ALERTA la GRANITA! Statele NATO sunt ingrijorate ca RUSIA a instalat RACHETE NUCLEARE, inclusiv in zona Marii Negre

Alianta Nord-Atlantica pregateste masuri militare impotriva Rusiei, acuzata de incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezinta riscuri pentru baze NATO din Europa, afirma surse citate de presa germana, informeaza Mediafax.

Statele Unite acuza Rusia de incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezinta riscuri pentru baze NATO din Europa si pentru Statele Unite.

Pe fondul ingrijorarilor, Alianta Nord-Atlantica a elaborat un plan care prevede 39 de optiuni pentru contracararea amenintarilor Rusiei, afirma surse politice si militare citate de publicatia Süddeutsche Zeitung, de postul Westdeutscher Rundfunk Köln (WDR) si de Norddeutscher Rundfunk (NDR). Planul ar fi fost distribuit deja tarilor membre NATO.

Conform surselor citate, printre masurile luate in calcul de Alianta Nord-Atlantica se numara suplimentarea capacitatilor nucleare in statele membre, instalarea unor sisteme de avertizare militara, precum si mobilizarea unor submarine strategice si a unor bombardiere americane de tip B-2 si B-52.

Un purtator de cuvant al NATO a refuzat sa confirme existenta planului, recunoscand insa ca exista o stare de “grava preocupare” in legatura cu respectarea de catre Rusia a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), care, printre altele, interzice fabricarea si detinerea de rachete nucleare cu raze de actiune intre 500 si 5.500 de kilometri.

Statele Unite si Rusia se acuza reciproc de incalcarea Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare

Rusia a incalcat Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezinta riscuri pentru baze NATO din Europa si pentru Statele Unite, acuza in martie generalul Paul Selva, vicepresedinte al Statului Major Interarme al armatei americane. A fost prima data cand armata americana a acuzat in mod deschis Rusia de instalarea unor sisteme de rachete de croaziera care ar incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF). Generalul Paul Selva a afirmat, in cursul audierilor in Camera Reprezentantilor, ca instalarea acestor sisteme de rachete incalca “spiritul si obiectivele” Tratatului INF, semnat in anul 1987.

“Sistemele prezinta riscuri pentru cele mai multe dintre bazele noastre din Europa si credem ca rusii le-au instalat deliberat pentru a constitui amenintari la adresa Aliantei Nord-Atlantice si a obiectivelor din sfera de responsabilitate a NATO”, a spus Paul Selva, potrivit agentiei Associated Press, in cursul audierilor in Comisia pentru Fortele Armate din Camera Reprezentantilor.

Administratia Vladimir Putin a instalat, in februarie, sisteme de rachete de croaziera in cel putin doua zone, inclusiv in baza militara Kapustin Iar (Volgograd), la circa 500 de kilometri nord-est de tarmul Marii Negre. Tot in februarie, Moscova a semnalat mobilizarea de trupe in Extremul Orient rus, in Ciukotka, la circa 80 de kilometri de statul american Alaska. Potrivit unor oficiali din cadrul serviciilor de informatii americane citati de cotidianul The New York Times, rachetele de croaziera instalate de Rusia sunt de tip SSC-X-8, cu raza de actiune de circa 3.000 de kilometri.

Rusia a avertizat in mai multe randuri ca va reactiona la decizia NATO de suplimentare a efectivelor militare in Europa de Est si la instalarea unor elemente antiracheta in Romania si Polonia. Instalarea elementelor antibalistice in Romania reprezinta o incalcare de catre SUA a Tratatului Fortelor Nucleare Intermediare (INF), a acuzat, in septembrie 2016, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, avertizand ca vor aparea “consecinte nedorite”.

Sursa foto: BBC