ALERTA pentru TRAIAN BASESCU! DOSARUL RAPIRII JURNALISTILOR ROMANI se REDESCHIDE, in urma acuzatiilor lui VADIM

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a discutat, marti, REDESCHIDEREA URMARIRII PENALE fata de TRAIAN BASESCU si VASILE BLAGA, in DOSARUL RAPIRII JURNALISTILOR ROMANI in IRAK, relateaza editia online a jurnalului Romania Libera.

Plangerea a fost facuta de CORNELIU VADIM TUDOR la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sefa sectiei, Camelia Sutiman, a decis INCEPEREA URMARIRII PENALE.

CITESTE SI: BASESCU: Voi publica o carte de memorii in primavara anului viitor. Voi fi 100% sincer si unii se vor supara

A fost primul dosar redeschis pe numele lui Traian Basescu. Surse judiciare spun ca redeschiderea ar fi fost impusa de procurorul general TIBERIU NITU, insa acesta nu a confirmat informatia, potrivit sursei citate.

Redeschiderea dosarului trebuia CONFIRMATA IN TREI ZILE de o instanta de judecata. Surse judiciare spun ca, prima data, Sutiman ar fi trimis dosarul pentru confirmarea redeschiderii la Judecatoria Sector 5. Instanta, constatand calitatea de parlamentar a lui Vasile Blaga, a trimis dosarul la Inalta Curte, competenta sa judece dosare cu parlamentari.

Cererea Parchetului se judeca in Camera de Consiliu, fara citarea partilor, spun specialistii, cu toate ca CCR a decis ca este neconstitutional ca astfel de plangeri sa fie judecate fara citarea partilor. Insa, cum CCR nu si-a motivat decizia si nici nu a publicat-o in Monitorul Oficial, nu poate fi aplicata (a se vedea cazul Rarinca). In concluzie, judecatorul de la ICCJ trebuie sa dea o decizie, care este definitiva.

O decizie a CCR se aplica numai dupa publicarea in Monitorul Oficial, la data prevazuta in dispozitivul deciziei.

In martie 2005, jurnalistii MARIE JEANNE ION, SORIN MISCOC si OVIDIU OHANESIAN au fost RAPITI IN BAGDAD.

 

CITESTE SI: OMAR HAYSSAM si-a dat drumul la gura: Cum l-a sponsorizat pe BASESCU desi era membru PSD

In 2012, CORNELIU VADIM TUDOR depunea o plangere penala in care i-a acuzat pe Traian Basescu si pe presedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, ca si-au insusit o parte din RASCUMPARAREA PLATITA DE STATUL ROMAN pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in anul 2005. Vadim si-a motivat plangerea prin afirmatiile facute de fostul procuror CIPRIAN NASTASIU, intr-o carte. Suma despre care se vorbeste este de aproape 4 milioane de dolari.

In 5 aprilie 2005, OMAR HAYSSAM A FOST RETINUT si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar. Ulterior, in iunie 2005, presedintele de atunci Traian Basescu spunea ca Omar Hayssam voia sa iasa din Romania si ca isi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al sotiei acestuia si al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad in 29 aprilie, pentru a contacta autoritatile irakiene.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

In 30 iunie 2006, Hayssam A FUGIT DIN ROMANIA la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

CITESTE SI: BASESCU despre RAPIREA JURNALISTILOR si FUGA lui OMAR HAYSSAM

In 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, intr-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, ca la cererea doctorului Yassin s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dupa ce, in seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anuntat despre rapirea de la Bagdad. El preciza ca Yassin s-a prezentat, in seara de 28 martie 2005, la biroul sau, impreua cu sotia, iar in aceeasi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat in Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnalistilor.

Omar Hayssam executa 23 de ani si patru luni de inchisoare, in urma contopirii pedepselor primite in dosarele “Volvo”, “Foresta Nehoiu” si cel al rapirii celor trei jurnalisti, potrivit unei decizi luate in 27 martie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Omar Hayssam executa pedepsele din iulie 2013, cand a fost ADUS IN TARA, dupa sapte ani de la fuga sa din Romania.

Sursa foto: romaniatv