ALEGERI VENEZUELA: RENASTERE sau PIERDEREA TOTALA a LIBERTATII?

Venezuelenii merg duminica la urne pentru a alege delegatii care sa contribuie la rescrierea Constitutiei tarii, intr-una dintre cele mai controversate alegeri din tara. Votul vine dupa luni de criza economica, instabilitate politica, proteste in masa, sanctiuni din partea SUA si violente, relateaza ABC News, informeaza News.ro.

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro sustine ca votul este o sansa de a aduce unitate si pace din tara. “30 iulie aduce o renovare totala, o renastere a spiritului original bolivarian, o renastere a pacii si egalitatii”, a spus joi Maduro, referindu-se la micarea demarata de Hugo Chavez, potrivit VTV.

Pentru Opozitie, insa, care va boicota scrutinul, votul reprezinta o miscare ilegala pentru a incerca sa elimine organismul legislativ din tara. “Miza este nici mai mult, nici mai putin decat pierderea libertatii din Venezuela si initierea modelului cubanez intr-un mod fals, ilegal, constitutional”, a spus fostul guvernator de Caracas, Diego Arria, unul dintre liderii Opozitiei, care traieste in SUA. Insa ambele parti sunt de acord cu un lucru – faptul ca votul din 30 iulie marcheaza un punct de cotitura crucial, dupa luni de turbulente.

Cu ce fel de criza se confrunta Venezuela

Problemele economice isi au radacinile intr-o criza monetara care a fost accentuata de scaderea pretului petrolului, a explicat George Ciccariello-Maher, profesor asociat la Universitatea Drexel si autor al “Construirea Comunei: Democratia Radicala in Venezuela”. “Din 2012, am vazut inceputul unei crize care isi are originea, din multe puncte de vedere in sistemul de conversie valutara, care este un sistem fix”, a precizat expertul.

“Acest lucru, impreuna cu o serie de alti factori, a degenerat intr-o criza mult mai profunda in prezent. Prabusirea pretului petrolului a exacerbat situatia, Guvernul nu a raspuns suficient de repede pentru a ajusta sistemul ratelor de schimb si a creat un sistem intreg de piata neagra a schimbului valutar si contrabanda, care a creat aceste penurii de bunuri”, a adaugat el.

Venezuela, asemenea multor tari bogate in petrol, importa o mare parte din mancare si bunuri de consum. Problema nu este, in mod neaparat, ca venezuelenii nu au bani pentru a cumpara unele produse, ci ca produsele lipsesc. Acest lucru are un impact enorm asupra vietii de zi cu zi a oamenilor si asupra sistemului politic al tarii. “Criza economica profunda cu care se confrunta Venezuela – cu penurii acute de mancare, medicamente si alte bunuri de baza – este un factor major care contribuie la instabilitatea politica actuala a tarii”, a spus Alexander Main, asociat pentru politica internationala la Centrul pentru Politica si Cercetare economica.

“Centrele urbane, in special Caracasul, au fost afectate de luni de proteste constante, in care manifestantii din clasa de mijloc protesteaza fata de penurii si cer plecarea presedintelui Maduro”, a adaugat el. Potrivit procurorului sef al tarii, peste 100 de persoane au fost ucise de la inceputul lunii aprilie, potrivit Associated Press. Guvernul a anuntat masuri de securitate care au inclus interzicerea protestelor pana marti – o miscare criticata de ONU si de organizatiile pentru libertati civile.

Ce se urmareste prin votul de duminica

Constitutia Venezuelei a fost scrisa de Adunarea Constituanta anterioara, in 1999, de fostul presedinte Hugo Chavez. In prezent, protejatul lui Chavez, actualul presedinte Maduro, le ofera venezuelenilor oportunitatea de a alege delegati pentru a rescrie sau modifica legea fundamentala.

“Legislativul pozitionat impotriva Executivului si sistemului judiciar, care creeaza haos in aparatul de stat in sine si un blocaj care dureaza de peste un an”, a spus Ciccariello-Maher. “Acesta este fundalul si de aceea aceasta Adunare Constituanta este prezentata dreptul una dintre metodele pentru a iesi din impas si a avansa”, a adaugat el.

Maduro si partidul sau au explicat ca au dreptul sa convoace Adunarea Constituanta, insa politicienii de opozitie sustin ca trebuia intrebata mai intai opinia publica, prin referendum, asa cum a procedat Chavez. Nu este clar daca venezuelenii ar fi aprobat, daca Maduro ar fi cerut acest lucru. Luna aceasta, pese sapte milioane de oameni au votat intr-un referendum simbolic impotriva votului din 30 iulie. “Problemele Venezuelei nu pot fi rezolvate de o Adunare Constituanta”, a spus Orlando Molina, presedintele Institutului Latino-American pentru Studii Strategice, membru al opozitiei.

In conditiile in care miscarile de opozitie vor boicota votul de duminica, este putin probabil ca acesta sa aduca unitate in tara. “Votul este inca un factor polarizator care va face mai dificila obtinerea unei forme de reconciliere”, potrivit lui Main. “Insa ceea ce se intampla dupa votul de duminica este critic. Este o ocazie de a lansa o discutie mai ampla despre viitorul politic al tarii”, a adaugat el.

Partidele de opozitie sunt ingrijorate si ca Maduro va dizolva Adunarea Nationala, pe care ele o controleaza. Maduro nu a sugerat ca va face acest lucru. Niciunul dintre cei 6.120 candidati care se infrunta pentru cele 545 de mandate din Adunarea Constituanta nu face parte din opozitie, care boicoteaza scrutinul.

Ce se poate intampla dupa votul de duminica

Lideri din partidul de guvernare si din opozitie admit ca Adunarea Constituanta nu va avea un impact imediat asupra instabilitatii politice si economice din tara. Insa, la 72 de ore dupa ce vor fi alesi, cei 545 de membri alesi se vor intalni si vor incepe munca. In ceea ce priveste criza, expertii atrag atentia ca nu se intrevad solutii la criza. In 2018 urmeaza sa aiba loc alegeri prezidentiale, insa unele grupari de opozitie vor ca Maduro sa se retraga mai devreme. Ei avertizeaza chiar ca exista riscul unui razboi civil.

Sursa foto: BBC