ALERTA ! Trupele UE intervin militar in Africa

Consiliul Uniunii Europene a lansat marti o operatiune militara in Republica Centrafricana, autorizata de rezolutia Consiliului de Securitate a Natiunilor Unite.

Trupele militare europene vor intreprinde o operatiune militara in Republica Centraficana si au ca scop sa pacifice capitala Bangui, urmand ca dupa indeplinirea mandatului sa fie inlocuite cu trupe ale Natiunilor Unite sau ale unui partener african. Scopul actiunii militare a trupelor militare ale UE este acela de a proteja populatia aflata in pericol si de a crea conditiile pentru a permite ajutorul umanitar, informeaza un comunicat de presa dat publicitatii de Consiliul Uniunii Europene.

“Lansarea acestei operatiuni demonstreaza hotararea Uniunii Europene de a participa pe deplin la eforturile internationale menite a restaura stabilitatea si securitatea in Bangui si in Republica Centrafricana. Este vital sa existe o revenire la ordinea publica cat de curand posibil, incat procesul de tranzitie politica sa poata fi pus din nou pe drumul cel bun”, a declarat Catherine Ashton, Inaltul Reprezentant pentru Afacerile Externe si Politica de Securitate al Comisiei Europene.

Citeste si: Parlamentul de la Kiev a decis dezarmarea gruparilor paramilitare 

Operatiunea se va desfasura cu 1.000 de oameni, condusi de generalul-maior Philippe Ponties, sediul operational urmand sa fie localizat in Larissa, Grecia, in timp ce sediul trupelor este in Bangui. Costurile operatiunii se ridica la 25,9 milioane de euro, scrie ziare.com, pentru faza pregatitoare si pentru mandatul de pana la sase luni de la punctul atingerii capacitatii operationale depline.

Problemele in Republica Centraficana au inceput in martie 2013 cand presedintelea fost inlaturat de o coalitie musulmana, in urma unei lovituri de stat. Succesorul sau, Michel Djotodia, primul presedinte musulman in tara majoritar crestina, s-a mentinut cu greu si contestat de intreaga tara a fost nevoit sa demisioneze in ianurie 2014. In acest rastimp, violentele sectare au continuat si risca sa explodeze intr-un razboi civil intre musulmani si crestini.