 12.30 la urne pentru alegerea noului parlament, potrivit datelor furnizate de presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.

Datele centralizate de CEC arata ca, pana la ora 12.30, au votat 587.930 de alegatori, ceea ce reprezinta 20,98  la suta din numarul de persoane inscrise pe listele electorale.

Cea mai inalta rata de prezenta la urne s-a inregistrat in raioanele Soldanesti si Rezina, 29,34  la suta si, respectiv, 29,01  la suta, iar cea mai scazuta in raionul Cantemir, 12,97  la suta.

Potrivit CEC, in municipiul Chisinau au votat 110.102 alegatori, ceea ce reprezinta 17,78  la suta, iar in municipiul Balti — 19.761 de alegatori, adica 18,73  la suta.

Pana la ora 12.30, pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegatori.

Autoritatile din Chisinau vor prezenta o noua situatie privind participarea la vot la ora 16.00.

Mascota Campionatului European din 2016 se va numi Super Victor

UPDATE 12.36: Un rand imens s-a format la sectia de votare de la Ambasada Republicii Moldova in Rusia, relateaza Mediafax, care citeaza PRO TV Chisinau, adaugand ca intr-o inregistrare video postata pe o retea de socializare se poate vedea ca zeci de oameni asteapta sa-si exercite dreptul la vot.

“Rusine. Cu fiecare minut randul devine tot mai mare”, a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informeaza Mediafax, care citeaza Jurnal de Chisinau, care precizeaza ca in Rusia au fost deschise in total cinci sectii de votare, dintre care doua la Moscova si celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci si Novosibirsk.

Potrivit presedintelui Consiliului electoral de circumscriptie Chisinau, Iulian Balan, peste 600 de moldoveni stau la coada la cele doua sectii din Moscova si cam tot atatia au votat deja. “Este un proces normal pentru ca oamenii ies cam in acelasi timp la vot”, a declarat Balan, citat de site-ul InProfunzime.md.

PRO TV Chisinau informeaza de asemenea ca si la sectia de votare deschisa la Roma s-a format o coada, insa aceasta nu este nici pe departe atat de mare ca la Moscova.

Un moldovean, care a votat la sectia de la Ambasada Republicii Moldova in Italia, a postat o fotografie pe Facebook, unde arata ca deja s-a format rand, insa oamenii trec destul de repede. “Am votat alaturi de basarabenii din Diaspora, la sectia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Cand am intrat, in fata mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la iesire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizeaza!”, scrie Dorin Dusciac pe Facebook.

De asemenea, zeci de moldoveni asteapta in fata sectiei amenajate la Timisoara ca sa iti exercite dreptul la vot, potrivit unei inregistrari video postate pe Facebook de Ghenadie Rudei. Cativa dintre acestia flutura drapelele, iar unii chiar au inceput sa cante piese patriotice.

UPDATE 9.48: Comisia Electorala Centrala a anuntat duminica dimineata ca peste 43.000 de cetateni moldoveni si-au exercitat dreptul la vot pana la ora 08.00, relateaza Mediafax, care citeaza editia electronica a Jurnalui de Chisinau.

Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anuntat de asemenea ca s-au inregistrat o serie de probleme tehnice la implementarea Registrului electronic al alegatorilor. Doua sute de computere nu au putut fi conectate din prima incercare la sistem, insa procesul electoral nu a fost periclitat.

“La sistem au fost conectate 93 la suta dintre birourile electorale. Doua sute de computere nu au putut fi conectate din prima, dar ulterior s-a reusit. Este vorba de cateva localitati din raioanele Cimislia si Floresti. Au fost unele defectiuni ale computerelor sau pana de curent”, a declarat Iurie Ciocan. “Procesul electoral nu este periclitat”, a subliniat presedintele Comisiei Electorale Centrale.

El a mai anuntat ca toate sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis, iar deocamdata nu a fost depusa nici o contestatie cu privire la eventuale nereguli. “O parte dintre cele 95 de birouri electorale de peste hotare au fost deschise. Altele vor fi deschise in conformitate cu ora locala”, a pecizat Ciocan.

Registrul electronic este implementat pentru prima data in Republica Moldova, astfel ca alegatorii care vor incerca sa voteze de mai multe ori vor putea fi identificati imediat. In cazul in care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarma, iar operatorul va anunta politia.

Urnele s-au DESCHIS la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.

Cei 3,2 milioane de alegatori pot vota in una dintre cele 2.073 de sectii de votare, dintre care 95 se afla in strainatate. Cetatenii pot vota in baza buletinului de identitate, indiferent daca este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum si a legitimatiei de serviciu pentru militarii in termen. Alegatorii din strainatate isi vor putea exprima dreptul la vot cu pasaportul sau livretul de marinar, dar nu inainte de a semna o declaratie pe proprie raspundere.

Citeste si: ALEGERI IN MOLDOVA: CURTEA SUPREMA a mentinut decizia de EXCLUDERE a partidului PATRIA

ALEGERILE parlamentare din REPUBLICA MOLDOVA, in urma carora vor fi desemnati 101 deputati pentru un mandat de patru ani, se desfasoara in baza scrutinului proportional, pe liste. Numarul participantilor era, miercuri, de 20 de partide si coalitii si patru candidati independenti, dar o decizie a Curtii de Apel din Chisinau, confirmata de Curtea Suprema de Justitie, a exclus in ultimul moment din cursa electorala Partidul Patria al lui Renato Usatii, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urma a acuzat formatiunea ca a primit bani din strainatate.

Scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori nationali si internationali. Observatorii internationali vor prezenta declaratia preliminara post-electorala in cadrul unei conferinte de presa luni, la ora 15.00. Misiunea internationala de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de tari, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.

Citeste si: ALEGERI in MOLDOVA: Implicari MASIVE si NEDORITE din partea FEDERATIEI RUSE

O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima data in Republica Moldova. Astfel, alegatorii care vor incerca sa voteze de mai multe ori vor putea fi identificati imediat. In cazul in care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarma, iar operatorul va anunta politia.

Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar daca la urne se vor prezenta cel putin 33,3 la suta dintre alegatori. Daca in procesul alegerilor sau la numararea voturilor vor fi comise incalcari ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constitutionala.

Opinia publica din Republica Moldova este impartita intre apropierea de Uniunea Europeana si participarea la Uniunea Vamala sustinuta de Rusia. O majoritate solida continua sa sustina relatii foarte bune cu Rusia, in pofida semnarii Acordului de Asociere cu UE, atat dintr-o teama fata de Rusia, cat mai ales din motive economice, considera analistii. Un numar mare de moldoveni aleg sa mearga sa munceasca in Rusia, in conditiile in care Republica Moldova supravietuieste economic din banii pe care acestia ii trimit acasa. Aceasta diviziune se va reflecta, cel mai probabil, si in noul Legislativ.