ALERTA in SUCEAVA! Focar de HEPATITA in doua comune, 16 copii sunt in spital

ALERTA IN JUDETUL SUCEAVA. Saisprezece copii cu varste intre un an si zece ani din comunele sucevene Arbore si Marginea sunt internati la Spitalul Radauti, cu hepatita virala acuta de tip A, Directia de Sanatate Publica spunand ca exista probleme privind apa din fantani din cele doua localitati, dar ca nu aceasta este cauza.

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava au anuntat, miercuri, ca in localitatile Arbore si Marginea se inregistreaza, de la inceputul lunii iulie, doua focare de hepatita acuta virala de tip A, potrivit agentiei Mediafax.

”Pana in prezent s-au inregistrat 16 cazuri de imbolnavire, cate opt in fiecare localitate, la copii cu varste cuprinse intre un an si 10 ani. Acestia sunt membri ai unor familii invecinate, intre care exista legaturi de rudenie si care se viziteaza”, precizeaza sursa citata.

Mondo News iti recomanda si: Risc de infectare cu hepatita in Bulgaria. Vezi zonele vizate

Cei 16 copii sunt internati in Sectia de boli infectioase a Spitalului Municipal din Radauti.

Reprezentantii DSP Suceava mai spun ca pana in prezent au fost administrate 80 de doze vaccin antihepatitic de tip A persoanelor care au intrat in contact cu copiii bolnavi si au fost luate probe de apa din fantanile familiilor din care provin pacientii.

Citeste si: BULGARIA: AGENTIILE DE TURISM CER AUTORITATILOR ROMANE O REACTIE CLARA PRIVIND SITUATIA DIN BULGARIA

”Deoarece rezultatele tuturor probelor de apa sunt necorespunzatoare atat chimic, cat si bacteriologic, am informat cele doua primarii pentru a lua masuri de avertizare a populatiei privind pericolul consumului de apa din aceste surse si necesitatea dezinfectiei acestora”, mai spun reprezentantii DSP, care precizeaza ca au fost distribuite substantele dezinfectante necesare in cele doua comunitati.

DSP Suceava mai mentioneaza ca in acest caz ”calitatea necorespunzatoare a apei reprezinta un factor suplimentar de risc in aparitia si extinderea imbolnavirilor de tip digestiv, dar nu si cauza actualului focar de hepatita”, fara a preciza insa care este cauza imbolnavirilor.