Alertă maximă! Președintele Xi Jinping: ”China trebuie să se pregătească de război!”

China trebuie să se pregătească de război, odată cu regresul pandemiei de coronavirus, a declarat, joi, preşedintele Xi Jinping, în timp ce relaţiile dintre Washington şi Beijing se deteriorează de la o zi la alta, scrie thetimes.co.uk.

„Trebuie să explorăm modalităţi de antrenare şi pregătire pentru război, atunci când eforturile de control al epidemiei vor fi normalizate”, a spus Xi Jinping. „Este necesar să grăbim pregătirile pentru confruntările armate, să facem instrucţie militară real-combat cu flexibilitate şi să ne sporim global capacitatea armatei de a îndeplini misiuni militare”, a mai spus președintele chinez.

Remarcile președintelui Xi vin la scurt timp după ce ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a lansat un mesaj tranșant: ”confruntarea dintre China şi SUA a intrat într-o perioadă de risc înalt”. „Statele Unite au intensificat suprimarea şi limitarea părţii noastre, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, iar confruntarea strategică sino-americană a intrat într-o perioadă de risc înalt”, a mai spus Wei Fenghe, ministrul Apărării, care are și gradul de general în Armata de Eliberare Populară. „Trebuie să ne întărim spiritul de luptă, să îndrăznim să luptăm şi să fim pricepuţi în luptă şi să folosim lupta pentru promovarea stabilităţii”, a concluzionat Fenghe.

Beijingul își va majora bugetul apărării cu 6,6%, care va ajunge la 178 de miliarde de dolari în 2020, depăşind de departe creşterea economică estimată a atinge 1,5% în cursul anului curent.

Relaţiile dintre cele două mari puteri și economii ale lumii s-au deteriorat din cauza disputelor comerciale, dar şi a atitudinii ameninţătoare a preşedintelui american Donald Trump. Hong Kong, statutul Taiwanului, agresiunea chineză în Marea Chinei de Sud şi pandemia de coronavirus au constituit noi puncte de coliziune. SUA au ameninţat cu represalii la ultimele planuri ale Beijingului. Preşedintele Donald Trump a promis să facă acest lucru „cu foarte mare putere și hotărâre” înainte de sfârşitul săptămânii.

Sursa foto: BBC