Alerta de inundatii! Hidrologii au emis Cod Portocaliu de inundatii valabil pentru mai multe rauri din sud

Alerta de inundatii! Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, luni, Cod Portocaliu de inundatii valabil pentru mai multe rauri din sudul tarii. Avertizarea vizeaza raurile din spatiul hidrografic Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea) va intra in vigoare luni seara, la ora 23:00 si este valabil pana miercuri dimineata, potrivit comunicatului transmis Mondo News.

Hidrologii mai precizeaza ca se instituie cod galben incepand de luni seara, de la ora 20:00, pe Desnatui, pe afluentii de stanga ai Jiului si pe cursul mijlociu al Jiului (judetele Gorj si Dolj), pe afluentii Oltului inferior (judetele Valcea si Olt), pe Vedea si afluentii sai (judetele Olt, Arges si Teleorman), pe afluentii Argesului inferior (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), pe afluentii Ialomitei (judetul Prahova) si pe Calmatui (judetul Braila).

De asemenea, se mentine cod galben pe raurile din bazinele hidrografice: Timis superior si pe afluentii sai din bazinul superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetul Caras Severin), Jiu superior si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj si Mehedinti).

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prelungit Codul Galben de ploi pana miercuri, fiind valabil in jumatatea de sud a tarii ploile vor fi insemnate cantitativ, urmand sa atinga chiar si 80 l/mp.

Luni seara, incepand cu ora 21, va intra in vigoare si Codul Portocaliu care va fi in vigoare pana in data de 2 octombrie ora 02.00. In judetele Teleorman, Giurgiu, Ilfov – inclusiv municipiul Bucuresti, Calarasi, Ialomita Braila, Constanta si Tulcea, ploile vor fi abundente si se vor cumula cantitati de apa ce vor depasi pe arii extinse 60 l/mp si izolat 80 l/mp.