Aleodor Francu: Am demisionat pentru ca ROMATSA are nevoie de liniste

Aleodor Francu, directorul general al ROMATSA, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca si-a inaintat demisia Consiliului de Administratie, “pentru linistea si stabilitatea institutiei”, dar ca nu are nimic sa-si reproseze.

“Demisia este un act unilateral. In atmosfera creata, nu mai puteam sa-mi exercit functia de manager. ROMATSA are nevoie de stabilitate”, a spus Aleodor Francu.

Francu a mai declarat ca: “Nu am nimic sa-mi reprosez. Am demisionat numai pentru linistea si stabilitatea institutiei”.

Anterior, surse din companie au declarat, pentru Mediafax, ca directorul general al ROMATSA, Aleodor Francu, a demisionat, renuntarea la functie venind dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca va cere Consiliului de Administratie inlocuirea sa pentru deficiente in cazul accidentului aviatic din muntii Apuseni.

Ponta a declarat miercuri dimineata ca secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis si va cere inlocuirea directorului general si a directorului de operatiuni ROMATSA, dar si a sefului STS.

Premierul a aratat ca, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA si STS, lucrurile au functionat inacceptabil de incet si fara asumarea autoritatii si a responsabilitatii, iar interventia de luni a fost un esec.

Acestea sunt si concluziile preliminare ale raportului privind modul in care reprezentantii institutiilor statului au intervenit dupa producerea accidentului aviatic, respectiv existenta unor deficiente inacceptabile, care necesita imbunatatirea sistemului de interventie.

“Consider ca aceste responsabilitati, la nivel de varf, trebuie asumate, ca un semnal foarte clar ca exista o responsabilitate si o nefunctionare corespunzatoare si ca, in momente dificile, aceste institutii trebuie sa beneficieze la cel mai inalt nivel de oameni capabili sa isi asume responsabilitati, sa aiba autoritatea necesara pentru a lua masuri si implicarea necesara in aceste situatii cu totul si cu totul speciale”, a afirmat Ponta.

Conform raportului, ROMATSA nu a manifestat un rol activ in cazul accidentului aviatic din Cluj, nu a luat masurile necesare pentru stabilirea zonei de cautare a aeronavei, nu a declansat operatiuni de cautare si nu a cerut sprijinul Centrului de Operatii Aeriene din MApN.

Aleodor Marian Francu are 57 de ani si este director general la ROMATSA din mai 2012, incepand din 2006 pana la acea data ocupand functiile de director Dezvoltare centre de profit, sef serviciu Coordonare programe, director Directia strategii, coordonare programe si relatii internationale, director general adjunct Departamentul Strategii, Coordonare Programe si Relatii Internationale, presedinte si director general ROMATSA.

Si seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ion Burlui, a demisionat, miercuri, ca urmare a situatiei privind interventia in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni, in urma caruia doua persoane au murit si alte cinci au fost ranite.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul caruia se afla un echipaj medical, a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

In urma accidentului au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Sursa foto: gandul.info