ALERTA! RUSII ar fi incercat sa dea o LOVITURA de STAT intr-o tara europeana

O grupare terorista condusa de doi rusi ar fi pus la cale acum mai putin de o luna o lovitura de stat in Muntenegru, afirma un inalt oficial din aceasta tara.Un procuror din Muntenegru a afirmat ca un grup de “nationalisti rusi” ar fi planuit sa il asasineze pe premierul Milo Djukanovic (foto) pentru a aduce un partid de opozitie la putere, scrie Reuters, citata de Agerpres. Tentativa de lovitura de stat ar fi avut loc chiar in ziua alegerilor, pe 19 octombrie anul acesta.

“Organizatorii acestui grup criminal sunt nationalisti rusi a caror premisa initiala a fost ca guvernul muntenegrean condus de Milo Djukanovic nu poate fi schimbat la urne, ci ca trebuie schimbat cu forta”, a declarat Milivoje Katnic, procuror specializat in lupta impotriva crimei organizate. Scopul operatiunii lor ar fi fost sa il asasineze pe premier si sa ajute un partid din opozitie sa preia controlul in parlament. Katnic nu a precizat si numele partidului.

“Autoritatile au descoperit ca o grupare de crima organizata s-a format pe teritoriul Muntenegrului, Rusiei si Serbiei cu scopul de a comite acte de terorism”, a precizat procurorul, adaugand ca gruparea angajase si un lunetist. Katnic a spus ca a investigat complotul impreuna cu autoritatile din Serbia si ca mai multe persoane au fost retinute si in tara vecina, inclusiv un fost sef al fortelor speciale ale politiei sarbe.

Potrivit procurorului, 2 cetateni rusi au creat grupul terorist, cooptand apoi mai multi sarbi. Gruparea s-a dotat cu echipament de lupta, inclusiv 50 de pusti mitraliera. „Erau antrenati sa reziste si la 2.000 de politisti. Planul era sa se infiltreze printre trecatori in jurul orei 23 si apoi, dupa ce politicienii ies la declaratii, sa ia cu asalt Parlamentul si sa-l ocupe timp de 48 de ore. De asemenea, lunetistii trebuiau sa-l lichideze pe Milo Djukanovic”, a detaliat Katnic.

Teoriile conspirationiste abunda in Muntenegru de la alegerile din 19 octombrie, cand autoritatile de la Podgorica au arestat 20 de cetateni sarbi la frontiera cu Serbia acuzati ca ar fi planuit atacuri armate impotriva unor institutii de stat, informeaza agentia de presa.

Partidele de opozitie au acuzat guvernul de fabricarea complotului si pe premier ca incearca sa foloseasca serviciile de securitate pentru a-si consolida controlul asupra tarii pe care o controleaza de 25 de ani. Inaintea votului, Djukanovic a afirmat ca Rusia finanteaza opozitia pentru a slabi sansele Muntenegrului de a adera la NATO. Partidele de opozitie, dintre care multe sustin aderarea la Alianta Nord-Atlantica, au respins acuzatiile. El presupune ca initiatorii complotului au fugit in Rusia.

Sursa foto: stirileprotv