ALEGERILE PREZIDENTIALE DIN NOIEMBRIE – CANDIDATII OFICIALI SI NEOFICIALI

A confirmat ca este CANDIDATUL LUI TRAIAN BASESCU la Presedintie

Alegerile prezidentiale din noiembrie se anunta animate si stranse, in conditiile in care in cursa s-au inscris deja Victor Ponta, Monica Macovei, Viorel Catarama, dar se asteapta si anunturile oficiale legate de Klaus Iohannis, Catalin Predoiu, Calin Popescu Tariceanu. Ramane de vazut ce vor face, pana la urma, directorii celor doua mari servicii de informatii, George Maior si Teodor Melescanu, precum si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ale caror nume au fost vehiculate printre cele ale posibililor candidati.

Agentia Mediafax a intocmit o analiza a candidatilor oficiali si neoficiali, care se vor lansa in cursa pentru Palatul Cotroceni.

O decizie importanta pentru soarta alegerilor din noiembrie este cea legata de desemnarea oficiala a candidatului aliantei PNL-PDL. Este vorba despre alegerea intre KLAUS IOHANNIS– PNL si CATALIN PREDOIU – PDL. Este de asteptat ca, in final, actualul primar al Sibiului sa fie desemnat candidat, cel mai probabil anuntul urmand sa fie facut pe 11 august. 

Iohannis a anuntat ca partidele din ACL vor incepe de lunea viitoare strangerea de semnaturi pentru candidatul la prezidentiale al aliantei, precizand ca din acel moment se va intra “suta la suta in precampania electorala”. 

Citeste si: IOHANNIS: LUNI vom anunta CANDIDATUL UNIC al ACL pentru ALEGERILE PREZIDENTIALE

Un candidat sigur este VICTOR PONTA, din partea PSD, actualul premier anuntandu-si, in mai multe randuri, din primavara, candidatura la Presedintie. Cel mai recent anunt oficial a fost la finele lunii iulie, la Craiova, cand Ponta a cerut Consiliului National largit sprijinul pentru a candida la prezidentiale. Candidatura efectiva urmeaza a fi validata de Congresul partidului, in septembrie.

Cel mai recent anunt privind intrarea in cursa prezidentiala din iarna este cel al MONICAI MACOVEI. Europarlamentarul PDL a anuntat, intr-un mesaj video online, ca va candida la Presedintie, mentionand ca este nemultumita de optiunile de vot oferite si ca aceste optiuni impuse de partide nu au fost testate in nicio batalie electorala nationala. Anuntul a fost criticat de presedintele Basescu si de colegii ei din PDL.

Citeste si: CRISTIAN DIACONESCU: Ponta sa DEMISIONEZE din functia de PREMIER daca vrea sa fie CANDIDAT la presedintie

Un alt candidat anintat deja oficial este CRISTIAN DIACONESCU, din partea PMP, partid condus de Elena Udrea. Presedintele Traian Basescu si-a anuntat sprijinul pentru Diaconescu, fost social-democrat, fost ministru al Justitiei si Externelor, fost consilier prezidential. Diaconescu este presedinte al Fundatiei Miscarea Populara. Diaconescu sustine ca daca nu va intra in turul II, atunci ”probabil” nu va mai merge la vot ca cetatean, acesta aratand ca nu se poate dezice de principiile sale.

Un alt anunt oficial este cel al omului de afaceri VIOREL CATARAMA, care spunea, la mijlocul lunii iulie, ca vrea sa candideze sub sloganul “Romanii liberi ingenuncheaza mafia politica”, principalul sau obiectiv fiind acela de a schimba Constitutia.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS: “Imi doresc sa castig PRESEDINTIA Romaniei. Il pot bate pe Victor Ponta”

Fostul premier liberal CALIN POPESCU TARICEANU a fost ales, recent, presedinte al Partidului Liberal Reformator (PLR), el precizand apoi ca acest vot ii da speranta si increderea ca va ajunge si presedintele Romaniei. El si-a mai declarat si convingerea ca echipa PLR va reusi sa dea primul presedinte liberal al Romaniei. Presedintele Traian Basescu declara, recent, ca daca Tariceanu va intra la guvernare, cu partidul sau, va beneficia de sprijinul foarte multor primari liberali si chiar presedinti PNL de Consilii Judetene in perspectiva candidaturii sale la prezidentiale.

Senatorul IOAN GHISE a anuntat, pe 23 iulie, ca intentioneaza sa candideze ca independent la Presedintie si ca doreste sa stranga, cat de repede, peste 200.000 de semnaturi, el precizand ca spera sa inte in turul doi. El a vorbit, la momentul anuntului, despre suveranitatea poporului, demnitatea fiecarui cetatean, moralitatea politica. El a precizat ca presedintele trebuie sa fie cu adevarat mediatorul intre societatea civila si autoritatile publice.intrebat pe cine va sustine in turul II, Ghise a raspuns: ”Cu ajutorul cetatenilor care m-au stimulat, m-au convins si impins sa depun aceasta candidatura, sper sa am sanse sa intru in turul doi si ma voi sustine pe mine”. 

De asemenea, presedintele PRM – aripa Funar, GHEORGHE FUNAR, va candida ca independent la Presedintie, sloganul electoral al acestuia fiind ”Romania unita, cu romani fericiti!”. Funar sustine ca vrea sa candideze ca independent deoarece Justitia nu s-a pronuntat in legatura cu modificarile la Statutul PRM si noua conducere a partidului aleasa la Congresul Extraordinar de la Alba Iulia, din 27 iulie 2013.

Alte nume vehiculate in contextul prezidentialelor sunt cele ale directorilor pricipalelor Servicii de informatii, GEORGE MAIOR si TEODOR MELESCANU, precum si cel al guvernatorului BNR, MUGUR ISARESCU. intrebat, in mai multe randuri, despre o posibila candidatura la Presedintie, directorul SRI a raspuns evaziv, vorbind despre indatoririle mandatului in fruntea Serviciului precum si despre responsabilitatile viitorului presedinte. 

Pe de alta parte, Melescanu si-a exprimat disponibilitatea de a analiza o eventuala propunere de a candida la prezidentiale, pentru de a contribui “cu ceva mai mult” la evolutia Romaniei, precizand ca va examina atent o posibila propunere “serioasa”. 

Asa cum se intampla de fiecare data inaintea prezidentialelor, numele guvernatorului BNR, Mugur Isarescu a fost vehiculat printre cele ale posibililor candidati. Ca de fiecare data, declaratiile acestuia pe acest subiect sau raspunsurile la intrebarile pe aceasta tema au fost evazive. 

Potrivit legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, dosarul de candidatura pentru functia suprema in stat trebuie sa contina cel putin 200.000 de semnaturi de sustinere a candidatului. Alaturi de semnaturile din partea sustinatorilor pentru candidatul la prezidentiale mai trebuie depusa la Biroul Electoral Central declaratia de acceptare a candidaturii, declaratia de avere, declaratia de interese, de o declaratie pe propria raspundere a candidatului in sensul ca a avut sau nu calitatea de lucrator al Securitatii sau de colaborator al acesteia.