Alegeri SUA 2018. Democraţii preiau, după opt ani, controlul în Camera Reprezentanţilor

Democraţii preiau controlul asupra Camerei Reprezentanţilor în urma alegerilor de la jumătate de mandat, potrivit unei proiecţii Fox News şi ale altor publicaţii americane, o lovitură dură aplicată preşedintelui Donald Trump, relatează Reuters citat de news.ro.

Update 3: Camera Reprezentanților: 210 democrați – 196 republicani, Senat: 51 republicani – 43 democrați. Republicanii păstrează controlul Senatului (estimări CNN)

Update 2: Candidata democrată Rashida Tlaib a fost aleasă de votanții din statul Michigan pentru a face parte din Congresul Statelor Unite, fiind prima femeie de origine palestiniană care ocupă această funcție, conform estimărilor NBC News.

Tllaib va ocupa funcția din Camera Reprezentanților, deținută de către democratul John Conyers, care a părăsit biroul anul trecut în urma unor acuzații de abuz sexual.

În urmă cu zece ani, Tlaib a devenit prima femeie musulmană membră a corpului legislativ din Michigan. Fiica a doi imigranți palestinieni, candidata l-a criticat în mai multe rânduri pe președintele american Donald Trump și a fost arestată în urmă cu doi ani pentru că a întrerupt un discurs al președintelui în Detroit.
 
În statul Colorado a fost ales guvernator democratul Jared Polis, care s-a prezentat deschis la alegeri ca fiind homosexual, o altă premieră în Statele Unite.
 

Alegerile de la mijloc de mandat au adus o schimbare de 180 de grade în viaţa Alexandriei Ocasio-Cortez, care, în mai puţin de cinci luni, a trecut de la a servi cocktailuri într-un bar new-yorkez la statutul de cea mai tânără femeie aleasă în Congresul SUA, la doar 29 de ani, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Alexandria s-a născut în Bronx pe 13 octombrie 1989, mama sa fiind portoricană, şi a candidat din partea democraţilor în circumscripţia electorală 14 din New York, care include Queens şi Bronx.

Conform EFE, care citează proiecţiile electorale din presa locală, Ocasio a a fost aleasă la scrutinul de marţi devenind astfel cea mai tânără parlamentară din istoria Statelor Unite, record deţinut până acum de reprezentanta districtului 21 din New York, republicana Elise Stefanik, care a ajuns la Washington în 2015 la 30 de ani.

Update: Republicanii au câștigat cursa pentru Senat, potrivit CNN. Locuri 50 republicani -42 democrați. Niciun nativ american nu a mai făcut parte din Congres până acum. În acest an, alegătorii au ales doi. Democrații Debra Haaland din New Mexico și Sharice Davids din Kansas își vor reprezenta statele în cel de-al 116-lea Congres, potrivit Washington Post.

Știre inițială

Aceasta nu este o surpriză, în contextul în care Partidul Democrat era creditat în sondaje, înaintea scrutinului, cu o victorie în Camera inferioară a Congresului. Republicanii lui Trump sunt creditaţi, în schimb, cu o victorie în Senat, asupra căruia îşi păstrează controlul.

Alte publicaţii preconizează că rezultatul alegerilor la Camera Reprezentanţilor arată că democraţii se îndreaptă către o victorie şi apreciază că este prea devreme să anunţe o victorie. Potrivit CBS News, democraţii urmează să fie majoritari în Cameră după opt ani, scrie BBC News.

Acest lucru înseamnă că ei vor putea să lanseze noi investigaţii în cadrul comisiilor camerei reprezentanţilor, să blocheze proiecte de lege republicane şi să lanseze ideea unei suspendări a preşedintelui Donald trump în vederea inculpării – impeachment – care necesită o majoritate simplă în Camera Reprezentanţilor.

Sursa foto: washington post