ALERTA! Peste 15% din populatia ROMANIEI a EMIGRAT si procesul CONTINUA

Romania a inregistrat circa trei milioane de locuitori plecati, adica 15% din populatie, detinand cel mai mare numar de migranti din tarile est- europene. Plecarile s-au accelerat odata cu integrarea in UE si criza financiara din 2008, fara sa se reduca in mod semnificativ in ultimii ani, in pofida unei rate de cresteri economice, informeaza Agerpres.

Pe platforma de recrutare online Tjobs, mii de locuri de munca sunt oferite in Europa de Vest pentru romani. Jumatate dintre oferte au fost facute anul trecut de firme britanice, spune Raluca Stefanescu, unul dintre responsabilii platformei. Scala salariilor propuse in sectorul constructiilor in afara tarii: de la 1.700 la 3.200 de euro, in conditiile in care salariul mediu in Romania este de aproximativ 500 de euro, scrie AFP.

De la inceputul anilor ’90, dupa caderea Cortinei de Fier, tarile din Europa Centrala si de Est au pierdut aproximativ 20 de milioane de locuitori, plecati sa traiasca in strainatate, potrivit unui recent raport al Fondului Monetar International (FMI) cu privire la impactul acestei emigrari in masa, relateaza duminica AFP.

Cel putin 400.000 de cetateni unguri au emigrat incepand cu anul 2008. In tarile unde se instaleaza acesti est-europeni in cautarea unor conditii mai bune de viata, ei sunt uneori acuzati ca trag salariile in jos, atunci cand nu alimenteaza discursul antiimigratie, ca in timpul campaniei pentru Brexit, mentioneaza AFP, citata de Agerpres.

In tarile pe care le lasa in urma lor, plecarea lor accentueaza un deficit de forta de munca, la care se adauga o rata a natalitatii scazuta, ceea ce “franeaza o potentiala crestere”, potrivit FMI. “Cea mai mare problema este lipsa fortei de munca”, a remarcat recent ministrul bulgar al economiei, dupa o vizita la intreprinderi din sectoarele chimic, metalurgic si din industria alimentara.

Intreprinderile cehe estimeaza la 160.000 numarul de posturi vacante. Cu o industrie infloritoare de automobile, Ungaria nu reuseste sa completeze peste 50.000 de posturi, in principal, tehnicieni calificati in mecanica si electronica de precizie. Oare cresterea salariilor pentru retinerea fortei de munca reprezinta o solutie? Aceasta alegere a unor companii ar putea destabiliza modelul economic din cauza lipsei suficiente de productivitate, avertizeaza economistii, care pledeaza pentru o formare a tinerilor mai adaptata la necesitatile intreprinderilor.

In pofida posturilor vacante, aceste tari nu cunosc o ocupare deplina in campul muncii: uneori lipseste calificarea necesara. In opinia agentiei franceze de presa, Polonia se intoarce in prezent cu fata spre imigratie, incercand sa compenseze plecarea a circa 2,4 milioane de conationali in strainatate. O solutie pe care guvernul suveranist al Ungariei lui Viktor Orban o respinge pentru moment. Aproximativ un milion de ucraineni lucreaza in prezent in Polonia si fara ei “economia poloneza ar fi in mare dificultate, in special in privinta locurilor de munca mai putin calificate”, estimeaza Maciej Witucki, presedintele societatii de intermediere Work Service.

Sursa foto: realitatea