ALERTA GLOBALA: CONSILIUL de SECURITATE al ONU se intruneste DE URGENTA

Consiliul de Securitate al ONU a organizat joi consultari de urgenta in spatele usilor inchise, la cererea SUA, dupa noi teste balistice efectuate de Coreea de Nord, au anuntat surse diplomatice, citate de AFP, informeaza Agerpres.

Coreea de Nord a incercat sa lanseze joi doua rachete cu raza medie, insa aceste tentative au esuat, potrivit autoritatilor sud-coreene. In 15 aprilie, ziua de nastere a fondatorului regimului nord-coreean, Kim Il-Sung, Phenianul a mai incercat sa efectueze un test cu racheta Musudan, cu o raza de actiune intre 2.500 de km si 4.000 de km, care ar fi capabila sa loveasca bazele militare americane din insula Guam, in Oceanul Pacific.

Ulterior, Coreea de Nord a anuntat, in 23 aprilie, lansarea unei rachete de pe un submarin. Consiliul de Securitate a reactionat atunci printr-o declaratie unanima, ‘condamnand in mod ferm’ acest tir esuat, considerat o incalcare a rezolutiilor ONU care ii interzic Coreii de Nord orice activitate balistica sau nucleara.

Se fac speculatii si pe marginea faptului ca Phenianul ar putea incerca sa efectueze in viitorul apropiat un al cincilea test nuclear, in apropierea primului Congres al Partidului Comunist nord-coreean de dupa 1980. ONU a inasprit in mod drastic, in martie, sanctiunile internationale impuse Phenianului, in urma ultimului sau test nuclear, efectuat in ianuarie.

Sursa foto: BBC