ALEGERI UNGARIA: Partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, este favorit

VIKTOR ORBAN. PREMIERUL UNGARIEI, UNGARIA, DECLARATII, PARTIDE, ALIMENTEAZA, XENOFOBIA, STARE DE ALERTA, FALSA, IGNORANTA, VALORI EUROPENE, IMIGRATIE ILEGALA, AMENINTARE, EUROPA

Dupa patru ani de guvernare, partidul conservator Fidesz al premierului Viktor Orban (foto) pare favorit la alegerile legislative din Ungaria, amploarea victoriei fiind singura necunoscuta a scrutinului de duminica, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Spre deosebire de opozitia de stanga, care s-a facut putin auzita si a fost slab organizata, Fidesz a desfasurat o campanie foarte activa, dominata de promisiunile vizand reducerea, in total cu 20 la suta, a facturilor la gaze si electricitate pentru populatie.

“Am transformat si reinnoit Ungaria, am facut dintr-o masina cu rotile dezumflate o masina de curse”, le-a spus premierul Viktor Orban, sambata, sustinatorilor, la o ampla manifestatie organizata la Budapesta.

Partidul sau – al carui slogan “Ungaria o duce mai bine” este omniprezent pe ziduri, la posturile de radio sau la televiziuni – este cotat in sondajele de opinie cu putin sub 50 la suta din voturi. Principalul adversar, alianta de stanga condusa de socialisti, este cotata cu 30 la suta, in timp ce partidul de extrema-dreapta Jobbik are intre 15 si 18 la suta. Aproximativ 20 la suta dintre alegatori nu s-au decis inca asupra votului, informeaza Mediafax.

Unul dintre liderii aliantei de stanga, Gordon Bajnai, fost premier independent in perioada 2009-2010, a avertizat, duminica, in legatura cu lipsa de credibilitate a sondajelor, afirmand ca acestea “functioneaza corect doar in democratii”.

Citeste si: Laszlo Tokes va participa la europarlamentare de pe listele Fidesz

La randul lor, expertii considera ca Fidesz nu are cum sa piarda la alegerile de duminica. “Cel mai probabil va fi o victorie apropiata de majoritatea de doua treimi, fie putin peste, sau putin sub acest prag”, spune Peter Tolgyessy, coautor al Constitutiei din 1989 si fost membru al Fidesz, formatiune pe care a parasit-o in 2010.

Daca Fidesz va ramane sub pragul acestei “super majoritati”, scena politica de la Budapesta va fi putin mai animata, iar partidul conservator va fi nevoit sa coopereze cu opozitia de stanga, ceea ce “ii va complica viata”, adauga Peter Tolgyessy.

In 2010, conservatorii premierului Viktor Orban au castigat 52,7 la suta din voturi, ceea ce le-a asigurat o majoritate de doua treimi din mandatele Parlamentului.

In acest context, premierul Viktor Orban a fost criticat dur ca s-a folosit abuziv de aceasta pozitie pentru a modifica profund Ungaria, fara consultari sau dezbateri, cu obiectivul declarat de a elimina coruptia si de a elibera tara de povara datoriei externe, mostenita in anii de criza din 2008, potrivit Mediafax.

Cu o noua Constitutie, Orban a dorit, astfel, sa impuna valori dragi lui – crestinismul si familia traditionala. Noua Constitutie, adoptata la sfarsitul lui 2011, i-a permis, de altfel, sa-si consolideze controlul asupra tuturor institutiilor puterii si contraputerii, precum justitia si presa, dar si economia si cultura.

Guvernul a afirmat insa ca a repus tara in miscare: economia a inregistrat o crestere de 1,2 la suta in 2013, somajul este la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani, deficitul a fost adus sub pragul de 3 la suta. Pentru urmatorii patru ani, Viktor Orban a promis relansarea industriei, desi politica sa agresiva de impozitare a multinationalelor a dus la o reducere sensibila a investitiilor straine.

In acest context, Viktor Orban, care s-a remarcat prin discursurile inflacarate impotriva regimului comunist, ramane popular in tara. “Vorbeste pe limba oamenilor si are capacitatea sa fie pe aceeasi lungime de unda cu o mare parte a societatii ungare”, a explicat Zsolt Bayer, cofondator al Fidesz.

Derivele sale autocrate au provocat ingrijorare in UE, desi Bruxellesul s-a aratat discret in legatura cu evolutiile de la Budapesta in ultimii doi ani. “UE a abandonat Ungaria in 2012”, afirma politologul Laszlo Lengyel, de la Institutul de studii financiare si politice din Budapesta. “Ungaria este o tara mica si, atata vreme cat politica lui Orban nu este contagioasa, UE nu va face nimic”, subliniaza expertul.

Sursa foto: economica.net