Alertă pentru bugetari! România ar putea reduce numărul de județe

România ia in calcul reducerea numărului de județe de la 42 la 15, propunerea venind din partea mediului de afaceri și a celui academic, care au cerut autorităților reorganizarea administrativ-teritorială a țării, informează stirileprotv.ro.

Comunele și orașele vor fi organizate și redefinite în funcție de numărul de locuitori cu scopul de a scădea numărul instituțiilor și al angajaților din administrație, iar cheltuielile la buget ar fi mai mici, se arată în propunere.

România are 103 municipii, 216 orașe, mai bine de 2.800 de comune și 12.900 de sate. Avem comune care au în jur de 80 de locuitori și orașe cu puțin peste o mie. Așa se explică sărăcia și lipsa de investiții în multe zone din țară. Anul trecut, din cele 3.200 de primării doar 47 au reușit să își acopere cheltuielile din taxe și impozite locale.

Camera de Comerț și Industrie a României a solicitat reorganizarea încă din luna aprilie

„CCIR reiterează nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, precum și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă”, se arăta în comunicatul remis presei de reprezentanţii CCIR. „Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate”, se mai arată în comunicat.

Demersului CCIR s-au alăturat, la momentul respectiv, mai multe organizații patronale și asociații. Printre acestea: Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Asociaţia Brokerilor din România.