Rezultate finale alegeri Rusia. Vladimir Putin a reușit o performanță istorică

Alegeri Rusia. Ruşii au început să voteze sâmbătă seara în Extremul Orient, în cadrul unui scrutin în care Vladimir Putin este sigur că va obţine al patrulea mandat la Kremlin, scrie The Associated Press, citată de news.ro.

Update 5:  Vladimir Putin a obţinut aproape 77% din voturile exprimate în alegerile prezidenţiale de duminică, cel mai important scor pe care l-a înregistrat vreodată, potrivit rezultatelor definitive anunţate luni de Comisia Electorală centrală, scrie The Associated Press, citată de news.ro.

Comunistul Pavel Grudinin s-a clasat al doilea, cu 11.9% din voturile exprimate, a precizat comisia. Ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski s-a clasat pe locul trei, cu 5.7%, potrivit aceiaşi surse.

Singura candidată în alegeri care l-a criticat în mod deschis pe Putin, Ksenia Sobciak, a obţinut 1.7% din voturile exprimate.

Celui mai important rival al lui Putin, Aleksei Navalnîi, i-a fost interzis în justiţie să candideze. Comisia a anunţat că prezenţa în alegerile de duminică a fost de 67%.

Observatori şi ONG-uri au raportat numeroase cazuri de introducere ilegală de buletine de vot în urne şi presiuni fără precedent în vederea ieşirii la vot. Autorităţile electorale ruse au anulat rezultatul scrutinului în cinci districte şi anchetează cu privire la introducerea ilegală de buletine de vot în urne în alegerile prezidenţiale.

Preşedinta CEC Ella Pamfilova a subliniat luni, în faţa presei, că autorităţile au depus eforturi să lupte împotriva încălcărilor legislaţiei electorale şi să asigure transparenţa alegerilor. Ea a respins acuzaţii cu privire la atacarea sau oprirea accesului unor observatori în secţii de votare, în pofida unor înregistrări video în acest sens, postate online.

Ea a insistat că au existat ”de cel puţin două ori mai puţine” încălcări ale legislaţiei electorale decât în alegerile prezidenţiale din 2012, pătate de probleme. Opoziţia intenţionează să organizeze un miting, luni, la Moscova.

Update 4: Toate sondajele la ieşirea de la urne îl indică pe Vladimir Putin drept câştigător al alegerilor prezidenţiale desfăşurate duminică în Rusia, transmit agenţiile de presă internaţionale. Presa rusă de stat, preluată de DPA, publică un scor de 73,9% pentru președintele în exercițiu, care și-a asigurat astfel cel de-al patrulea mandat, fără a mai fi necesar un al doilea tur de scrutin.

Reuters prezintă cifrele obținute de cei opt candidați în două sondaje de opinie, VTsIOM / FOM – exit poll-uri:

Vladimir Putin 73,9% / 76,3%

Pavel Grudinin 11,2% / 11,9%

Vladimir Jirikovski 6,7% / 6,0%

Ksenia Sobceak 2,5% / 2,0%

Grigori Yavlinski 1,6% / 1,0%

Boris Titov 1,1% / 0,7%

Serghei Baburin 1,0% / 0,6%

Maxim Suraikin 0,8% / 0,7%

Comisia Electorală Centrală a anunțat deja că prezența la urne a fost mai ridicată decât în 2012, la precedenta realegere a lui Vladimir Puțîn, reamintește DPA.

Grupul de monitorizare a alegerilor Golos a raportat peste 2.500 de nereguli în timpul scrutinului, dintre care aproximativ 500 la Moscova, menționează aceeași agenție. Pe site-ul de internet al grupului sunt detaliate cazuri de vot multiplu. Golos este înregistrat în Rusia ca agent străin, deoarece a primit finanțări din străinătate. Comisia Electorală Centrală a anunțat prin Twitter că a primit 670 de plângeri.

Update 3: Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a anunţat că boicotează alegerile prezidenţiale şi i-a îndemnat şi pe alţi ruşi să facă la fel ca el, scrie The Associated Press, citată de Agerpres.

