ALEGERI UCRAINA: Cine este PETRO POROSENKO, noul presedinte care promite CRIMEEA

PETRO POROSENKO, miliardarul clasat pe primul loc in SCRUTINUL PREZIDENTIAL din UCRAINA, s-a angajat sa aduca pacea in trei luni in estul tarii, afectat de o insurectie, si sa normalizeze relatiile cu Vladimir Putin, pe care il cunoaste bine, relateaza AFP, citata de Mediafax.

PETRO POROSENKO, un barbat impozant in varsta de 48 de ani, este singurul oligarh care si-a pus deschis resursele financiare si mediatice in serviciul Maidan, centrul miscarii proeuropene de contestare care a reusit sa-l inlature de la putere, in februarie, pe presedintele prorus Viktor Ianukovici.

PETRO POROSENKO nu prea a vorbit de pe podiumul din Maidan, insa cota sa de popularitate a crescut semnificativ dupa o vizita in Crimeea, in martie, in cursul careia a fost amenintat cu moartea de militantii prorusi din aceasta peninsula din sud-estul Ucrainei alipita la Rusia.

“Pe timp de revolutie si razboi, un alegator mediu vrea un candidat care sa il protejeze asemeni unui parinte, iar POROSENKO s-a infatisat ca un om responsabil si protector”, rezuma Volodimir Gorbaci, un expert de la Institutul Euroatlantic.

“El s-a aflat la locul potrivit in momentul potrivit”, a adaugat expertul ucrainean, care nu exclude ca PETRO POROSENKO sa scada in popularitate la fel de rapid precum a crescut. Specialist in relatii economice internationale si vorbitor de engleza, el promite sa conduca Ucraina la fel de bine ca pe Roshen, foarte prospera sa companie producatoare de ciocolata.

Citeste si: ALEGERI UCRAINA: PETRO POROSENKO SE IMPUNE INCA DIN PRIMUL TUR 

PETRO POROSENKO nu este un incepator in politica. El a fost ministru al Economiei in perioada lui VIKTOR IANUKOVICI si unul dintre fondatorii partidului acestuia, ministru de Externe si sef al Consiliului de Securitate Nationala sub presedintia prooccidentalului Viktor Iuscenko. Lui PETRO POROSENKO nu ii place sa fie intrebat despre trecutul sau de dezertor, apreciind ca acest fapt nu are “nicio legatura cu ALEGERILE PREZIDENTIALE”.

“Este un oligarh. Va fi la fel ca in perioada Ianukovici”, deplangea duminica o alegatoare, Raisa Podlesniuk, dezgustata dupa recenta intalnire intre PETRO POROSENKO si oligarhul Dmitro Firtas. Acesta din urma se afla in arest la domiciliu, la Viena, si ar putea fi extradat in Statele Unite intr-un dosar de coruptie legat de exploatarea unei mine de titan in India.

Totusi, majoritatea ucrainenilor il considera pe PETRO POROSENKO capabil sa relanseze o economie aflata in cadere libera si sa unifice o tara fisurata. In campanie, PETRO POROSENKO s-a angajat sa restabileasca ordinea in estul tarii, afectat de o insurectie armata prorusa, si sa normalizeze in trei luni relatiile cu Rusia.

Citeste si: ALEGERI UCRAINA: VITALI KLICIKO a castigat “batalia” pentru Primaria Kievului 

“Il cunosc bine pe (Vladimir) Putin, este un negociator puternic si dificil”, a declarat Petro Porosenko pentru AFP, apreciind totodata ca va fi capabil sa ajunga la un compromis cu presedintele rus. Potrivit lui, doua dosare nu pot fi negociate, si anume statutul Crimeei, “care este si va ramane ucraineana”, si “orientarea proeuropeana a Ucrainei”.

Spre deosebire de majoritatea oligarhilor ucraineni, care s-a imbogatit rapid in anii haotici postsovietici, PETRO POROSENKO a facut avere treptat. Originar din Bolgrad (sud), el a inceput vanzand boabe de cacao, dupa care a achizitionat mai multe fabrici de ciocolata, pe care le-a reunit in gigantul Roshen.

In plus, el mai detine o companie care fabrica masini si autobuze, un santier naval si Kanal 5, un post de televiziune care a relatat pe larg evenimentele in timpul miscarii de contestare. Averea lui PETRO POROSENKO, estimata la 1,6 miliarde de dolari de Forbes, a fost grav afectata de criza cu Rusia, care a interzis importurile de ciocolata in contextul negocierilor intre Ucraina si Uniunea Europeana. El este casatorit de 30 de ani si are patru copii.

Sursa foto: thetelegraph.com