INUNDATII IN VALCEA. Un tronson de cale ferata a fost inchis, apa a intrat intr-un un pasaj rutier

INUNDATII IN ROMANIA. Ploaia torentiala de miercuri seara a provocat inundatii in mai multe zone din judetul Valcea, un tronson de cale ferata fiind inchis, in cursul serii, dupa ce terasamentul caii ferate a fost inundat, apa intrand, de asemenea, intr-un pasaj rutier din Ramnicu Valcea.

Potrivit datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Valcea, Alina Teodorescu, tronsonul de cale ferata care face legatura intre municipiul Ramnicu Valcea si localitatea Alunu a fost inchis, miercuri seara, dupa ce terasamentul caii ferate a fost inundat intre haltele Batrani si Popesti, transmite corespondentul Mediafax.

Tronsonul de cale ferata inchis este circulat in special de garnituri feroviare care transporta marfa, dar si de trenuri de persoane.

De asemenea, in urma precipitatiilor abundente pasajul ”Dacia” din municipiul Ramnicu Valcea, un tronson rutier relativ intens circulat a fost inundat, miercuri seara, insa traficul nu este blocat, existand rute alternative, soferii nefiind nevoiti sa ocoleasca distante mari.

In judetul Arges, vantul puternic a doborat un copac, pe strada strandului, din municipiul Pitesti, militarii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta intervenind pentru taierea si indepartarea pomului de pe carosabil. in urma incidentului, nu s-au inregistrat victime.

In contextul codului portocaliu de ploi, autoritatile din Arges recomanda cetatenilor sa respecte o serie de masuri, respectiv sa semnaleze autoritatilor situatiile de urgenta, sa pastreze la indemana un stoc de alimente si apa potabila care sa ajunga pentru cateva zile, sa nu atinga firele electrice cazute ori sursele electrice chiar daca acestea par dezafectate, sa nu consume apa din fantani daca aceasta are culoarea sau mirosul schimbate, sa intrerupa alimentarea cu electricitate si gaze naturale in situatia in care apa intra in case.

Nu in ultimul rand, oamenilor din zonele afectate li se recomanda sa inlesneasca interventia serviciilor pentru situatii de urgenta, indiferent de operatiunile pe care acestea trebuie sa le faca, autoritatile argesene sfatuind populatia sa nu se opuna in situatia in care ar trebui demolate podete care ingreuneaza cursul apelor sau ar fi necesara inlaturarea unor autoturisme care blocheaza accesul mijloacelor de interventie, se arata intr-un comunicat dat publicitatii de Prefectura Arges.

UPDATE ora 18.00: Bucurestiul este la aceasta ora sub avertizare Cod Portocaliu de vreme severa. Meteorologii au emis o avertizare nowcasting, valabila miercuri seara, intre orele 18:00 si 21:00, potrivit careia in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov se vor semnala ploi insemnate cantitativ, grindina si descarcari electrice.

Ploaia va continua sa se intensifice si va avea aspect torential. Cantitatile de precipitatii vor cumula local 25…30 l/mp si izolat 35…40 l/mp. Intensificari sustinute ale vantului, cu viteze la rafala de 65…75 km/h. Poate aparea si fenomenul de grindina, iar ploile vor fi insotite si de descarcari electrice. 

Totodata, se afla sub Cod Portocaliu pana in 15 mai, ora 02.00, judetele Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Vâlcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea. Aici, ploile vor avea caracter torential, iar in intervalul mentionat se vor cumula local peste 60…70 l/mp.

De asemenea, se afla sub atentionare Cod Galben pana in 15 mai, ora 18.00, judetele mentionate cu galben si portocaliu in harta de mai jos, emisa de ANM. In aceste zone, in intervalul mentionat instabilitatea atmosferica se va manifesta in cea mai mare parte a tarii prin averse, descarcari electrice, intensificari ale vântului si izolat caderi de grindina. in Banat, Oltenia, in cea mai mare parte a Munteniei si a Moldovei, precum si in vestul si sudul Transilvaniei cantitatile de apa vor depasi 25…30 l/mp.

 

ALERTA DE INUNDATII! Cincisprezece judete se afla sub avertizare de Cod Portocaliu de inundatii, urmand ca pana joi seara alte cursuri de apa sa intre sub acelasi tip de avertizare hidrologica, a anuntat miercuri ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a anuntat miercuri, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, organizata la sediul Ministerul Afacerilor Interne, ca, in acest moment, se afla sub avertizare hidrologica de cod portocaliu judetele Arges, Buzau, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Teleorman, Valcea si Vrancea.

In acelasi timp sub avertizare de cod galben de inundatii sunt judetele Arges, Bacau, Braila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Neamt, Teleorman, Timis, Valcea si Vrancea.