Candidatura lui Navalnîi în acest scrutin a fost interzisă din cauza unei condamnări penale, pe care o respinge ca motivată politic. Navalnîi şi-a îndemnat susţinătorii să nu voteze, din cauza lipsei unei competiţii reale, în aceste alegeri, în urma cărora preşedintele rus în exerciţiu Vladimir Putin urmează să obţină al patrulea mandat.

El afirmă într-o înregistrare video postată pe YouTube că, ”în ziua alegerilor ar trebui să să spunem «am votat», dar eu mă aflu aici pentru a spune că nu am fost la vot”.

El îi critică pe cei şapte concurenţi ai lui Putin, pe care-i acuză că nu protestează faţă de introducerea ilegală a unor buletine de vot în urne şi alte nereguli care au pătat scrutinul. ”Asemenea candidaţi nu sunt demni de votul tău”, scrie Navalnîi pe blog.

Update 2: Comisia electorală centrală (CEC) rusă a anunţat că site-ul său a fost ţinta unei încercări nereuşite de atac informatic în timpul alegerilor prezidenţiale, relatează The Associated Press, potrivit news.ro.

Preşedinta Comisiei, Ella Pamfilova, a declarat pentru presă că a fost vorba despre o tentativă de atac prin negarea distribuită a serviciului (DDoS) provenind de la computere din 15 ţări, fără să le numească. Asemenea atacuri sunt foarte frecvente.

Eforturi de perturbare a site-ului au avut loc în timp ce alegători din Extremul Orient votau deja, însă ele au fost respinse de autorităţile ruse, a declarat ea.

În contextul în care autorităţi americane anchetează cu privire la presupuse atacuri informatice ruse şi alte amestecuri în alegerile care l-au adus pe Donald Trump la Casa Albă în 2016, autorităţile ruse au avertizat că puteri străine caută să se amestece în scrutinul de duminică.

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să obţină al patrulea mandat şi speră la o prezenţă la urme importantă, în pofida apatiei alegătorilor. Pamfilova a anunţat că, la nivel naţional, prezenţa la vot la ora locală 11.00 (10. ora României) a fost de 16,9%. În alegerile din 2012, prezenţa la vot la acea oră a fost de 12,1%.

Update 1: Circa 1,5 milioane de alegători cu drept de vot din Crimeea au fost chemaţi duminică pentru prima oară să aleagă preşedintele Federaţiei Ruse, chiar în ziua în care se împlinesc patru ani de la anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova, un eveniment istoric pe care ruşii îl numesc “reunificare”, relatează agenţia de presă EFE, scrie agerpres.ro.

“Este pentru prima oară când un astfel de vot are loc în Crimeea. Sunt sigur că pentru fiecare locuitor al Crimeii acesta este un eveniment crucial, la fel ca referendumul pentru reunificare din 2014”, a declarat liderul regiunii Serghei Axionov, care a votat la un birou deschis într-o şcoală din Simferopol, capitala Crimeii.

Guvernatorul peninsulei i-a îndemnat pe locuitorii Crimeii să meargă la vot “în semn de recunoştinţă pentru pace”.  Guvernul ucrainean, care nu renunţă la ideea de a recupera peninsula, i-a avertizat pe cetăţenii acestui teritoriu – considerat de Kiev că se află sub ocupaţia Moscovei – că cei care ajută la promovarea şi organizarea alegerilor vor fi urmăriţi penal în Ucraina.

Kievul a elaborat deja o listă neagră cu numele unor oficiali din Crimeea acuzaţi de aceste “delicte” şi va cere Uniunii Europene să-i sancţioneze cu interdicţia de a intra pe teritoriul celor 28 de state membre ale blocului comunitar.

La 16 martie 2014, aproape 97% dintre locuitorii Crimeii au votat pentru alipirea la Rusia într-un referendum care nu a fost recunoscut nici de Ucraina, nici de comunitatea internaţională.

Două zile mai târziu, preşedintele Vladimir Putin a semnat anexarea Crimeii în cadrul unei ceremonii oficiale la Kremlin, o decizie care a fost condamnată în unanimitate de Occident şi care i-a atras Rusiei sancţiuni economice din partea UE şi SUA.

