ALEXANDER VERSHBOW (NATO) despre RELATIA dintre RUSIA si TURCIA

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, aflat intr-o vizita oficiala in Romania, a vorbit despre relatiile Aliantei Nord-Atlantice cu Rusia si Turcia in contextul actual tensionat, informeaza postul de televiziune Digi24.

“Ceea ce nu putem aduce in discutie in momentul de fata este intoarcerea la cooperarea de rutina, procedurile obisnuite, pana cand cauzele rupturii din relatiile noastre nu sunt aduse in discutie, adica agresiunea rusa impotriva Ucrainei, cooperarea noastra practica va ramane suspendata si aici intra si activitatile care ar fi putut avea beneficii comune”, a declarat Alexander Vershbow, intr-un interviu acordat postului de televiziune Digi 24.

In ceea ce priveste comunicarea dintre Rusia si NATO, Vershbow a aratat ca “avem canalele obisnuite de comunicare, avem si ambasadorul rus la NATO, pe care il vad in mod regulat, secretarul general NATO a avut mai multe intalniri cu ministrul (rus – n.red.) de Externe Lavrov, de cand a preluat conducerea biroului acum doi ani, iar in acest an am reactivat Consiliul NATO-Rusia, care nu a fost suspendat in mod formal, dar nu mai fusese folosit o vreme. Si il folosim pentru a rezolva situatiile dificile”.

CITESTE SI: ALERTA! VLADIMIR PUTIN ARE UN PLAN SECRET CARE VIZEAZA SI REPUBLICA MOLDOVA

Acesta a spus ca NATO a insistat ca pe agenda fiecarei intalniri dintre cele doua parti sa fie crizele din Iran si Ucraina. “Incercam sa ii facem pe rusi sa vorbeasca despre transparenta si diminuarea riscului, sa ajutam la diminuarea riscului pe care il presupun modelele tot mai agresive de exercitii militare, inclusiv exercitiile militare bruste, ca sa nu se ajunga la greseli sau neintelegeri”, a aratat secretarul general al NATO.

Referitor la posibilitatea infiintarii unei armate europene comune, Vershbow a admis ca “UE are mai multe sarcini pentru intarirea securitatii granitelor externe ale Uniunii in fata traficului ilegal de persoane si contrabanda de diferite produse”, insa a subliniat ca “trebuie sa fim atenti sa nu dublam functii pe care le indeplineste deja NATO”.

“Resursele noastre sunt limitate, chiar si prin majorarea cheltuielor de aparare din anul trecut. Fondurile de euro sunt putine, cele de dolari la fel, iar daca NATO poate asigura structura de baza a apararii, atunci nu ar trebui sa o slabim prin dublari inutile”, a mentionat Alexander Vershbow. Cat despre Turcia, Vershbow a spus ca, pana acum, cooperarea dintre NATO si aceasta tara nu a fost afectata.

“Au fost cateva intreruperi temporare ale anumitor operatiuni legate de lupta impotriva ISIL, dar acestea s-au rezolvat dupa cateva zile. In mod clar va fi o reorganizare la nivelul armatei turce, care ar putea avea impact asupra personalului care are legatura cu NATO, dar contam pe faptul ca Turcia ramane un aliat care a contribuit la Alianta foarte mult de-a lungul anilor si impartaseste viziunea noastra asupra amenintarilor pe care le avem de infruntat si ne bazam pe aceasta cooperare si in viitor”, a declarat oficialul de la Alianta Nord-Atlantica.

Sursa foto: BBC