Totodata, ministrul Afacerilor Interne a anuntat ca sub avertizare hidrologica de cod portocaliu sunt raurile Drincea din judetul Mehedinti, Desnatui din judetul Dolj, Jiu si afluentii sai in judetele Hunedoara si Gorj, dar si pe rauri si versanti din zonele de deal si de munte din judetele Valcea, Prahova, Buzau, Dambovita, Arges si Vrancea.

“Pana maine (joi, n.r.) la ora 22.00 vor intra sub acelasi tip de avertizare, de cod portocaliu, si afluenti al Oltului mijlociu si inferior, bazinul superior al Argesului, afluentii din zona superioara a raului Vedea si afluentii acestuia din Teleorman, Neajlov, Ialomita si afluentii Buzaului”, a mai spus Oprea.

Ministrul a mai spus ca, pana in prezent, nu exista locuinte sau gospodarii inundate si nici nu sunt inchise drumuri nationale sau judetene insa a specificat faptul ca circulatia in zonele in care ploua torential se desfasoara ingreunat.

Gabriel Oprea a cerut autoritatilor sa nu ia decizia de evacuare decat daca riscul fata de vietile oamenilor este evident si a cerut acordarea unei atentii deosebite fata de localitatile care au fost afectate de inundatii si in saptamanile trecute, in conditiile in care “acolo ploua de ore bune”.

In acest moment au fost mobilizati 12.557 de angajati ai MAI, dintre care 3.200 de politisti, 3.900 de pompieri, peste 5.300 de jandarmi si 400 de politisti de frontiera, care sunt pregatiti sa intervina in caz de nevoie. Acestia pot interveni cu peste 2.500 de autospeciale.

UPDATE STIRE INITIALA: CODUL PORTOCALIU de INUNDATII a fost extins de hidrologi, pana joi dimineata, fiind vizate raurile din 15 judete, care ar putea iesi din matca ca urmare a ploilor insemnate cantitativ anuntate pentru urmatoarele ore.

La ora 15.00, la sediul Ministerului de Interne s-a intrunit Comandamentul de Urgenta, vicepremierul Gabriel Oprea discutand cu cei de la ISU, cu Pompierii, cu reprezentantii Apelor Romane, de la ANM si cu hidrologii, precum si cu toti prefectii din tara, despre situatia din teritoriu. Va prezentam mai jos principalele precizari facute in cadrul Comandamentului. 

UPDATE ora 15.00: Vicepremierul Gabriel Oprea: “A plouat si ploa in continuare, existand riscul unor acumulari importante de apa. Din noaptea trecuta si pana in prezent nu au fost semnalate probleme deosebite. Conform avertizarilor, 24 de judete se afla sub avertizare Cod Galben. Sub avertizarea hidrologica de Cod Portocaliu sunt mai multe rauri din Mehedinti, Dolj, Gorj, Valcea Prahova, Valcea, Arges, Vrancea.Daca situatia meteo se modifica, sunt convins ca domnul Ion Sandu ne va anunta. Pana in prezent in judetele unde a plouat nu sunt locuinte inundate, nu sunt inchise drumuri, dar circulatia se desfasoara mai greu in zonele unde ploua. Cer autoritatilor maxima atentie. Luati masri acolo unde exista brese in diguri si unde nu s-a reusit consolidarea digurilor. Cer prefectilor ca dupa videoconferinta sa identifice locurile unde vor fi cazate persoanele afectate de inundatii. Va rog sa aveti grija de copii sa nu se expuna unor situatii periculoase si sa traverseze cursuri de apa”.

Ioan Sandu, ANM: “Ar trebui sa precizam ca asa cum am spus ieri, e posibil ca in urmatoarele ore pentru Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Ilfov si Ialomita sa se emita Cod Portocaliu pentru ca in Prahova se va intensifica vantul foarte puternic astfel incat sa completam Codul Portocaliu. Acesta inceteaza la noapte numai ca formatiunea care afecteaza acum Romania se deplaseaza spre Muntii Orientali si e posibila ca dupa ora 02.00 sa emitem pentru Bacau, Neamt. Deci Prahova va putea fi afectat de vant puternic. Maine dimineata va fi o noua estimare si o parte din judetele aflate acum sub Cod Galben vor iesi de sub Cod Galben”.

Vor fi ploi ce pot depasi 30 l/mp, iar in cursul serii in unele zone cantitatile de apa pot depasi 50 l/mp. Inclusiv Bucurestiul este inclus in avertizare.

In urma cu putin timp s-a decis convocarea Comandamentului de Urgenta la Ministerul de Interne. Vicepremierul Gabriel Oprea va discuta, de la ora 15.00, cu cei de la ISU, cu Pompierii, Apele Romane, cu hidrologii, precum si cu toti prefectii din tara pentru a se face o actualizare a situatiei din teritoriu.

Gabriel Oprea vrea sa afle unde sunt probleme din cauza inundatiilor care sa impuna sprijinul de la Bucuresti. Codurile galbene au intrat in vigoare la ora 09.00 dimineata, insa pana la aceasta ora nu sunt probleme.

stirea se actualizeaza