ALEGERI UCRAINA. S-au deschis birourile de VOT

ALEGERI UCRAINA. Birourile de vot pentru ALEGERILE PREZIDENTIALE anticipate din UCRAINA s-au deschis duminica la ora locala 08:00. Peste 36 de milioane de ucraineni sunt convocati la urne pentru a-si alege PRESEDINTELE. Simultan in mai multe localitati, inclusiv la Kiev, are loc si un scrutin pentru alegerea organelor puterii locale, relateaza agentiile de presa AFP, Unian si Reuters.

ALEGERI UCRAINA. In zonele proeuropene alegatorii s-au imbulzit in masa in unele birouri de votare inca de la deschiderea lor. In estul industrial si rusofon, separatistii au avertizat ca vor face totul pentru a impiedica desfasurarea scrutinului.

Exista temeri ca procesul de votare va fi perturbat in estul tarii de catre separatistii prorusi, care au amenintat deja cu actiuni teroriste pentru a intimida populatia sa nu se prezinte la vot.

Citeste si: ALEGERI UCRAINA: PROMISIUNILE IULIEI TIMOSENKO DACA VA DEVENI PRESEDINTE

ALEGERI UCRAINA. Si intr-adevar sunt putine semnale ca birouri de vot au fost deschise in estul separatist al UCRAINEI, constata AFP. In bastionul rebelilor din Donetk, strazile erau goale si birourile de vot utilizate de obicei pentru scrutinuri au ramas cu usile inchise. In orasul Dobropilia, regiunea Donetk, un jurnalist de la AFP a vazut o singura sectie de vot deschisa.

Votarea se va incheia la ora locala 20:00 (05h00GMT), dupa 12 ore, atunci cand exit-poll-urile vor da publicitatii primele rezultate, inainte de comunicarea oficiala a rezultatelor luni, relateaza Agerpres.

ALEGERI UCRAINA. Ministrul de interne Arsen Avakov declarase anterior ca persoane necunoscute i-au “spart” site-ul si au postat declaratii false in numele sau, in care se afirma ca a fost distrus sistemul electronic “Alegerile”, ceea ce insemna ca numararea voturilor se va efectua manual.

Citeste si: ALEGERI UCRAINA: CANDIDATUL FAVORIT ESTE VORBITOR DE LIMBA ROMANA

Favorit in sondaje este miliardarul Petro Porosenko, “magnatul ciocolatei”, clasat in sondaje cu mult inaintea rivalilor sai. In cazul in care niciun candidat nu va obtine peste 50% din sufragii, un al doilea tur de scrutin ar urma sa aiba loc la 15 iunie.

ALEGERI UCRAINA. Scrutinul ar fi trebuit sa aiba loc pe 29 martie 2015, insa acestea au fost convocate de populatie in urma inlaturarii de  la putere a lui Viktor Ianukovici.

Sursa foto: stiri.tvr.ro