ALEGERILE EUROPARLAMENTARE incep joi in Marea Britanie si Olanda

Cetatenii cu drept de vot din statele Uniunii Europene (UE) sunt asteptati de joi pana duminica la urne pentru alegerile care vor innoi Parlamentul European (PE) si vor da startul reinnoirii complete a institutiilor Uniunii.

Amplul scrutin este amenintat de un val de euroscepticism, toate sondajele de opinie indicand ca formatiunile extremiste ar urma sa obtina o parte semnificativa a mandatelor din viitorul legislativ european, scrie Agerpres.

Pentru alegerea celor 751 de parlamentari din viitoarea legislatura a PE – 2014-2019 – sunt asteptati la vot aproximativ 375 de milioane de cetateni ai UE, Parlamentul European fiind singura institutie a Uniunii Europene aleasa direct. Votul incepe joi in Olanda si Marea Britanie, vineri voteaza cehii si irlandezii, iar sambata sunt programate alegerile in Letonia, Malta si Slovacia.

In Republica Ceha votul continua si sambata, fiind singura tara membra unde scrutinul se desfasoara pe parcursul a doua zile. In fine, duminica au loc alegerile pentru PE in restul, de fapt marea majoritate a celor 28 de state ale Uniunii, inclusiv Romania: in ordine alfabetica, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croatia – cel mai nou stat membru -, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria.

Citeste si: CRIN ANTONESCU: Liberalii au facut o altfel de CAMPANIE, una fara amenintari cu puscaria si salturi cu parasuta

Ca o particularitate, dintre aceste state, Austria este singurul unde pot vota si tinerii incepand de la 16 ani, spre deosebire de celelalte, unde varsta minima este de 18 ani. De asemenea, de notat ca votul este obligatoriu in patru tari ale Uniunii – Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg, cu toate ca de regula nu se aplica sanctiuni pentru neparticipare.

In tara noastra, campania electorala pentru ALEGERILE EUROPARLAMENTARE se va incheia sambata, la ora 07.00, iar cei peste 18.300.000 de alegatori vor fi chemati la urne duminica, de la ora 07.00, putand sa-si exercite votul pana la ora 21.00.

Numarul deputatilor trimisi de statele membre difera in functie de ponderea demografica a acestora: de la 96 de deputati pentru Germania, la sase pentru cele mai mici tari, printre care Luxemburg, in toate tarile fiind votate liste de candidati. Jumatate dintre statele Uniunii impun praguri pentru a avea deputati, printre care Franta, Italia si Polonia.

Pe plan european, primele proiectii electorale urmeaza sa fie disponibile incepand de la ora 22.00, ora Bruxelles-ului (20.00 GMT) si se asteapta ca primele rezultate oficiale sa fie comunicate de la ora 23.00, pe site-ul electionsnight2014.eu si Twitter. Niciun rezultat nu va putea fi difuzat in mod oficial inainte de inchiderea ultimelor sectii de votare, in data de 25 mai, la ora 21.00 GMT, in Italia.

Potrivit celor mai recente estimari facute publice saptamana aceasta de site-ul PollWatch, care aduna sondaje realizate in cele 28 de state membre ale Uniunii, Popularii ar urma sa ramana cel mai mare grup in Parlamentul European, devansandu-i pe social-democrati. Astfel, grupul Partidului Popular European (PPE) este creditat cu sansa obtinerii a 217 locuri in viitorul PE (cu 58 mai putine decat in 2009), comparativ cu 201 pentru S&D – Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (plus sapte locuri).

Citeste si: MANIFEST PNL pentru PE 2014: Piata unica de telecomunicatii, liberalizarea ei si eliminarea tarifelor de roaming

Euroscepticii isi confirma avansul, cu un total de aproape 100 de locuri, de trei ori mai multe decat in actualul Parlament. Insa aceasta miscare, clasata in prezent la neafiliati, este extrem de eterogena, cu partide de extrema dreapta precum Frontul National din Franta sau PVV din Olanda, formatiuni ultranationaliste ca Jobbik din Ungaria sau chiar neonaziste precum Zorii Aurii din Grecia, dar si populisti ca de exemplu Miscarea 5 Stele a lui Beppe Grillo din Italia.

Stanga radicala, a sasea forta in actualul Parlament, ar urma sa inregistreze progrese nete. Cu 53 de eurodeputati, ea ar urma sa devina al patrulea grup in legislativul comunitar, imediat in spatele liberalilor (59), dar in fata Verzilor (44), conservatorilor britanici si polonezi (42), toti in pierdere de viteza. Aceasta crestere este mai mare in tarile lovite de programe dure de austeritate, cum ar fi Grecia, unde exista partidul Syriza, dar si Spania si Irlanda.

Dupa cum noteaza PollWatch, pe langa marja de eroare a sondajelor, constituirea de grupuri poate rezerva surprize. Este cazul Miscarii 5 Stele si al celor aproximativ 20 de eurodeputati pe care ar urma sa ii obtina, despre care nu se stie din ce grup se vor decide sa faca parte. Daca se vor alatura eurofobilor din Grupul Europa Libertatii si Democratiei, condus de formatiunea britanica UKIP a lui Nigel Farage, atunci acest grup si-ar putea dubla numarul de eurodeputati si ar intra in lupta pentru cea de-a treia pozitie, cu liberalii, care ar putea la randul lor primi unele intariri din Franta, Republica Ceha sau Spania.

Sondajele estimeaza si o noua scadere a ratei de participare la vot, care a atins deja la scrutinul de acum cinci ani un record de participare redusa de 43 la suta. Or, in afara faptului ca favorizeaza extremele, absenta de la vot contribuie la subminarea legitimitatii institutiilor europene.

Sesiunea constitutiva a noului Parlament European, care va decide asupra legilor si modului de cheltuire a bugetului UE in urmatorii cinci ani, este prevazuta pentru 1 iulie. Noul Parlament urmeaza sa-l aleaga pe noul presedinte al Comisiei Europene, executivul Uniunii, iar pentru prima data sefii de stat si de guvern vor trebui sa tina cont de rezultatul alegerilor. Dar, in absenta unei majoritati clare, sefii de stat si de guvern din UE, care pastreaza prerogativa numirii viitorului presedinte al Comisiei Europene, pot desemna o personalitate aleasa de ei si nu unul dintre candidatii aflati oficial in cursa, Jean-Claude Juncker pentru conservatori sau Martin Schulz pentru socialisti. Sunt in joc, de asemenea, presedintiile Parlamentului European si Consiliului European si postul de Inalt Reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate.

Dupa o prima reuniune la 27 mai, la doar doua zile dupa alegeri, liderii statelor membre vor trebui sa numeasca oficial viitorul sef al executivului european la Consiliul European din 26-27 iunie, de la Bruxelles.

Sursa foto: europeanfederalistparty.blogactiv.eu