E GRAV ce s-ar putea INTAMPLA cu INTERNETUL din ROMANIA!

Comisia de Tehnologia Informatiilor si Comunicatii din cadrul Camerei Deputatilor a dezbatut, recent, un proiect de lege care sa reglementeze folosirea Internetului in Romania, in baza acestei legi, libertatea de exprimare a cetatenilor urmeaza a fi ingradita, activitatea pe net cenzurata, iar userii vor fi urmariti mai dihai decat Securitatea lui Ceausescu, scrie Ziua News intr-un material publicat pe pagina electronica. De altfel, SRI ar urma sa tina sub supraveghere tate aceste actiuni de pe Internet, iar in plus sa foloseasca binecunoscutele tactici de manipulare, suveicile informare-dezinformare, folosind userii ca o masa compacta de manevra.

Generalul SRI Dumitru Dumbrava a avut ocazia, in aceasta comisie de care aminteam sa explice concret cum vede Serviciul Roman de Informatii reglementarea Internetului si de ce SRI a initiat de fapt Proiectul de Lege privind securitatea cibernetica.

Conform generalului Dumbrava, realitatea virtuala in care traim nu mai are rabdare cu dezbaterile indelungate ale legilor in Parlament, atata vreme cat „in fiecare secunda sunt 8 noi utilizatori ai Internetului si 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. in 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malitioase. Un troian poate sa infecteze in zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem sa avem rabdare, dar realitatea obiectiva si virtuala nu are rabdare cu noi. Cate victime au fost in cele doua saptamani de secunde de cand discutam noi aceasta lege?”.

Potrivit proiectului de lege privind securitatea cibernetica, perchezitia informatica se poate efectua chiar daca persoana vizata nu a comis nicio fapta penala/ infractiune si fara sa mai fie nevoie de autorizatia unui judecator. Deci, o consecinta grava a adoptarii proiectului de lege este ca persoanele care nu comit infractiuni vor avea mai putine drepturi si garantii decat cele care comit infractiuni. Cu alte cuvinte, legea este rezultatul inlocuirii logicii cu vigilenta serviciilor de informatii.

Generalul SRI spune ca este normal ca serviciile sa poata avea acces oricand la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit in criminalitatea cibernetica fara ca utilizatorul lui sa stie (din cauza unui virus). Dumbrava considera ca, dimpotriva, apelul la decizia unui judecator nu este esentital, cata vreme „daca mergi cu computerul la depanat nu treci mai intai pe la judecator ca sa-i ceri avizul ca depanatorul sa se uite in computerul tau”.

Florin Cosmoiu, reprezentantul Cyberint SRI, le-a explicat deputatilor ca supravegherea indeaproape a computerelor private face bine si la imaginea Romaniei in lume: „multe calculatoare sau infrastructuri ale unor entitati private, care nu sunt de interes national, sunt infectate si utilizate fara voia proprietarilor in atacuri cibernetice care vizeaza fie teritoriul Romaniei sau al altor tari. in lege, sunt prevazute o serie de masuri care creaza obligatia ca atunci cand se identifica aceste infectari, ele sa fie remediate de catre utilizatori.”

Dumitru Dumbrava: „Sa ne imaginam ca Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circula si masini ale statului – pompieri, armata, politie – dar si masini ale privatilor. Ce ar insemna ca codul rutier sa fie opozabil doar institutiilor statului, pentru ca privatul si-a cumparat masina din banii lui si poate oricand intra in masina pompierilor sau ambulantei? Sigur ca privatii nu au aceleasi obligatii ca institutiile statului, dar intrand pe drumurile publice, pe Internet, ai o minima obligatie. Sa protejam pana la urma Internetul asta care e al tuturor, nu al statului roman. (…) Nu vad nimic rau in a pune putina regula intr-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adica circulam ca la inceputul secolului cu trasuri cu cai. Acum circulam sigur, dar repet, pentru ca masinile noastre au obligatia la doi ani sa-si faca ITP-ul, sa facem revizia, ma deranjeaza, ca ma costa bani, dar atata timp cat asta inseamna siguranta… imi inmatriculez masina, ca asa e frumos, sa se stie cine e in spatele volanului,…”.

Citeste aici mai mult si vezi video