Alerta medicala! A crescut numarul cazurilor de VARICELA si ZONA ZOSTER

In ultima perioada se constata o crestere a cazurilor de VARICELA si ZONA ZOSTER, in special la adulti, a declarat, miercuri, managerul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, prof.dr. ADRIAN STREINU-CERCEL.

“VARICELA a inceput sa apara mai ales la adulti. La adulti, VARICELA da forme severe. Adultul se umple de bube pe tot corpul si poate sa faca chiar si pneumonie sau encefalita. Avem cam doua-trei cazuri pe zi. Acesta este un semnal ca incepe sa se “miste” virusul respectiv. VARICELA la adult este importanta, de la adult se transmite foarte usor la copil”, a afirmat ADRIAN STREINU CERCEL.

Citeste si: BUCURESTENII ISI POT TESTA GRATUIT GLICEMIA IN CADRUL CAMPANIEI “CONTROLEAZA-TI DIABETUL”

Potrivit acestuia, a crescut “usor” si numarul cazurilor de persoane cu ZONA ZOSTER, boala care se transmite foarte repede la copil in cazul in care acesta nu este vaccinat.

“Atunci cand apare la adult, o transmite rapid si copilului daca copilul nu este vaccinat. Vaccinul este recomandat de Comitetul National de Vaccinologie insa nu este inclus si in Programul National de Imunizare, gratuit.

Oamenii trebui sa inteleaga ca atunci cand un vaccin este recomandat, in contextul in care nu exista fonduri aferente, el nu este si inclus pe lista vaccinurilor asigurate de catre Ministerul Sanatatii. Recomandarea inseamna ca deja s-au facut evaluarile necesare si este bine ca acest vaccin sa fie facut, pe banii parintilor”, a explicat managerul institutului.

UN FOCAR CU 33 DE CAZURI DE HEPATITA VIRALA DE TIP A A FOST CONFIRMAT IN BUZAU

Sursa foto: cotidianul.ro