Aproximativ 110 de milioane de ruşi sunt chemaţi duminică la urne duminica pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii şase ani, în cadrul unui scrutin cu final cunoscut, deoarece actualul preşedinte al ţării, Vladimir Putin, are asigurată victoria în lipsa unor oponenţi credibili.

Potrivit sondajelor, creditat cu 70% din intenţiile de vot, Putin are garantată victoria, în pofida celor 18 ani de la putere. Primele rezultate oficiale ale alegerilor vor fi cunoscute după închiderea secţiilor de votare în enclava Kaliningrad la 18.00 GMT, în timp ce numărarea voturilor va mai dura câteva ore în alte părţi ţării.

Știre inițială

Secţiile de votare s-au deschis duminică, la ora locală 8.00 (sâmbătă, 22.00, ora României) în regiunile Ciukotka şi Kamciatka şi se vor închide duminică la ora locală 20.00 (20.00, ora României) în enclava Kaliningrad. În contextul în care Putin este sigur că va obţine o victorie, autorităţile depun eforturi să scoată lumea la vot, pentru a-i o legitimitate mai mare. Unii muncitori ruşi au denunţat presiuni intense la care sunt supuşi de angajatori să demonstreze că au votat.

Evgheni Roizman, primarul din Ekaterinburg, al patrulea cel mai important oraş rus, a declarat că oficiali locali şi angajaţi ai statului au primit ordine ”de sus” să se asigure că prezenţa la urne este de peste 60%. ”Folosesc totul, şcoli, grădiniţe, spitale – bătălia pentru prezenţa (la vot) este fără precedent”, a declarat Roizman, unul dintre extrem de puţinii reprezentanţi ai opoziţiei în funcţii alese importante.

O doctoriţă de la un spital din Ekaterinburg a prezentat AP un tip de presiune de a ieşi la vot. Doctoriţa, care s- prezentat drept Ekaterina, de teama unor repercusiuni, a declarat că atât ea şi colegii ei au fost îndemnaţi să completeze formulare care cer detalii nu doar cu privire la locul unde îşi exprimă opţiunea, cât şi numele şi datele a doi ”aliaţi” pe care i-au convins să voteze.

”Nu ai ce să comentezi”, a declarat ea sâmbătă, într-o cafenea. ”Oamenii s-au indignat la început, au spus «ei ne încalcă drepturile», dar ce poţi să faci?”. Ekaterina a spus că nu ştie ce va face cu buletinul de vot şi că se gândeşte că ar putea scrie pe el ”Putin este un cretin”. Însă ea crede că dacă nu se va prezenta la urne îi este în pericol locul de muncă, iar şeful ei, pe care-l place, va ieşi într-o lumină proastă. Ea subliniază că nu s-ar duce să voteze dacă nu ar fi obligată. ”Ce rost are: Ştim deja rezultatul. Este doar un circ”, a declarat ea.

110 milioane de alegători ruși sunt așteptați la urne

Rusia organizează duminică alegeri prezidențiale, la exact patru ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea, iar peste 110 milioane de alegători sunt așteptați la urne într-un scrutin care, cel mai probabil, îi va garanta lui Vladimir Putin un nou mandat de președinte.

La startul cursei electorale sunt aliniați opt candidați:

Marele absent al acestor alegeri este Alexei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, căruia i-a fost interzis să candideze în cadrul alegerilor prezidențiale din cauza unei condamnări. Dacă niciunul dintre candidați nu reușește să adune 50% +1 din numărul total de voturi valabil exprimate, atunci va fi organizat un al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit sondajelor de opinie, acest lucru este puțin probabil, din moment ce Vladimir Putin pare să aibă sprijinul unei majorități covârșitoare a rușilor.

Conform sondajelor de opinie, 71% dintre ruși îl vor vota pe Vladimir Putin. Acesta este urmat la mare distanță de Pavel Grudinin, care este creditat de 7% dintre cetățenii Rusiei. Liderul ultranationalist Vladimir Jirinovski are o susținere de 5,7%, iar prezentatoarea tv Ksenia Sobciak, în vârstă de 36 de ani, candidata partidului Inițiativa Civică, ar urma să fie votată de 1% dintre ruși. Conform estimărilor, rata de participare la vot va fi de peste 70%.

Sursa foto: ria.ru