Alerta de calatorie in Turcia. MAE recomanda romanilor sa evite zona turistica din Istanbul

Ministerul Afacerilor de Externe (MAE) recomanda cetatenilor romani care calatoresc la Istanbul sa evite zona turistica a orasului, unde au loc proteste ample, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

MAE a emis, sambata, o atentionare de calatorie prin care informeaza cetatenii romani care doresc sa se deplaseze pe teritoriul Turciei asupra faptului ca in zona central-turistica a orasului Istanbul au avut loc proteste, politia turca fiind nevoita sa utilizeze tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru inlaturarea acestora.

In acest context, MAE recomanda cetatenilor romani care calatoresc la Istanbul sa evite zona centrala a orasului (Taksim, Beyoglu, Harbiye, Besiktas), precum si hotelurile aflate in aceasta zona, unde au loc proteste, circulatia fiind restrictionata.

Turcii protesteaza dupa ce, saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 – 6.00, situatie care a nemultumit tinerii turci.

Protestele s-au indreptat instantaneu impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist, un premier aflat la putere din anul 2002, fiind liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK).

Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul secular al statului turc si cere protestatarilor sa renunte la demonstratii.

Alte zone din Turcia ce pot fi periculoase

 

Totodata, ministerul recomanda cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Turcia sa evite calatoriile in zona de sud-est, in provinciile Hakkarı, Sırnak si Siirt, datorita riscului de atentate teroriste.

Institutia recomanda, de asemenea, sa manifestati vigilenta si in situatia in care doriti sa calatoriti in provinciile Van, Bitlis, Bingöl, Elazıg, Mus, Batman, Erzincan, Diyarbakır, Mardin si Ağri (provincie in care se afla si Muntele Ararat), intrucat in aceste zone exista riscul unor ciocniri intre fortele de ordine si militantii anumitor organizatii teroriste.

Avand in vedere faptul ca, pe fondul conflictului intern din Siria, la frontiera Turciei cu aceasta tara se inregistreaza in ultima perioada incidente armate, precum si atentate teroriste, este recomandat sa fie evitate orice deplasari in aceasta zona.
Cetatenii romani sunt avertizati ca exista riscul ca anumite cai de comunicatie sau puncte de trecere a frontierei sa fie temporar inchise, iar zonele respective sa fie supuse unor restrictii neprevazute, de natura militara.

Principalele zone in care au avut loc atentate teroriste sunt cele situate in sud-estul Turciei, in regiunea frontierelor cu Siria, Irak si Iran, respectiv provinciile Hakkarı, sırnak si Siirt.

Un nivel minim de precautie trebuie mentinut si in marile orase, mai ales in zonele aglomerate, in proximitatea cladirilor guvernamentale, precum si la manifestarile publice. Nu trebuie neglijat nici faptul ca unele evenimente de acest gen au fost indreptate impotriva turistilor, a cetatenilor straini ori au avut ca tinta zone turistice.

Contactati autoritatile romane

Cetatenilor romani prezenti pe teritoriul Turciei, in zone de risc, li se recomanda sa contacteze Ambasada Romaniei la Ankara pentru a-si inregistra prezenta si a transmite propriile coordonate, precum si pe cele ale rudelor lor ori ale altor persoane de contact din tara. Parcurgerea acestei proceduri este necesara pentru eventualitatea unei situatii de urgenta, pentru a asigura celor interesati, la cerere, asistenta consulara.

Cetatenii romani care ignora avertismentele Ministerului Afacerilor Externe si se deplaseaza in zone de risc, sunt atentionati ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor eventuale incidente, avand in vedere posibilitatile limitate de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera in situatii de urgenta, de la caz la caz.

Foto-video: todayszaman.com