ALEGERI TURCIA: RECEP ERDOGAN, premierul in exercitiu, este FAVORIT

ALEGERI TURCIA. Cetatenii turci sunt chemati la urne, duminica, in primul tur al scrutinului prezidential, favorit fiind actualul premier islamisto-conservator RECEP TAYYEP ERDOGAN.

RECEP TAYYEP ERDOGAN e prim ministrul Turciei din 2003 si e la al treilea sau mandat. Conform regulilor partidului sau, el nu poate fi prim ministru a patra oara daca si cand AKP va castiga din nou alegerile legislative (cel mai probabil in 2015). De aceea ERDOGAN si-a inventat o noua functie, modificand Constitutia pentru ca PRESEDINTELE TURCIEI sa fie ales direct si sa aiba mai multe puteri. In consecinta, pe 10 august 2014 are loc primul tur al primelor alegeri prezidentiale din Turcia.

CITESTE SI: VIOLENTE LA ISTANBUL: Politia turca foloseste gaze lacrimogene. Premierul turc ii ameninta pe manifestanti 

Doar trei candidati si-au facut campanie – un indicativ pentru cat de inegala e de fapt competitia electorala. Contra-candidatii lui RECEP TAYYEP ERDOGAN sunt insignifianti in comparatie cu actualul Prim Ministru. EKMELEDDIN IHSANOGLU este candidatul partidelor seculare de opozitie, un personaj tern, cu profil de tehnocrat cu experienta internationala. Logica din spatele campaniei sale e ca İhsanoğlu ar fi un presedinte care ar respecta ordinea constitutionala, pentru ca nu are caracterul autoritar al lui ERDONGAN. Al treilea candidat, SELAHATTIN DENIRTAS, de la partidul kurd, a incercat o campanie centrata pe libertati civile si nevoia de democratizare, insa din cauza etniei sale, nu e cotat cu multe sanse in afara comunitatii kurde.

CITESTE SI: TURCIA, la un an de la revolta din PARCUL GEZI din ISTANBUL impotriva derivei islamiste a lui ERDOGAN 

Sectiile de votare s-au deschis la ora 8.00 (8.00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 20.00 (20.00, ora Romaniei).

Aproximativ 53 de milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a decide intre RECEP TAYYEP ERDOGAN, aflat la putere din 2003, si doi adversari ai acestuia din opozitie.

Sursa foto: hurryiet.tr