ALERTA in COLUMBIA dupa intensificarea activitatii seismice a vulcanului NEVADO del RUIZ

 Autoritatile din Columbia sunt in alerta ca urmare a intensificarii activitatii seismice a vulcanului Nevado del Ruiz, din centrul tarii, si au recomandat sa nu se mai intre in parcul natural din preajma acestui munte, informeaza EFE marti.

Situat in Muntii Anzi, la aproximativ 130 de kilometri de capitala tarii, Bogota, vulcanul a generat doua cutremure care au produs coloane de cenusa de 500 de metri inaltime, potrivit datelor furnizate de Observatorul Vulcanologic si Seismologic din Manizales (OVSM).

 Cea mai recenta miscare telurica de acest gen s-a inregistrat luni, iar cenusa produsa a cazut peste mai multe orase din apropiere, printre care Pereira, Manizales, Santa Rosa si Chinchiná.

CITESTE SI: INUNDATII in CHILE: BILANTUL VICTIMELOR a CRESCUT

 OVSM mentioneaza, intr-un comunicat publicat marti, ca actioneaza impreuna cu Serviciul Columbian de Geologie si cu institutiile de resort pentru a gestiona corespunzator problemele ridicate de activitatea acestui vulcan de 5.300 de metri inaltime.

 Eruptia din 13 noiembrie 1985 a vulcanului Nevado del Ruiz a fost cea mai mare catastrofa naturala din istoria Columbiei, care a distrus localitatea Armero si s-a soldat cu aproximativ 28.000 de morti.

CITESTE SI: Mii de persoane evacuate dupa ce vulcanul Villarica a erupt in sudul Chile

 Nevado del Ruiz se gaseste in Parcul National “Los Nevados”, in care exista numerosi vulcani, dintre care unii in activitate.

Sursa foto www.enimien-a-pereira.blogspot.ro