ALERTA! Trei ERUPTII SOLARE s-au produs in ultimele zile

Patru limite au fost depasite, omenirea se afla intr-o epoca periculoasa

Trei ERUPTII SOLARE s-au produs in numai doua zile, iar NASA sustine ca efectul acestor eruptii se va observa abia vineri si sambata. Specialistii NASA au mai aratat ca una dintre eruptiile solare s-a produs miercuri, la ora 09:06 GMT, si a avut clasa X1.

Specialistii NASA sustin ca planeta noastra ar putea fi afectata de o furtuna geomagnetica, zilele acestea, provocata de ejectiile de masa coronala care au urmat eruptiilor solare. Daca aceasta furtuna va avea loc, va fi de tip G1, adica de mica intensitate.

ZILELE ACESTEA S-AR PUTEA PRODUCE ALTE ERUPTII SOLARE

Potrivit Spaceweather.com, exista posibilitatea ca in aceasta perioada sa se produca si alte eruptii solare, care s-ar putea indrepta direct spre Pamant.

Eruptiile puternice si ejectiile de masa coronala pot fi periculoase pentru astronautii aflati pe Statia Spatiala Internationala, si pentru satelitii de pe orbita.

Marti, 10 iunie, astronomii au observat doua eruptii solare consecutive, de clasa X, care sunt cele mai puternice de acest fel, potrivit descopera.ro. Prima eruptie a avut loc la ora 11:42 GMT si a fost de clasa X2,2, iar a doua la ora 12:36, fiind inclusa in clasa X1,5.

Ambele eruptii au provocat blocarea comunicatiilor radio timp de aproximativ o ora, au anuntat expertii de la Space Weather Prediction Center din Boulder, Colorado.

„Eruptiile solare emit radiatii puternice. Acestea nu pot trece de atmosfera Terrei si nu afecteaza fizic oamenii, dar daca sunt puternice pot afecta comunicatiile prin GPS si semnalele dupa care se ghideaza avioanele”, explica Karen Fox, de la NASA Goddard Space Flight Center. 

CAND S-A PRODUS PRIMA FURTUNA SOLARA DIN 2014

Prima furtuna solara de amploare din 2014 s-a produs in data de 7 ianuarie si a fost urmata de o serie de furtuni geomagnetice. Oficialii NASA au confirmat oficial acest lucru.

Astfel, Observatorul Dinamicii Solare al NASA a inregistrat uriasa eruptie sub forma unei intense explozii de radiatie ce a plecat dintr-o mare pata aflata in centrul Soarelui, asa cum este el vazut de pe Pamant.

Explozia de la inceputul acestui an a fost incadrata in clasa X1.2 de evenimente solare, furtunile de clasa X fiind cele mai puternice.

Potrivit unui studiu realizat de britanici, persoanele care zboara frecvent cu avionul, la altitudinea standard a curselor de croaziera (10.000 m) sunt mai expuse riscului de a dezvolta pe viitor diverse forme de cancer din cauza expunerii mai mari la radiatiile rezultate in urma furtunilor solare.

O furtuna solara puternica poate distruge retelele de sateliti ale pamantului de a caror buna functionare depinde alimentarea noastra cu energie, functionarea retelelor de telefonie mobila, a internetului, a circulatiei maritime si aeriene, motiv pentru care sunt atent monitorizate de cercetatorii NASA.